Slaščica za silvestrski večer

Breskvice

Vsako leto mi ob peki potic ostane nekaj orehov. Ker pa ti ne ostanejo prav dolgo sveži, je priporočljivo, da jih čim prej porabimo. Sama jih porabim tako, da naredim breskvice, ki pa niso le odlične za porabo orehov, ampak tudi za popestritev slaščic za silvestrski večer.

Za testo potrebujete: 1 jajce, 50 dag moke, 20 dag sladkorja, 1 dl mleka, 1,5 dl olja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljin sladkor.

Nadev: 10 dag orehov, 3 žlice sladkorja, žlička kakava, malo mleka, malo ruma, pi­škotne drobtine.

Obliv: sladkor, 1 rumena barva za živila, 1 rdeča barva za živila

V skledi razžvrkljajte jajce, dodajte sladkor, vaniljin sladkor in med mešanjem prilivajte olje. Maso postavite za pol ure v hladilnik. Ohlajeno maso zmešajte z mlekom in z moko, pomešano s pecilnim praškom. Iz testa oblikujte manjše kroglice in jih odlagajte na pomaščen pekač ali na papir za peko ter jih pecite v pečici pri 180 °C do rumene barve (približno 20 minut). Še vroče izdolbite.

Za nadev zmešajte zdrobljene piškotne drobtine, mlete orehe, sladkor, kakav. Zmesi prilijte malo ruma in vroče mleko. Mleka dodajte toliko, da dobite kompaktno in sočno maso. Z maso napolnite izdolbene kroglice in po dve zlepite skupaj.

Pripravite tri posodice, v katere dajte rumeno in rdečo barvo ter sladkor. Breskvice povaljajte v obeh barvah in jih odložite na folijo, da se malo osušijo. Na koncu jih še povaljajte v sladkorju. Zložite jih na krožnik ali v škatlo.

Nasvet: Če so breskvice namenjene otrokom, lahko v nadevu zamenjamo rum za sadni sok. Za bolj barvito zloženko sladic uporabite različne barve jedilnih barvil (bolj naravno barvilo je lahko borovničev sok ali rdeče vino).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 2. januar 2014 / 10:56

Veselo po domače

Pesem, ples in humor. Letošnja jubilejna, že petnajsta prireditev Veselo po domače je v nedeljo zvečer spet napolnila Festivalno dvorano na Bledu.

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 19. marec 2019 / 17:19

Na Hujah je več parkirnih mest

Kranj – Z rekonstrukcijo je parkirišče na Hujah večje za 55 parkirnih mest in jih ima sedaj skupaj 130. Istočasno so na zgornjem platoju parkirišča zagotovili novo javno razsvetljavo, postavili so...

Radovljica / torek, 19. marec 2019 / 17:17

Pred sejo občinskega sveta

Radovljica – Občinski odbor stranke LMŠ je v sporočilu za javnost predstavil svoje pobude na osnutka proračuna Občine Radovljica za letošnje in prihodnje leto. Osnutka, poudarjajo v v stranki, sta...

Bohinj / torek, 19. marec 2019 / 17:17

Kamp Danica dobil ekološki certifikat

Bohinjska Bistrica – Enajstega marca je bohinjski kamp Danica prejel certifikat, ki ga podeljuje nemško podjetje Ecocamping. Kot pojasnjujejo v Turističnem društvu Bohinj, je pridobitev certifikata...

Naklo / torek, 19. marec 2019 / 17:15

Skoraj polovica Nakelčanov obišče krajevno knjižnico

Krajevna knjižnica v Naklem je z nadzidavo pridobila dodatne sodobne prostore.

Zanimivosti / torek, 19. marec 2019 / 17:11

Kmetijstvo izziv tudi za mlade

Kakšna je prihodnost slovenskega kmetijstva v očeh mladih? Kje so njegove priložnosti in tudi težave? Spraševali smo mlade s podeželja, ki so bili na nedavnem kvizu Mladi in kmetijstvo.