Slaščica za silvestrski večer

Breskvice

Vsako leto mi ob peki potic ostane nekaj orehov. Ker pa ti ne ostanejo prav dolgo sveži, je priporočljivo, da jih čim prej porabimo. Sama jih porabim tako, da naredim breskvice, ki pa niso le odlične za porabo orehov, ampak tudi za popestritev slaščic za silvestrski večer.

Za testo potrebujete: 1 jajce, 50 dag moke, 20 dag sladkorja, 1 dl mleka, 1,5 dl olja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljin sladkor.

Nadev: 10 dag orehov, 3 žlice sladkorja, žlička kakava, malo mleka, malo ruma, pi­škotne drobtine.

Obliv: sladkor, 1 rumena barva za živila, 1 rdeča barva za živila

V skledi razžvrkljajte jajce, dodajte sladkor, vaniljin sladkor in med mešanjem prilivajte olje. Maso postavite za pol ure v hladilnik. Ohlajeno maso zmešajte z mlekom in z moko, pomešano s pecilnim praškom. Iz testa oblikujte manjše kroglice in jih odlagajte na pomaščen pekač ali na papir za peko ter jih pecite v pečici pri 180 °C do rumene barve (približno 20 minut). Še vroče izdolbite.

Za nadev zmešajte zdrobljene piškotne drobtine, mlete orehe, sladkor, kakav. Zmesi prilijte malo ruma in vroče mleko. Mleka dodajte toliko, da dobite kompaktno in sočno maso. Z maso napolnite izdolbene kroglice in po dve zlepite skupaj.

Pripravite tri posodice, v katere dajte rumeno in rdečo barvo ter sladkor. Breskvice povaljajte v obeh barvah in jih odložite na folijo, da se malo osušijo. Na koncu jih še povaljajte v sladkorju. Zložite jih na krožnik ali v škatlo.

Nasvet: Če so breskvice namenjene otrokom, lahko v nadevu zamenjamo rum za sadni sok. Za bolj barvito zloženko sladic uporabite različne barve jedilnih barvil (bolj naravno barvilo je lahko borovničev sok ali rdeče vino).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / ponedeljek, 5. januar 2015 / 11:39

Snežaku so se zahvalili tudi 'ta poredni'

Podbrezje – Kulturno društvo Podbrezje je pod mentorstvom predsednice društva Dace Perne ter režijo Domija Vrezca pripravilo zimsko glasbeno pravljico Snežak na božični večer in popestrilo dogajanj...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 9. avgust 2012 / 07:00

Torta za najstarejšo Kamničanko

V Domu starejših občanov Kamnik so nazdravili rojstnemu dnevu svoje stanovalke Herte Soklič, ki je s 104 leti ena najstarejših Slovenk.

Zanimivosti / četrtek, 9. avgust 2012 / 07:00

Prenovljena Lovska pot na Ledine

Zgornje Jezersko - Člani Planinskega društva Kranj so v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Slovensko vojsko pred kratkim prenovili že precej dotrajano lovsko pot, ki z Zg...

Šport / četrtek, 9. avgust 2012 / 07:00

Anketa: Blejska veslača vsem za vzor

Blejce smo po bronasti medalji Iztoka Čopa in Luke Špika na olimpijskih igrah vprašali, kaj jim pomenijo uspehi domačih veslačev. Pravijo, da je uspeh promocija za Bled in da bi nam njuno sodelovanje...

Zanimivosti / četrtek, 9. avgust 2012 / 07:00

Paradižnik se pne tri metre visoko

Kranj - Tri metre visoko se pneta oporna kola, na katerih zorijo sočni paradižniki na vrtu Marte in Slavka Juršak s Primskovega. Že lani so paradižniki dobro obrodili, letos se je...

Šport / četrtek, 9. avgust 2012 / 07:00

"Pasja" Pasja ravan

Kolesarski vzpon na Pasjo ravan je bila druga tekma v vrsti za letošnji Pokal polanskih puklov.