Kis naš vsakdanji
Žlička ali dve kisa na dan odženeta kilograme, staranje, betežnost in črne misli stran, če omenimo le kapljico v morju tegob, ki naj bi jim bila ta čudežna kisla tekočina kos. Pravijo, da ljudje, ki redno po požirkih uživajo kis, premorejo veliko volje do življenja.
Od davnih časov človek išče čarobni napoj, ki je vrel v legendarnem »vrelcu mladosti«. Takšnemu čarobnemu univerzalnemu napitku se je do danes najbolj približal kis – naravno skladišče vitaminov, mineralov in esencialnih aminokislin, ki odpravlja vsakovrstne težave.
Pomaga do stoletnice
Že naše babice so govorile: »Zjutraj na tešče moraš spiti kozarec mlačne vode, v katerega zmešaš dve žlički jabolčnega kisa in žličko medu, pa boš učakal sto let in ves čas prekipeval od zdravja.« Čeravno kis ni čudežno zdravilo za vse tegobe, je ta eliksir, ki naj bi imel kar desettisočletno zgodovino, vredno imeti v mislih – če ne prej, vsaj ko se nam začne krhati zdravje. S tem neusmiljenim uničevalcem mikrobov je leta 400 pred našim štetjem svoje paciente zdravil že oče medicine Hipokrat. Tako je kis postal eno prvih »zdravil«.
Dvajset kisovih adutov
Kis, preprosto in obenem skrivnostno krepčilo, ki so ga uporabljali v vseh civilizacijah in obdobjih, je tudi nam vsakdan pri roki. Brez pomišljanja si postrezimo z njim. Spodbuja prebavo, zdravi infekcije sinusov, prehlad, kašelj, akne, visok holesterol, utrujenost, vneto grlo, dermatitis, artritis, drisko, astmo, zgago, upočasnjuje osteoporozo, pomaga pri ohranjanju vitalnosti, vitkosti in mentalnih sposobnosti, deluje baktericidno, zmanjšuje tveganje za pojav raka, krepi imunski sistem …
Zakladnica zdravja
Jabolčni kis je shramba vitaminov C, E, A, B1, B2, B6, provitamina A, bioflavonoidov, ocetne kisline, propionske in mlečne kisline ter encimov, aminokislin, jabolčnega pektina ... Vsebuje tudi precej kalija, kalcija, magnezija, bora, fosforja, natrija, bakra in železa.
Za dober spomin in nizko »kilažo«
Kdor si želi ostati oz. postati osredotočen, brez lukenj v spominu in ostrega, jasnega duha, naj pred vsakim obrokom popije kozarec mlačne vode, ki ji je dodal žličko jabolčnega kisa. Tako naj dela tudi tisti, ki se želi znebiti odvečnih kilogramov. Apetit bo postal manjši, maščoba pa se bo začela topiti.
Proti bolečemu grlu
Bolečine v grlu bomo omilili, če v kozarcu zmešamo en del kisa s tremi deli mlačne vode. Grgramo vsako uro po tri požirke, nato izpljunemo. Ko se stanje izboljša, grgramo na dve uri. Za lajšanje bolečin v grlu srkamo tudi sirup, ki smo ga pripravili iz pol kozarca jabolčnega kisa, pol kozarca vode, žličke popra in treh žlic medu.
Proti artritisu
Stara receptura za zdravljenje artritisa veli, da zmešamo žličko jabolčnega kisa in žličko medu v kozarcu vode ter pripravljeni napitek popijemo zjutraj in zvečer.
Proti »plavalskemu ušesu«
Babice so govorile, da je treba v ušesa kaniti kapljico kisa, da bo preprečil njihovo okužbo. Plavalci imajo pogosto tegobe z okužbo ušes in srbežem le-teh. Kis preprečuje pojav »plavalskega ušesa«: eno enoto kisa razredčimo z eno enoto prevrele vode in s to raztopino po vsakem kopanju spremo ušesa.