Slaščica za silvestrski večer
Breskvice
Vsako leto mi ob peki potic ostane nekaj orehov. Ker pa ti ne ostanejo prav dolgo sveži, je priporočljivo, da jih čim prej porabimo. Sama jih porabim tako, da naredim breskvice, ki pa niso le odlične za porabo orehov, ampak tudi za popestritev slaščic za silvestrski večer.
Za testo potrebujete: 1 jajce, 50 dag moke, 20 dag sladkorja, 1 dl mleka, 1,5 dl olja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljin sladkor.
Nadev: 10 dag orehov, 3 žlice sladkorja, žlička kakava, malo mleka, malo ruma, piškotne drobtine.
Obliv: sladkor, 1 rumena barva za živila, 1 rdeča barva za živila
V skledi razžvrkljajte jajce, dodajte sladkor, vaniljin sladkor in med mešanjem prilivajte olje. Maso postavite za pol ure v hladilnik. Ohlajeno maso zmešajte z mlekom in z moko, pomešano s pecilnim praškom. Iz testa oblikujte manjše kroglice in jih odlagajte na pomaščen pekač ali na papir za peko ter jih pecite v pečici pri 180 °C do rumene barve (približno 20 minut). Še vroče izdolbite.
Za nadev zmešajte zdrobljene piškotne drobtine, mlete orehe, sladkor, kakav. Zmesi prilijte malo ruma in vroče mleko. Mleka dodajte toliko, da dobite kompaktno in sočno maso. Z maso napolnite izdolbene kroglice in po dve zlepite skupaj.
Pripravite tri posodice, v katere dajte rumeno in rdečo barvo ter sladkor. Breskvice povaljajte v obeh barvah in jih odložite na folijo, da se malo osušijo. Na koncu jih še povaljajte v sladkorju. Zložite jih na krožnik ali v škatlo.
Nasvet: Če so breskvice namenjene otrokom, lahko v nadevu zamenjamo rum za sadni sok. Za bolj barvito zloženko sladic uporabite različne barve jedilnih barvil (bolj naravno barvilo je lahko borovničev sok ali rdeče vino).