»Obstajajo investitorji, ki jih zanima vstop v bančništvo ali turizem. Našli bomo pot, ki bo najboljša za vse deležnike Save,« pravi Matej Narat.

Izpolnjujejo strategijo, sedaj čas za 'zabavo'

»V relativno težavnih okoliščinah nam je uspelo drastično znižati operativne stroške poslovanja, se racionalizirati, konsolidirati in predvsem uspešno izvesti daleč največje dezinvesticije,« pravi Matej Narat, predsednik uprave delniške družbe Sava. Po slabih treh letih vodenja pravi, da prihaja čas za zabavo: aktivno delovanje na obeh področjih, ki sta finančnemu holdingu še ostali: bančništvo in turizem.

Naložbo v Merkur, Sava je s šestimi odstotki med večjimi lastniki, že dve leti vodijo kot ničvredno naložbo.

O usodi Gorazda Trčka, predsednika uprave Gorenjske banke, ki ga je tik pred novim letom ovadila policija, bo nadzorni svet razpravljal konec meseca.

Sava ima za 220 milijonov evrov obveznosti do bank, kar so sposobni vrniti z dezinvestiranjem v preostalih dejavnostih: bančništvo in turizem. Ima pozitiven kapital, kaj bo čez nekaj let s holdingom, danes ne ve nihče.

Ljubljana – Sava je minulih treh letih sodelovala pri pe­tih največjih prodajah v Sloveniji, vključno seveda z lansko prodajo Savatecha čeških kupcem. To uprava, vodi jo Matej Narat, član uprave je Andrej Andoljšek, ocenjuje kot izjemen uspeh, saj podobne tuje naložbe po prodaji Droge Kolinske do danes še ni bilo (prodaja Heliosa še ni izpeljana do konca).

V slabih treh letih vodenja so poleg dezinvestiranja in znižanja dolga za 86 milijonov evrov (in 44 milijonov evrov obresti) na holdingu oziroma čez sto milijonov evrov v poslovni skupini dosegli reprogram kreditov z vsemi 19 bančnimi upnicami (poslovna skupina je imela leta 2011 za kar 371 milijonov evrov kreditnih obveznosti, od tega 309 milijonov kratkoročnih in bila s tem na robu stečaja), redno odplačujejo obveznosti in predvsem natančno izpolnjujejo zadano strategijo prenove. Kaj bo sicer od holdinga Sava ostalo čez nekaj let, danes ne ve nihče, a Narat meni, da prihaja čas za zabavo.

»Vidimo opcije rasti, nove produkte v naših dejavnostih,« pove Narat. Na področju turizma iščejo sinergijo za skupen nastop na trgu med družbama Sava Turizem in Hoteli Bernardin (Sava je z eno nogo tudi v Istrabenzu), več pozornosti namenjajo dejavnosti zdravstvo in so v ta namen tik pred novim letom odkupili sodoben diagnostični center na Zaloški cesti v Ljubljani.

Na področju bančništva se Savi leto 2013 zagotovo ni izšlo po načrtih, vendar želja po združitvi Abanke in Gorenjske banke, ki je sicer mrtva črka na papirju že od leta 2008, ostaja. »Sporočila Banke Slovenije kažejo, da bo bančna konsolidacija nujna. To ocenjujemo za pravo potezo, Sava želi pri tem igrati aktivno vlogo,« pravi predsednik uprave.

Uprava ocenjuje, da Gorenjska banka (Sava je daleč največja lastnica te banke) ni v enaki situaciji kot Abanka, ki je bila podržavljena, Sava pa je ostala brez približno petinskega deleža. »Očitno je, da bo banka prejela zavezo po dokapitalizaciji, vendar ta še zdaleč ne bo tako visoka, kot se je napovedal potencialni primanjkljaj do konca leta 2015. O višini niti ugibati ne morem, počakajmo na izkaze Gorenjske banke za lani,« pravi Narat.

Sava sama ne bo sodelovala pri dokapitalizaciji, saj bi s tem kršila doseženi dogovor z bankami in rušila lastno likvidnost, vendar v družbi verjamejo, da lahko najdejo primernega vlagatelja ali najdejo rešitev z že prej omenjeno konsolidacijo slovenskih bank.

Poslovna skupina Sava ima sicer danes za 220 milijonov evrov dolgov do bank in je brez likvidnih težav. Vedo, da sta NLB in NKBM del terjatev prene­sli na Družbo za upravljanje terjatev bank (slaba banka), skupno okoli 25 odstotkov vseh kreditov Save. Ko bo kredite prenesla še Abanka (čez nekaj tednov) naj bi ti odstotkovno ne presegli polovice vseh obveznosti Save.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

Srečne sirote

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 4. julij 2013 / 15:49

Prostovoljstvo doživlja razmah

Ob prazniku občine Škofja Loka je župan Miha Ješe podelil občinske grbe trem zaslužnim posameznikom in dvema skupinama prostovoljcev, ob čemer je dejal, da aktivno prostovoljstvo na Škofjeloškem doživ...

Rekreacija / četrtek, 4. julij 2013 / 14:50

V boj za Zlato čipko

Bliža se kolesarski vzpon, ki vsako leto privabi več tekmovalcev.

Kronika / četrtek, 4. julij 2013 / 14:43

Tatovi na preži tudi na avtocestah

Skupno vsem avtocestnim tatovom je, da skušajo na različne načine preusmeriti pozornost oškodovancev bodisi nase bodisi na navidezno napako na vozilu.

Razvedrilo / četrtek, 4. julij 2013 / 14:34

Pojoča gibona

Ogled živalskega vrta v Zagrebu je bil najbolj zanimiv za Glasove najmlajše popotnike. Pa vožnja z vlakom … Ta pa je bila tudi nekaj posebnega.

Nasveti / četrtek, 4. julij 2013 / 14:09

Maline so jagode fine

V času, ko zori raznovrstno jagodičevje, tudi maline, ne napravimo napake, ki se primeri številnim izkušenim gospodinjam – slastne darove narave na veliko konzervirajo in vkuhavajo, ob tem pa jih poza...