Bučna juha in ajdovi žganci

Privoščite si zdravo juho, ki bo vas v trenutku okrepčala in navdušila s čudovitim okusom. Priporočam vam, da zraven pojeste še porcijo ajdovih žgancev in dobili boste zdrav obrok, ki bo vas nahranil z kvalitetnimi sestavinami.

Sestavine so navedene približno za dve osebi.

Za pripravo bučne juhe potrebujete: 0,5 kg buče, 6 dl vode, 1 dl mleka, 1 dl smetane ali tekočega jogurta, 3 stroke česna, vejico peteršilja, sol, 1 žlico oljčnega olja.

Bučo olupite in narežite na manjše kose. V kozici segrejte oljčno olje, na katerem prepražite česen do zlato rumene barve. Dodajte narezano bučo, sesekljan peteršilj in vse skupaj dušite približno 5 minut. Vse skupaj zalijte z vodo. Osolite po okusu ter kuhajte še 15 minut oziroma dokler se buča ne zmehča. Juho zmečkajte s paličnim mešalnikom. Dolijte mleko in ob mešanju kuhajte še 3 minute. Juho servirajte na krožnike in po vrhu pokapljajte z smetano ali tekočim jogurtom.

NASVET: Buče so zelo zdrave ter vsebujejo zelo malo kalorij. Primerne so za vse, tudi za tiste, ki pazijo na zdravo prehrano. Juho boste dopolnili z dodatnimi vitamini, če ji boste dodali še poljubne začimbe, s katerimi ne morete zgrešiti. Po želji lahko na koncu pokapljate tudi z bučnim ali oljčnim oljem.

Za pripravo ajdovih žgancev potrebujete: 300 g ajdove moke, sol, 1 žlico masla, 1 l vode.

Na štedilniku zavrite liter osoljene vode. Na sredino stresite moko, da nastane kepa (kupček v obliki vulkana). V nastalo kepo naredite luknjo s kuhalnico, da moko tudi od znotraj zalije voda. Vse skupaj naj rahlo vre 20 minut. Moki odlijte vodo, pri čemer je nekaj shranite za pozneje. Kepi moke dodajte stopljeno maslo in s kuhalnico in vilicami moko dobro premešajte, da dobite žgance. Če so žganci presuhi, po potrebi dodajte vodo, ki vam ostala od kuhanja. Žgance stresite v skledo in ponudite skupaj s bučno juho.

NASVET: Ajdova moka ne vsebuje glutena, je bogata z vlakninami, beljakovinami, niacinom, aminokislinami in vitaminom D. Ima veliko kalija, fosforja, železa in kalcija. Veja za enega najboljših virov beljakovin med rastlinami in vsebuje vse esencielne aminokisline.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 7. junij 2022 / 12:48

V ponedeljek potrdili 458 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V ponedeljek so ob 787 PCR-testih in 3489 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 458 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Še četrta pot do telefonskega imenika

Ljubljana - V torek so na Telekomu Slovenije predstavili nov univerzalni Telefonski imenik Slovenije 2008, ki so ga kot izdajatelj pripravili v podjetju Teledat. V novem imeniku...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Adriina pilotska šola dobila nov simulator

Brnik - V sredo so v Letalski šoli Adrie Airways predstavili javnosti novo pridobitev – nov simulator letenja, ki šolo uvršča med najprepoznavnejše v Evropi. Adria Airways je ust...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

DHL odprl nov terminal

Brnik - V sredo so na Letališču Jožeta Pučnika odprli nov operacijski terminal DHL, kjer se bodo odslej na skupni lokaciji odvijale aktivnosti dveh DHL-ovih enot v Sloveniji. Po no...

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Priznanja za gorenjske kmetije

V akciji Živimo s podeželjem so priznanje prejele družine Pintar iz Zgornje Sorice, Tušek iz Rovt v Selški dolini in Potočnik z Brezij.

Gospodarstvo / petek, 19. oktober 2007 / 07:00

Prag ne sme biti previsok

Ljubljana - Vodstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na ponedeljkovi novinarski konferenci predstavilo stališča do predvidenih sprememb zakona o kmetijsko gozdarski zbornici, hkra...