»Janež je za sedem dohtarjev«
Če že ne iz zdravilnih, imamo zalogo janeža gotovo pri roki iz začimbnih razlogov. No, če jo navzlic vsemu še nimamo, si jo priskrbimo še danes, kajti zimske nadloge še niso rekle zadnje. Janež v čaju se namreč izvrstno obnese v hladnih in vlažnih mesecih, ko so na pohodu prehladi, viroze, gripa, bronhitis, vnetje žrela …, saj razkužuje dihala in pomaga pri izkašljevanju.
Janež (Pimpinella anisum), ki navdušuje s svojim sladkastim okusom in nežno aromo, je doma v vzhodnem Sredozemlju. Tam ga že štiri tisoč let vzgajajo kot zdravilno in začimbno rastlino. Že v času faraonov naj bi z janežem spodbujali mokrenje, lajšali prebavne motnje in blažili zobobol.
Proti dušečemu kašlju
Janež je dober antiseptik in ekspektorans, saj razkužuje dihala, ker izhlapeva skoznje, ter olajša izkašljevanje. Pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s spremljajočim vztrajnim kašljem ter pri oslovskem in dušečem kašlju. Lajša tudi bolečine v grlu in hripavost.
Prebavne motnje so v njegovi domeni
Janež je s svojim eteričnim oljem, ki vsebuje veliko anetola, v prvi vrsti karminativ, sredstvo proti napihnjenosti. Učinkovito odpravlja prebavne motnje, ki se kažejo kot blaga vznemirjenost prebavil, krči, občutek napihnjenosti, napenjanje in spahovanje.
Prijatelj otroškega trebuščka
Janež je že od nekdaj odličen zaveznik otroškega zdravja. Najmlajšim je zlasti v pomoč pri prebavnih motnjah, napenjanju in črvičenju. V ta namen jim pripravimo samostojen janežev čaj, še bolje pa, da jim ga zamešamo v čajno mešanico: uporabimo tri dele janeževih in dva dela komarčkovih plodov, ki jih zmešamo. Eno čajno žličko mešanice vržemo v 2,5 decilitra vrele vode. Po desetih minutah mešanico precedimo in ponudimo. Vrtni janež se poleg komarčka pojavlja še v kombinaciji s kumino in kamilico. Z združenimi močmi pomirjajo črevesne krče in odpravljajo napihnjenost.
Zaveznik ženskega zdravja
V ljudskem zdravilstvu velja janež za čislano hormonsko estrogensko sredstvo, ki spodbudi menstruacijo, olajša porod in ublaži težave v menopavzi. Povečeval naj bi spolno slo. Zelo dobro se obnese tudi pri dojenju, saj spodbuja nastanek in izločanje materinega mleka.
Skodelica čaja
Ko premišljujemo o pripravi janeževega čaja, se navadno odločimo za poparek: žličko sveže zdrobljenih semen poparimo s poldrugim decilitrom vode, pokrijemo in pustimo stati deset do petnajst minut, nato precedimo. Za razredčenje in izkašljevanje goste sapnične sluzi se priporoča, da se po požirkih popije skodelica toplega svežega napitka zjutraj, lahko tudi še zvečer pred spanjem, ob želodčno-črevesnih težavah pa velika žlica večkrat na dan. Za konec pa si velja zapomniti rek: »Janež je za sedem dohtarjev, njegov antidot (nasprotni strup) pa sta zmernost in omika.«