Sprehod za babice, dedke … z vnuki ali brez

Kranj, delavnik, pozno dopoldne. Pust dan, zelo prazen trg. Pred galerijo Prešernovih nagrajencev pano. Razstava ilustracij Marlenke Stupica. Z Izbranim vstopiva. Leta se bliskovito sučejo nazaj. Ko sva sama brala pravljice. Ko sva jih brala sinovoma pa tudi vnukoma. Marlenka Stupica je resnična carica med čarovnicami barv, vzdušij, razpoloženj, fantazijskih pokrajin … Najprej si ogledava film, v katerem Prešernova nagrajenka za 2013 pripoveduje o svojem odnosu do kolovrata pravljic, ki jim je s svojo paleto in notranjim bogastvom stkala tako čudovita oblačila. Potem človek preprosto zaplava iz vsakdana v dobrohotni svet pravljic. Sneguljčica, Pa­stir, Pika Nogavička, Palčica, Grdi raček, Trnjulčica, Rdeča kapica, Moj dežnik je lahko balon, Krojaček Hlaček, Zvezdni tolarji in še in še … Detajli, ki jih kdaj prej nisem opazila, me navdušijo. Podobe razodevajo bogat čustven svet slikarkinih poti. Pri sijajni Piki Nogavički se mi utrne smeh, toliko je hudomušnosti; pri Grdem račku navduši čarobnost pokrajine in belih ptic. Ob vsaki ilustraciji se kar vrti kolešček v sivih možganskih celicah: svet podobe in svet besede, zlita v resnično lepoto. Ne bo vam žal, če si privoščite sprehod skozi večnost pravljic. Sami ali z vnuki. Vsaj za dobro uro se otresete vsakdanjih sitnosti, če spominov ne štejem. Časa pa ni več dosti. Razstava se za­pre 24. prosinca (januarja).

Seveda se je potem doma govorilo o pravljični kuhinji. Leta 2000 sem ob gostovanju v Meiningenu pod cerkvenim zvonikom jedla Sneguljčičine rezine. A kaj, ko so bile obložene s svežimi slivami. Kaj pa koktajl Snegulj­čica? Sem našla recept, a je preveč osladen. Mandljev sirup pa kokosov sirup pa le nekaj cl ananasove svežine. Tam v hišici sredi gozda je Sneguljčica gotovo poznala čemaž. A zdaj še ne raste. Kaj pa, če jaz Sneguljčici podtaknem kakšen dober, preskušen recept? Nekaj, kar bodo škratje radi jedli. Palačinke, a ne z marmelado. Hrenovke vsi »ta mali« tako radi jedo. In če že čemaža ni, blitve ne manjka, brokoli pa je tako stalnica. In tako so nekoč palačinke s hrenov­ko in blitvo postale palačinke »Sneguljčica«.

Palačinke »Sneguljčica«

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g moke, 4 dl mleka, 1 dl piva, 2 jajci, sol, poper, maščobo za peko, 4 hrenovke, pol kg sveže blitve, 40 dag brokolija, 1 strok česna, 4 do 5 žlic kisle smetane, maslo za premaz, ščep sveže mletega popra in muškatnega oreška.

Pripravimo testo za palačinke in počakamo, da vsaj pol ure počiva, nato palačinke spečemo.

Blitvo očistimo in jo na hi­tro blanširamo v slanem kropu. Cvetke očiščenega brokolija prav tako skuhamo v slanem kropu na zob. Oboje dobro odcedimo. Hrenovke za 5 minut položimo v krop, vendar posodo takoj odstranimo z ognja.

V smetano umešamo česen, ščep popra in muškatnega oreška. S tem premažemo palačinke, razdelimo nanje liste blitve in cvetke brokolija, na sredo pa položimo hrenovke. Trdo zvijemo in palačinke zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Palačinke premažemo z maslom ali kislo smetano in gratiniramo 15 minut. Popečene palačinke ponudimo z listnato solato. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 26. december 2022 / 12:00

V Kranju je bil odločilen zlati niz

Odbojkarji so odigrali povratne tekme četrtfinala pokala Slovenije. Po napeti tekmi so se zmage v Kranju veselili domačini, zlati niz pa je napredovanje prinesel Salonitu Anhovo.

Objavljeno na isti dan


Kultura / / 07:00

V Galeriji DPD Svoboda Žiri razstavljata Marko Krvina in Stipe Miličić

Umetnika in prijatelja, po rodu Ljubljančana, že vrsto let živita in ustvarjata na Krasu. Marko Krvina, sicer mojster akvarelov, tokrat razstavlja olja na platnu, za katere je na...

GG Plus / / 07:00

Na kratko

V deseterici trije volkswagni Po podatkih avtomobilskih uvoznikov je bilo med uvoženimi rabljenimi avtomobili v zadnjih desetih mesecih največ Volkswagnovih passatov....

Jesenice / / 07:00

Častni občan Valentin Cundrič

Jesenice - Za častnega občana občine Jesenice bo župan Tomaž Tom Mencinger ob občinskem prazniku 20. marca imenoval Valentina Cundriča, pesnika, pisatelja, dramatika in sl...

Nasveti / / 07:00

Hvala za vijolice ...

Hvala za vijolice, torbe, čevlje, vrtnice, za parfume, ogrlice ... Če si sposodim delček besedila tačas izjemno popularne popevke ... No, če drugega ne, vsaj žametno rdečo vrtnico pričakuje domala sle...

Gospodarstvo / / 07:00

Osli so bistri, a zelo trmasti

Milan Oblak iz Opal nad Žirmi sodi med največje rejce oslov na Gorenjskem. Ta čas jih ima devet, predstavljajo pa mu veliko veselje. Na njegovi kmetiji že vrsto let potekajo tudi oslovske dirke.