Bučne pošasti poženejo najmlajšim strah v kosti.

Buča prestraši, bučno meso pomiri

Glejte, tukaj je. Težka, velika, oranžna, okrogla … Še zakotalim jo, vzamem v roke nož, šilo in druge pripomočke, pokličem pomočnike in veselo na delo. Začenja se družinska zabava. Kar se da grozna pošast iz buče, osvetljena s svečko, je na noč čarovnic postala skorajda že obvezna tudi pri nas, zlasti če pri hiši domujejo majhni in ustvarjalni »bučkoti« in »bučke«.

Če nič drugega je bučni »strahec« prikupna jesenska dekoracija pred hišnimi vrati ali na okenski polici. Morebiti pa odžene še kakšnega nepridiprava in zle duhove, ki kolovratijo naokrog v temnih nočeh okrog »vseh svetih«. Bučno meso na ljudi deluje pomirjevalno, preganja depresijo, tudi tisto, ki jo prinaša pomanjkanje svetlobe, pomirja razdražena prebavila …

Čeravno se je noč čarovnic pri nas pojavila šele pred leti, so imeli že naši predniki navado, da so z izdolbeno bučo strašili v temi – vaški fantje dekleta, starši pa poredne otroke. No, pa da ne bomo z bučo le strašili, z njo še opogumljajmo – denimo tiste, ki jim težave povzročajo holesterol, povečana prostata, črevesni zajedavci, razdražena prebavila, uvela koža, prekomerna teža …

Mehika, dežela buč

Najprej pa na začetek. Bučo naj bi že v 7. tisočletju pred našim štetjem poznali ameriški staroselci. Toliko so namreč stara semena, ki so jih našli arheologi pri izkopavanjih v Mehiki. Resnično veliko časa je buča potrebovala, da se je zakotalila na Staro celino. Španci so jo iz Srednje Amerike prepeljali šele v 15. stoletju. Sprva so buče sejali zgolj za okras, nato so ugotovili, da teknejo prašičem in končno, tudi ljudem. Stiskanje olja iz semen se je razširilo šele pred dobrimi dvestotimi leti.

Navadna, orjaška in dišeča

V družini bučevk so najbolj razširjene navadna buča (Cucurbita pepo), orjaška ali velikanka (Cucurbita maxima) in muškatna ali dišeča buča (Cucurbita moschata). Med zvrstmi navadnih, večinoma njivskih krmnih buč so vzgojili sorte in hibride za olje, sorte vrtnih jedilnih buč in sorte okrasnih bučk. Na slovenski sortni listi so vpisane tri sorte oljne buče, od katerih je najstarejša Slovenska golica iz leta 1974. Golice pred stiskanjem spražijo, zmeljejo, zalijejo s slano vročo vodo in stisnejo.

Varovalno živilo

Ljudsko zdravilstvo močno ceni bučna semena, ne zanemarja pa niti bučnega mesa. Slednje vsebuje okoli devetdeset odstotkov vode, beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, kalij, kalcij, mangan, fosfor in železo, bogato je z vitamini A, B1, B2, B6, C, E in K. Za zdravje pomembni snovi sta tudi kukurbitin, ki uničuje črevesne zajedavce, in citulin, ki pri presnovi razgrajuje amoniak. Fitosterini poskrbijo za znižanje škodljivega holesterola in lajšajo tegobe, ki jih s sabo prinaša povečana prostata. Bogate s karotenoidi, pomagajo preprečevati srčne bolezni, očesno mreno, varovale pa naj bi celo pred nekaterimi oblikami raka.

Bučno meso za vitko telo

Buče so nizkokalorična in lahka hrana, ki je kot naročena za shujševalne diete. Bučno meso v kompotu umirja razdražen želodec in prebavila ter ustavlja slabost, zlasti nosečniško. Pečene ali kuhane buče pa tudi bučni sok pomagajo pri depresiji, tudi zimski, melanholiji, slabi koncentraciji, utrujenosti, luskavici, otroški driski, vnetju ledvic in proti obolenju sklepov. Buče v solati in kompotih koristijo pri vnetju mehurja in ledvic. Babice so svoje vnučke razvajale tudi z bučno marmelado z jabolki in bučnim štrudljem. Iz surovega bučnega mesa naredimo tudi kašo, ki jo uporabimo za obkladke pri krčnih žilah in občutku težkih nog. No, ko bomo z otroki izdolbli bučo in ji izklesali grozljiv obraz, ne bomo zavrgli niti odpadlega mesa. Mame ga bomo s pridom uporabile za obrazne maske, ki bodo koži povrnile mladostnost, čvrstost in sijaj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 18. maj 2019 / 14:57

Za kulisami je vse drugače

Govoriti o mrtvih slabo ni nekaj, kar bi pogosto prakticirali. Preteče precej vode, preden smo o pokojnikih sploh pripravljeni spregovoriti. Tudi Sonja ne bi pristala na pogovor, če mi ne bi...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Slovenke odlične v Bolgariji

Plovdiv - Mlada slovenska ženska reprezentanca v postavi Andreja Klepač, Maša Zec Peškirič, Tadeja Majerič in Polona Hercog se je na tekmovanju Fed cup v b...

Šport / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Tekmujejo tudi najmlajši

Šenčur - Minulo nedeljo se je na plezalni steni v Šenčurju zaključila letošnja zahodna liga v športnem plezanju za otroke, stare od šest do petnajst let. Po štirih tekma...

Kronika / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Sodni zaostanek smo zmanjšali

Okrožno sodišče v Kranju je lani za štiri odstotke zmanjšalo sodni zaostanek, ki je sedaj manjši od slovenskega povprečja. Posebej uspešno je bilo pri reševanju najstarejših zadev, starih deset let in...

Kronika / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Nesreče

Stopila pred avto Kranj - V torek okoli 13.15 se je na Valjavčevi ulici v Kranju zgodila prometna nesreča med voznico osebnega avtomobila in peško. Sl...

Kronika / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Ukinitev požarne nevarnosti

Kranj - Uprava za zaščito in reševanje je včeraj razglasila prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja na Gorenjskem, ki je bila razglašena 14. aprila. Inšpe...