Najboljša hrana je lokalna
Občina Cerklje nadaljuje sklop srečanj in izobraževanj, s katerimi želijo opozoriti na pomen domače hrane in spodbuditi povezanost med lokalnimi kmeti in potrošniki. Sestavili bodo seznam lokalnih ponudnikov, med načrti pa je tudi ureditev lokalne tržnice.
Cerklje – Občina Cerklje je pred dnevi pripravila novo srečanje za lokalne kmete in potrošnike, na katerem so znova izpostavili pomen povezovanja, kupovanja lokalne hrane in ureditve lokalne tržnice. »Tu smo zato, da najdemo odgovore, si izmenjamo izkušnje in naredimo konkretne korake,« je zbrane nagovorila Tanja Malovrh in jih pozvala, naj Občini sporočijo svoje podatke in izdelke oz. pridelke, ki bi jih v domačem okolju lahko ponudili za prodajo. Občina se je namreč lotila izdelave seznama lokalnih ponudnikov pridelkov in izdelkov z območja občine Cerklje, ki bo objavljen na občinski spletni strani. Občina želi pridobiti tudi podatke o tem, kaj si občani želijo kupovati oz. prodajati na lokalni tržnici, ki jo v prihodnje nameravajo urediti v kraju. Primerno lokacijo še iščejo, prav tako potreben denar, a prvi odzivi občanov kažejo, da bi bila tržnica v Cerkljah lepo sprejeta.
Pomena lokalne hrane se vse bolj zavedajo tudi v Kmetijski zadrugi Cerklje, kjer bodo že v kratkem uredili nov oddelek, namenjen izključno lokalno pridelani hrani. Ta je po besedah kmetijske svetovalke Mojce Povšnar Starman v občini Cerklje vezana predvsem na predelavo mleka ter kisanje zelja in repe, manj pa na pridelavo zelenjave in še posebej sadja, kjer imajo cerkljanski kmetje še veliko možnosti. »Vse se začne in konča pri ljudeh. V občini Cerklje je okoli tristo kmetij, a ko je v igri povezovanje, je odziv kmetov žal majhen. Interes med mladimi se sicer povečuje, a poseben problem ostaja trženje in ekonomska upravičenost. Prav povezovanje je zato ključnega pomena, prav tako oblikovanje neke skupne blagovne znamke, pod katero bi bila prepoznavna naša lokalna hrana,« pa je poudaril Robert Golc.
Zbrani so z zanimanjem prisluhnili izkušnjam Ksenije Verbič iz Cerkelj, eni redkih pridelovalk zelenjave na tem območju, Marjanu Fistru iz Ovsiš, ki potrošnikom s svoje kmetije dostavlja zabojčke sezonske zelenjave, ter Slavki Snedec iz Marijinega vrtca in Renati Flander iz OŠ Davorina Jenka, ki sta predstavili možnosti javnih zavodov pri naročanju lokalne hrane. Vsi so si bili enotni, da se bodo za učinkovito sodelovanje morali potruditi tako kmetje kot potrošniki, ki si bodo morali priznati, da ima kakovostna domača hrana tudi svojo ceno.