Legenda o javorjevem škrlatu

Zadnji dnevi septembra v Kanadi. Javori že rdečijo. Prijateljica Tanja peče »pancakes« za sobotni zajtrk. Kakšen javorjev sirup, ki se v kapljicah blešči na majhnih palačinkah! Ta je res bio, pribije Tanja, ki gre marsikakšno soboto nakupovat v St. Jacobs Country, na velikansko poljedelsko tržnico sredi območja, kjer domujejo amiši. Zavračajoč vso moderno tehnologijo žive potomci nekdanjih švicarskih protestantskih priseljencev po svojih zakonih in po starem ter zavračajo vsakršno moderno tehnologijo. Vse, kar prodajajo na stojnicah ali v ličnih malih hišicah, je pridelano ali narejeno »na roke«. (Letos v začetku septembra je ta tržnica delno pogorela, a je obnova predvidena.) Kupim dvakrat po pol litra javorjevega nektarja in upam, da bo v kovinski škatli menda prenesel polet in carino. V bližnjem Watterlooju, med zlizanimi knjigami najdem poljudno zgodovino Irokezov. Zaradi legende, ki jo zasledim, jo tudi kupim. … »Nekoč so štirje bratje zasledovali velikega medveda in ga končno ujeli vrhu gore. Ubili so ga, zakurili ogenj in spekli. Ko so se najedli, so pogledali navzdol. Nič več niso bili na vrhu hriba, ampak v nebesih. Kosti medveda so oživele in štirje bratje so jih lovili po nebu. Kosti so se spremenile v ozvezdje velikega medveda. Vsako jesen bratje na novo ubijejo medveda in kaplje njegove krvi, ki padajo na zemljo, obarvajo javorjeve liste s čudovito škrlatno barvo ...« Od takrat ima javorjev sirup abonma v moji kuhinji.

Palačinke z javorjevim sirupom in bananami

Za 4 osebe potrebujemo: 25 g masla, 2 jajci, 30 g sladkorne moke, ščep soli, 150 g moke, 1 žličko in pol pecilnega praška, 200 ml kislega mleka, 2 banani, 1 žlico limoninega soka, olje za peko, 1 žlico čokoladnih solzic, 4 žlice javorjevega sirupa.

Polovico masla raztopimo, maslo ne sme biti vroče. Dodamo jajci, sladkorno moko in sol ter kremasto zmešamo. Skupaj presejemo moko in pecilni prašek in dodajamo jajčni masi izmenično s kislim mlekom in preostalim maslom. Banane narežemo na pol do en centimeter široke ploščke in jih pokapamo z limoninim sokom. V manjši ponvici segrejemo olje, nalijemo nanj 2 žlici testa in vtisnemo vanj nekaj koščkov banane. Pečemo na vsaki strani približno 3 minute, da so palačinke zlatorumene.

Pečico ogrejemo na 120 °C, ventilatorsko le na 100 °C. Palačinke dajemo na toplo drugo vrh druge. Na krožnik damo po dve palačinki, posujemo nanju nekaj čokoladnih solzic in pokapamo z javorjevim sirupom. Ponudimo s toplim ali kislim mlekom, lahko tudi s kavo.

Kosmiči s citrusi in javorjevim sirupom

Za 4 osebe potrebujemo: 600 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka, 6-8 žlic masla, 8 žlic javorovega sirupa, 160 g finih ovsenih kosmičev, 2 pomaranči, 2 klementini, 400 ml mleka.

Zavremo sok, maslo in sirup, dodamo kosmiče in znižamo temperaturo. Naj kaša, ki jo moramo počasi mešati, nabreka 5 minut. Olupimo pomarančo in klementino, krhlje previdno filetiramo. Segrejemo mleko. Vročo kašo razdelimo na 4 skodelice. Dodamo sadje in prelijemo z mlekom. Izdatno pokapamo z javorjevim sirupom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Repino srce

Zadnjič smo o repi že rekli enih par, pa vendar nič takega, kar bi morebiti najraje slišali - kako si z repo utrjujemo in krepimo zdravje. Tokrat bomo torej govorili o repini zdravilnosti, repinem bis...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 10. december 2013 / 07:00

Kako prožno je naše ožilje

Novembra so naši bralci v Hiši zdravja prisluhnili zanimivemu predavanju o zgodnjem odkrivanju in preventivi pred srčno-žilnimi boleznimi ter o metodi meritev arterijskega ožilja, po kateri hitro in n...

GG Plus / torek, 10. december 2013 / 07:00

Velnes je izpopolnjen dan

Velnes je tisto, kar si človek zasluži. Marsikdo meni, da je danes to razvada, luksuz, vendar je to pregrob izraz.

Razvedrilo / torek, 10. december 2013 / 07:00

Praznovali s presno torto

Obiskovalci Ekološke trgovine v Škofji Loki so se ob praznovanju prvega rojstnega dne prepustili zdravim kulinaričnim dobrotam Julijane Krapež.

Razvedrilo / torek, 10. december 2013 / 07:00

Za Filipine in Gorenjsko

Rotary klubi Gorenjske bodo denar, zbran na dobrodelni večerji, namenili prebivalcem Filipinov in Gorenjcem, ki jim je škodo povzročil veter, organizatorji 12-urne dobrodelne zabave v baru Stara pošta...

Razvedrilo / torek, 10. december 2013 / 07:00

Radi obujajo spomine

Upokojeni predilci nekdanjega kranjskega Tekstilindusa že vrsto let ohranjajo prijateljske stike, enkrat letno pa se skupaj dobijo na predprazničnem kosilu. Letos se jih je druženja v gostilni Kot v K...