Bučna juha in ajdovi žganci

Privoščite si zdravo juho, ki bo vas v trenutku okrepčala in navdušila s čudovitim okusom. Priporočam vam, da zraven pojeste še porcijo ajdovih žgancev in dobili boste zdrav obrok, ki bo vas nahranil z kvalitetnimi sestavinami.

Sestavine so navedene približno za dve osebi.

Za pripravo bučne juhe potrebujete: 0,5 kg buče, 6 dl vode, 1 dl mleka, 1 dl smetane ali tekočega jogurta, 3 stroke česna, vejico peteršilja, sol, 1 žlico oljčnega olja.

Bučo olupite in narežite na manjše kose. V kozici segrejte oljčno olje, na katerem prepražite česen do zlato rumene barve. Dodajte narezano bučo, sesekljan peteršilj in vse skupaj dušite približno 5 minut. Vse skupaj zalijte z vodo. Osolite po okusu ter kuhajte še 15 minut oziroma dokler se buča ne zmehča. Juho zmečkajte s paličnim mešalnikom. Dolijte mleko in ob mešanju kuhajte še 3 minute. Juho servirajte na krožnike in po vrhu pokapljajte z smetano ali tekočim jogurtom.

NASVET: Buče so zelo zdrave ter vsebujejo zelo malo kalorij. Primerne so za vse, tudi za tiste, ki pazijo na zdravo prehrano. Juho boste dopolnili z dodatnimi vitamini, če ji boste dodali še poljubne začimbe, s katerimi ne morete zgrešiti. Po želji lahko na koncu pokapljate tudi z bučnim ali oljčnim oljem.

Za pripravo ajdovih žgancev potrebujete: 300 g ajdove moke, sol, 1 žlico masla, 1 l vode.

Na štedilniku zavrite liter osoljene vode. Na sredino stresite moko, da nastane kepa (kupček v obliki vulkana). V nastalo kepo naredite luknjo s kuhalnico, da moko tudi od znotraj zalije voda. Vse skupaj naj rahlo vre 20 minut. Moki odlijte vodo, pri čemer je nekaj shranite za pozneje. Kepi moke dodajte stopljeno maslo in s kuhalnico in vilicami moko dobro premešajte, da dobite žgance. Če so žganci presuhi, po potrebi dodajte vodo, ki vam ostala od kuhanja. Žgance stresite v skledo in ponudite skupaj s bučno juho.

NASVET: Ajdova moka ne vsebuje glutena, je bogata z vlakninami, beljakovinami, niacinom, aminokislinami in vitaminom D. Ima veliko kalija, fosforja, železa in kalcija. Veja za enega najboljših virov beljakovin med rastlinami in vsebuje vse esencielne aminokisline.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 26. december 2010 / 07:00

Jana nasmejala občinstvo

Igralka Mladinskega gledališča Tržič Jana Kus je 17. decembra prvič predstavila monokomedijo za odrasle Barabe pokvarjene seksujalne, ki jo je napisal in režiral Tržičan Boris Kuburič.

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Priporočila podjetju Bios

Nadzorni odbor Občine Tržič je pripravil poročilo o rednem nadzoru občinskega podjetja Bios za leto 2006, s katerim je seznanil občinski svet na februarski seji.

Zanimivosti / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Pestro kulturno dogajanje

Člani Kulturnega društva Tabor Podbrezje so imeli lani vrsto prireditev, ki so popestrile življenje v vasi.

Škofja Loka / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Petdeset smeri za petdeset let

Franc Langerholc - Cac si je darilo za rojstni dan pripravil kar sam, saj mu je uspelo, da je v enem dnevu preplezal kar petdeset športno plezalnih smeri.

Gospodarstvo / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

V Merkurju rast na vseh področjih

V četrtek je nadzorni svet Merkurja na redni seji obravnaval nerevidirano letno poročilo Skupine Merkur v lanskem letu in ugotovil, da je bilo poslovanje uspešno.

Splošno / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Njeni in naši sladki spomini

V Galeriji Ivana Groharja razstavlja mlada slikarka Barbara Kastelec iz Žirov. Njena obetavnost je že prerasla v odlično avtorico z razpoznavnim slikarskim slogom.