Je Julija doma?

Sončna Verona. Veliko sonca, barv, vzdušja je tudi na platnih na razstavi Proti Monetu v galeriji na Trgu Bra. Od mojstrov baroka, rokokoja, realizma vodi v impresionizem, do znamenite Vrbe žalujke Clau­da Moneta. Visi v posebnem prostoru kot v nekakšni kapelici, vsa razgibana, a brez navdušujočega razpoloženja. Monet je namreč serijo Vrb žalujk slikal v letih 1918/1919, med in po moriji prve svetovne vojne. Slike so še vedno barvite, a je v njih žalost za tistimi, ki jih ni več. Dne 11. novembra 1918 je bila podpisana mirovna pogodba, dan pozneje je najlepšo Vrbo žalujko Monet poklonil svojemu prijatelju, tedanjemu francoskemu predsedniku Georgesu Clemenceauju … Po Vii Mazzini greva z Izbranim zelo hitro, da se meni slučajno ne odpre denarnica, kajti številke ob predmetih v izložbah so zvečine trimestne, čeprav je razprodaja. Na Piazza delle Erbe, kjer je polno znamenitosti, a tudi zelenjave, se martinčkajo domorodci in turisti. Mlada Irka, sklepam po pegicah, dobi predse krožnik, ki spominja na satelitskega! Diši! Previdno vprašam, kaj priporočajo, in dobim napol prisekano porcelanasto čelado v njej pa: pastissada de caval. Menda jo v Veroni pripravljajo že nekaj stoletij. Seveda Juliji v Veroni ne uideš, četudi ne greš pod njen balkon. Na njen naslov še vedno prihajajo številna pisma, prirejajo natečaje »za najlepša pisma Juliji« – izpovedi, ki prisegajo, da so tudi v tem norem času še želje po »večni ljubezni« in harmoniji. To knjižico kupim in za protiutež še Cucino veronese – Veronsko kuharico.

Konjski ragu – Pastissada de caval

Za 6–8 oseb potrebujemo: 1,2 kg konjskega mesa, 1 l suhega rdečega vina, govejo juho, 800 g čebule, 1 manjšo zeleno, 3 korene, 80 g slanine, 5 žlic deviškega olja, lovorov list, 3–4 klinčke, moko, sol in poper.

Meso narežemo na kocke in ga dva dni mariniramo v vinu.

Na olju pražimo vso zelenjavo, narezano na majhne koščke. Meso vzamemo iz marinade, ga osušimo in v vsako kocko meso s pomočjo nožka vtaknemo kockico slanine. Meso oprašimo z moko in ga damo k zelenjavi. Dušimo na majhnem ognju in po potrebi dodajamo juho. Čez eno uro prilijemo vino, v katerem smo marinirali meso, in dodamo lovorov list, solimo, po­pramo in na majhnem ognju počasi dušimo še dve uri, da je meso res mehko. Postrežemo s praženo polento.

Sladki krompirjevi njoki – gnocchi dolci di patate

Za 4–6 potrebujemo: 450 g krompirja ali 500 g krompirjevega testa, 150 g moke, deviško olje, 1 jajce, 100 g rozin, namočenih v rumu ali pomarančnem soku, 50 g pinjol, 2 dl mleka, 1 strok vanilje ali vaniljev sladkor, sol, sladkorno moko za posip.

Operemo in skuhamo krompir, ga olupimo in pretlačimo v skledo. Dodamo fino presejano moko, žlico olja, jajce in ščep soli in dobro premesimo. Potem testu dodamo še vse druge sestavine, rozine morajo biti do­bro ožete, da postane masa homogena. Testo naj počiva nekaj ur. Nato dobro segrejemo olje, z dvema žlicama oblikujemo žličnike in jih ocvremo, da so zlatorumeni. Ocvrte polagamo na kuhinjski papir, nato jih potresemo s sladkorjem. Ponudimo same ali s kakšno lahko sadno peno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 3. maj 2017 / 15:35

Trst

Trst je bil od nekdaj okno v svet za habsburško monarhijo, Avstro-Ogrsko, Italijo, v začetku 20. stoletja je bilo to največje slovensko mesto. Cankar in Tavčar sta dejala, da je Ljubljana srce Slov...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:44

Prisluhnejo bodočim staršem

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj so po novem brezplačne epiduralna porodna analgezija in druge vrste lajšanja porodne bolečine. Znova uvajajo hipnozo in še nekaj drugih novosti.

Humor / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:23

Volitve med vrsticami

Lokalne volitve so skoraj končane. Ponekod nas čaka še drugi krog. Iz imen poražencev in zmagovalcev pa je moč razbrati marsikaj.

Razvedrilo / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:19

Alpski zrak in surova riba

Justinovi so organizirali simpatičen večer, kjer so tokrat kraljevale morske dobrote, se pa tako kot še nekatere gorenjske restavracije tudi pri njih že pripravljajo na jesenski Teden restavracij, ki...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:10

V življenju potrebuje izzive

Ta teden bo županovanje nad nekaj manj kot sedemstotimi dušami na Jezerskem prevzel 39-letni Jurij Rebolj. Z rahlo tremo, pravi, saj gre za odgovornost do nekaj sto ljudi.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:08

Pomembna je vsaka sekunda

V primeru da kdo v vaši bližini doživi nenadni zastoj srca in dihanja, takoj pokličite 112 in začnite s postopki oživljanja. Ne poglejte stran, ampak osvestite v sebi, da s tem lahko rešite življenje!...