Odličen poznavalec vin
Tridesetletni vinski svetovalec – sommelier prve stopnje Damir Tomić iz Kranja je bil kot predstavnik JGZ Brdo na letošnjem 60. Gostinsko-turističnem zboru Slovenije v Podčetrtku najboljši v poznavanju slovenskih vin.
Kranj – Damir pri petnajstih letih ni bil prepričan, ali bi bil kuhar ali natakar oziroma kaj ga zanima, a je ob opazovanju mladih talentiranih učencev, ki jim je kuha resnično ležala, ugotovil, da kuhanje zanj morda ni prava izbira. »So me pa vedno zanimali okusi in že kot študent, ko sem delal kot natakar, sem gostu želel postreči kar najboljšo kavo.« Ko pa je pred desetimi leti dobil priložnost na Brdu, so nadrejeni prepoznali njegov talent.
»Tekmovanje o poznavanju slovenskih vin je bilo sestavljeno iz štirih sklopov. Najprej je bil na vrsti pisni del, kjer je bilo pomembno poznavanje vinske zakonodaje, domače in tuje,« razloži Damir. Sledilo je odpiranje penine pred gosti, kjer ima tekmovalec na voljo šestdeset sekund in pred seboj osem kozarcev, v katere naliva penino in jo poskuša naliti v vse do iste višine. Tretji sklop je predstavljala strokovna postrežba vina in zraven predlaganje jedi, sledila pa je za Damirja še najbolj zanimiva disciplina, v kateri se je tudi izvrstno odrezal: slepo degustiranje. »Eno rdeče, eno belo vino in dva koščka kruha z namazom, kjer smo morali ugotoviti vrsto kruha, pa tudi namaz – je zeliščni, divjačinska pašteta, jetrna, je telečja … Vini pa smo morali opisati, določiti, iz katerega dela Slovenije prihajata, njuno sladkorno stopnjo in sorto. Potem pa sem vina spajal še z namazom oziroma kruhom. Dobil pa sem modro frankinjo barrique iz Posavja in štajerski saugvinon, namaza pa sta bila divjačinska pašteta na rženem kruhu in pašteta z bučnimi semeni na koruznem kruhu.«
V poznavanju slovenskih vin se je Damir preizkusil že pred dvema letoma, vendar mu je uspel le preboj med tri najboljše. Takrat je ekipa JZG Brdo slavila v skupnem seštevku. Tokrat pa mu konkurenca ni delala preglavic. Ponavadi zmagajo tisti, ki so doma z bolj vinorodnih dežel, ki imajo dnevno več opravka z vini kot na Gorenjskem, tako da je bila Damirjeva zmaga dodatna potrditev, da je v tem, kar počne, res dober, in najboljša popotnica za naprej.