Posveta se je skupaj z možem udeležila tudi Francka Porovne iz Poženika, saj na svoji kmetiji Pr’ Benk med drugim predelujeta kravje in kozje mleko. / Foto: Gorazd Kavčič

Prednost domači hrani

Občina Cerklje je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo in okolje pripravila srečanje z naslovom Gremo po ozimnico k sosednjemu kmetu.

Cerklje – Kot je uvodoma pojasnil Matjaž Kočar iz Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ministrstvo redno pripravlja različna regionalna srečanja, na pobudo župana Franca Čebulja pa so tokrat prvič prešli še na občinski nivo. Poudaril je, da se država pomena lokalne samooskrbe s hrano vse bolj zaveda, tudi problematike oskrbe z lokalno hrano v javnih zavodih, ki so vezani na naročanje preko javnih razpisov. »Podatki kažejo, da javni zavodi v Sloveniji za naročanje hrane letno porabijo okoli 120 milijonov evrov proračunskega denarja, ki pa gre večinoma tujim trgovcem. Zakaj ne bi tega denarja obdržali doma in ga plačali lokalnim kmetom in predelovalcem? Ker javni zavodi po­trebujejo večje količine, je tu ključnega pomena povezovanje pridelovalcev,« je poudaril Kočar in dodal, da ni res, da je slovenska hrana predraga.

Župan Franc Čebulj je med drugim povedal, da je glavni namen srečanja spodbuditi povezavo med lokalnimi kmeti in potrošniki , izbolj­šati sodelovanje med različnimi subjekti ter da na občini načrtujejo vzpostavitev lokalne tržnice, ki bi svoje prostore našla pred kmetijsko zadrugo. Posveta se je udeležilo sedemdeset udeležencev, med njimi veliko lokalnih kmetov. Med drugim (sodelovalo je dvanajst razpravljavcev) so prisluhnili Roku Poličniku iz Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj, ki je govoril o pomenu sveže lokalno pridelane hrane za naše zdravje in smernicah zdravega prehranjevanja, Erika Kobal iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Kranj je predstavila koristi lokalne hrane za gostince, kmetijska svetovalka Mojca Povšnar Starman trenutno proizvodnjo hrane v občini Cerklje in možnosti v prihodnje, izkušnje v vključevanju lokalnih pridelovalcev hrane v šolsko prehrano pa sta predstavili ravnateljica OŠ Davorina Jenka Cerklje Damijana Božič – Močnik in vodja šolske prehrane Renata Flander. Zbrani so si bili enotni, da je lokalni hrani treba posvetiti več pozornosti, zato bo ključno sodelovanje in povezovanje.

Občina Cerklje bo v prihod­nje organizirala predavanja na temo pridelave in uporabe lokalne hrane. Predvidoma konec januarja bomo pripravili praktično srečanje za kmete. Medse bodo povabili primere dobrih praks, ki se že izvajajo na Gorenjskem, in domače kmete, ki so vključeni kot kooperanti drugih kmetijskih zadrug.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / četrtek, 9. junij 2022 / 10:05

Prvič poletna uprizoritev

Znamenito Legendo o potopljenem zvonu, ki so jo na Blejskem jezeru tradicionalno uprizarjali na božični dan, smo letos prvič lahko doživeli v poletni različici.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

Rešitev ali boj za stranke

Očitke ustanoviteljev portala Izberem.si, da večina upravnikov stavb od izvajalcev pobira nezakonite provizije, največja gorenjska upravnika zavračata in označujeta kot del oglaševalske taktike.

Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

Zlasti pozimi potrebujejo mir

Letošnja zima je s snegom in nizkimi temperaturami otežila življenje divjadi. Čeprav so živali prilagojene tudi na nizke temperature, pa bo naravna selekcija bistveno večja kot sicer, menijo na Lovski...

Razvedrilo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

An flet’n večer in peklenska zabava

Tradicionalni marčevski koncert je v Tržiču ponovno navdušil, Dvorana tržiških olimpijcev pa je tokrat kot glavnega glasbenega gosta gostila Prifarske muzikante. Poklonili so se tudi pokojnemu Francu...

Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:04

Poudarek na razvoju prašičereje

V podjetju Meso Kamnik so prejšnji teden gostili župana Marjana Šarca. Predstavili so mu poslovanje in novo pakirno linijo, pogovarjali pa so se tudi o stavbi stare klavnice na Usnjarski, ki naj bi jo...

Nasveti / petek, 23. marec 2018 / 00:03

Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničes...