Solata, ki ne pride iz mode
Pravijo ji zvezda med solatami in res ima dokazljivo zgodbo, ki bo 2014 stara 120 let. Waldorfska solata. Prvikrat je postregel z njo Švicar Oscar Tschirky, ki je bil vodja restavracije v luksuznem newyorškem hotelu »Waldorf«. Goste je solata navdušila. »Waldorf« je bil v vseh ustih, kar je vzpodbudilo Tschirkyja, ki je 1896 napisal svojo prvo kuharsko knjigo in jo izdal ne pod pravim imenom, ampak kot »Oscar iz Waldorfa«. Potem ko se je upokojil, je ustanovil starostni dom za upokojene šefe kuhinj in tam naj bi ga menda obiskal znameniti skladatelj Cole Porter, ki je »waldorfsko solato« uvrstil v besedilo dueta v svojem slovitem muzikalu »Anything goes«/Vse je mogoče, 1934. V pesmi »ti si vrh, ti si na vrhu, a jaz na dnu …« si sledi več kot petdeset komičnih primerjav … punca je za ljubimca rimski kolosej, louvrski muzej, Dantejev pekel … ovomaltine, brokoli, walfdorska solata … skratka zmešnjava zmešnjav, kar muzikal z zapleteno, iskrivo, kičasto zgodbo tudi je. Ko se stvar končno razplete, vsak dobi »svoje ali svojo«. Cole Porter je idejo za muzikal dobil na križarjenju na neki nemški ladji. Muzikal je še vedno živ, predvsem pa nekatere melodije, posebno »anything goes«. Vse je mogoče … se mi mota po glavi, ko premišljujem, kaj bom s silvestrskim menijem. Solatke, ena bo celo ob glasbeni spremljavi, pršut in hladni oblizki, za čas med nočjo in jutrom pa nekaj krepkega na žlico, kar bi z užitkom pojedel kakšen zaprisežen stepni nomad … In tako se brez norije na silvestrovo brez slabe vesti lahko zaklepetam pri svoji frizerki ...
Waldorfska solata
Za 4 osebe potrebujemo: 400 g stebelne zelene, 200 g kislih jabolk, 3 žlice limoninega soka, 40 g orehov, 4-5 žlic majoneze, 2 žlici sladke smetane, sol, poper, sladkor.
Stebelno zeleno očistimo in zrežemo na tenke ploščke. Jabolka olupimo, odstranimo peščičevje in zrežemo na drobne kocke. Stebelno zeleno in jabolka damo v skledo in prelijemo z limoninim sokom. Primešamo grobo sesekljane orehe. V lončku zmešamo majonezo in smetano. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja po želji. Solato pustimo počivati pol ure. Nato jo po potrebi še dodatno začinimo.
Piščančja solata
Za 4 osebe potrebujemo: 200 g motovilca, 4 majhne piščančje prsi, 400 ml kurje juhe, 1 šalotko, 1 žlico gorčice, 3 žlice zeliščnega kisa, 8 žlic oljčnega olja, pol majhne melone, 2 avokada, sol, poper, ščep kajenskega popra.
Motovilec operemo in osušimo. Piščanje prsi splaknemo in osušimo. Dve žlici olja segrejemo v ponvi; meso natremo s soljo in poprom, lahko še s kajenskeim poprom. Meso opečemo.
Zavremo juho, zmanjšamo ogenj in damo vanjo meso, da se kuhlja 10 minut na majhnem ognju. Šalotko olupimo in sesekljamo ter jo zmešamo s kisom in gorčico. V tankem curku prilijemo preostalo olje in stepamo z metlico. Preliv razredčimo s 50 ml juhe.
Melono olupimo, odstranimo peščice in jo narežemo na majhne kocke. Prav tako avokado.
Na servirni krožnik damo motovilec. Nanj položimo rezine mesa, kocke avokada in melone enakomerno raztresemo po solati. Preliv postrežemo posebej. Tekne z dobrim kmečkim kruhom.