Bučna juha in ajdovi žganci
Privoščite si zdravo juho, ki bo vas v trenutku okrepčala in navdušila s čudovitim okusom. Priporočam vam, da zraven pojeste še porcijo ajdovih žgancev in dobili boste zdrav obrok, ki bo vas nahranil z kvalitetnimi sestavinami.
Sestavine so navedene približno za dve osebi.
Za pripravo bučne juhe potrebujete: 0,5 kg buče, 6 dl vode, 1 dl mleka, 1 dl smetane ali tekočega jogurta, 3 stroke česna, vejico peteršilja, sol, 1 žlico oljčnega olja.
Bučo olupite in narežite na manjše kose. V kozici segrejte oljčno olje, na katerem prepražite česen do zlato rumene barve. Dodajte narezano bučo, sesekljan peteršilj in vse skupaj dušite približno 5 minut. Vse skupaj zalijte z vodo. Osolite po okusu ter kuhajte še 15 minut oziroma dokler se buča ne zmehča. Juho zmečkajte s paličnim mešalnikom. Dolijte mleko in ob mešanju kuhajte še 3 minute. Juho servirajte na krožnike in po vrhu pokapljajte z smetano ali tekočim jogurtom.
NASVET: Buče so zelo zdrave ter vsebujejo zelo malo kalorij. Primerne so za vse, tudi za tiste, ki pazijo na zdravo prehrano. Juho boste dopolnili z dodatnimi vitamini, če ji boste dodali še poljubne začimbe, s katerimi ne morete zgrešiti. Po želji lahko na koncu pokapljate tudi z bučnim ali oljčnim oljem.
Za pripravo ajdovih žgancev potrebujete: 300 g ajdove moke, sol, 1 žlico masla, 1 l vode.
Na štedilniku zavrite liter osoljene vode. Na sredino stresite moko, da nastane kepa (kupček v obliki vulkana). V nastalo kepo naredite luknjo s kuhalnico, da moko tudi od znotraj zalije voda. Vse skupaj naj rahlo vre 20 minut. Moki odlijte vodo, pri čemer je nekaj shranite za pozneje. Kepi moke dodajte stopljeno maslo in s kuhalnico in vilicami moko dobro premešajte, da dobite žgance. Če so žganci presuhi, po potrebi dodajte vodo, ki vam ostala od kuhanja. Žgance stresite v skledo in ponudite skupaj s bučno juho.
NASVET: Ajdova moka ne vsebuje glutena, je bogata z vlakninami, beljakovinami, niacinom, aminokislinami in vitaminom D. Ima veliko kalija, fosforja, železa in kalcija. Veja za enega najboljših virov beljakovin med rastlinami in vsebuje vse esencielne aminokisline.