Ravnateljica OŠ Toma Brejca Mojca Rode Škrljanc

S počitnic v novo šolo

Učenci in učitelji Osnovne šole Toma Brejca so se po letošnjih zimskih počitnicah pouka razveselili kot že dolgo ne. Po skoraj dveh letih gradbenih del je njihova šola predvčerajšnjim povsem nova le odprla svoja vrata.

Kamnik – Gradnja Osnovne šole Toma Brejca je končana, s tem pa je zaključen tudi prvi del večletnih pri­prav na celostno rešitev obeh kamniških osnovnih šol, ki sta bili zaradi dotrajanosti in slabe statike že pred leti ocenjeni za neprimerni in potrebni temeljite prenove.

»Večji del mojega osemletnega vodenja te šole se je občinska uprava pripravljala na obnovo obeh šol. Z leti so se aktivnosti stopnjevale, in ko se je izkazalo, da je naša šola potresno še bolj ogrožena kot sosednja Osnovna šola Frana Albrehta, je leta 2011 padla odločitev – šolo je treba v celoti izprazniti in temeljito prenoviti. Od 1. septembra 2012 do 14. februarja letos je naša šola delovala na kar desetih različnih lokacijah po vseh občini. Z razredi, knjižnico, računovod­stvom in vsemi ostalimi službami smo gostovali v kamniškem župnišču, po drugih osnovnih šolah, v Ciriusu … Bili so trenutki, ko smo skoraj obupali, saj je bilo voditi šolo na tak način zelo naporno in zahtevno. Nad mano je vseskozi visela teža odgovornosti, saj so bili učenci na različnih lokacijah, različno izpostavljeni, a k sreči smo celotno zgodbo pripeljali do konca. Hvala vsem za gostoljubje, hvala tudi potrpežljivim staršem. Nekateri so imeli tri otroke na treh lokacijah, kar gotovo ni bilo preprosto. In čeprav smo se v začasnih razredih in drugih prostorih vsi skupaj počutili prijetno, je odločitev pred zimskimi počitnicami, da se s pridobitvijo uporabnega dovoljenja lahko preselimo nazaj v našo staro/novo šolo, pri vseh naletela na veliko navdušenja. To so bili veseli, a hkrati spet stresni in naporni trenutki. Če ne bi imela stoodstotne podpore župana, občinske uprave z direktorjem Ivanom Kendo na čelu, svojega kolektiva in vseh staršev, sem pre­pričana, da se ta projekt ne bi izpeljal, čeprav priznam, da je bila tudi moja volja pri tem zelo močna,« nam je zadnji dan zimskih počitnic zaupala ravnateljica Osnovne šole Toma Brejca Mojca Rode Škrjanc, ki je na šoli pred ponedeljkovim odprtjem vodila še zadnja dela.

Štiristo petdeset učencev in 53 učiteljev ter drugih zaposlenih je predvčerajšnjim pričakala praktično nova, zelo prostorna, svetla in sodobna šola, še enkrat večja od stare. Prav pomanjkanje prostorov je bila prej največja težava, zdaj pa je oddelkov 19, kar bo zadostovalo še za nekaj prihodnjih let, ko na šoli pričakujejo povečan vpis. Dobili so tudi prostorno knjižnico, jedilnico, sodobno oprem­ljene učilnice, kabinete za vse učitelje in telovadnico za vse učence, pa celo drago, a s strani države predpisano zaklonišče za tristo oseb.

Učenci so šolo dejansko prvič videli v ponedeljek, ko sta jih pozdravila ravnateljica in župan Marjan Šarec. Pouk je bil prvi dan veliki spremembi primerno prilagojen, saj so se učenci morali spoznati z novimi prostori in novim hišnim redom. Z uradnim slavnostnim odprtjem bodo nekaj časa še počakali, bodo pa novo šolo v soboto, 1. marca, razkazali še vsem staršem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 16. junij 2016 / 10:20

Rosvita Pesek in Prifarski muzikanti v Stari Loki

Stara Loka – Ob 25. rojstnem dnevu samostojne države Slovenije pripravlja Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka pravi praznik slovenstva. V soboto, 18. junija, bo ob 20. uri v Jurjevi dvora...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 13. januar 2010 / 07:00

Spogledovanje s prestižem

Test: Hyundai iX55 3.0 V6 CRDi Premium

Slovenija / sreda, 13. januar 2010 / 07:00

Novi predlogi za boj proti krizi

V strokovnem svetu SDS so pripravili tretji paket protikriznih ukrepov, ki naj bi ga obravnavali tudi na izredni seji državnega zbora.

Zanimivosti / sreda, 13. januar 2010 / 07:00

Že od otroštva ljubitelj starega

Marjan Nadižar iz Zabreznice že vrsto let zbira stare kmečke pripomočke in orodja. V svoji zbirki ima kar 126 različnih predmetov.

Gospodarstvo / sreda, 13. januar 2010 / 07:00

Brezstično plačevanje

Kranj - Banka Koper je v sodelovanju s podjetjema MasterCard Europe in Mobitel decembra predstavila poskusni projekt brezstičnega plačevanja s pomočjo tehnologije MasterCard PayPass. »Brez...

Kranj / sreda, 13. januar 2010 / 07:00

Pahor s Kosorjevo, Türk z Mesićem

Kranjska Gora, Brdo pri Kranju - Predsednik vlade Borut Pahor se bo v sredo v Kranjski Gori sestal s hrvaško premierko Jadranko Kosor. Na sestanku bosta govorila tudi o reševanju...