Noč čarovnic
Salzburško v soncu. V Mozartovem mestu so trgovine polne kostumov in pritiklin za noč čarovnic. A mene zanese v knjigarno. Izbrani pravi, da čarovniškega kostuma tako in tako ne potrebujem. Zgodba, ki jo odkrijem med salzburškimi sagami, pa je grozljiva. V 17. stoletju je v Salzburgu živel coprnik, ki so mu pravili Jackl. Nihče ni vedel, kje živi. Pojavil se je zdaj tu, zdaj tam in spet izginil. Pravili so, da se ukvarja s čarovnijami, se druži s coprnicami in hudičem na gori Speiereck, da se oblanci, ki jih lušči od klade, spreminjajo v sive miši. Da se, če se namaže s posebnim mazilom, za 24 ur lahko spremeni v volka. K svojim nemarnim početjem je vabil predvsem mlade pastirčke, med katerimi so ga nekateri oboževali, nekateri pa sprejeli hudičev krst, ki so mu pravili Hirnreiben/zdrgnjenje možganov. In tako naj bi v letu 1678 v Salzburgu ugonobili več kot sto pobov, starih od 11 do 20 let, češ da so njegovi učenci in hudičevi vajenci. Nato pa je Jackl v bližini gradu Moosham (vreden ogleda) naletel na patra kapucina, ki mu je prebudil vest, in Jackl je priznal svoja dejanja. Obsodili so ga na smrt – kot njegove »pobiče« … Z Izbranim sva malce s strahom jedla rulado, saj so bile police polne užitnih pajkov, duhcev, lobanj …, a v njej ni bilo ne pajkov ne črvov ne krastač. Je bil pa gumijast (sladkorni) črv v koktajlu.
»Ledena kri«
Za eno osebo potrebujemo: 50–60 ml brusničnega ali enako količino pesinega soka, 25 ml gina, 25 ml borovničevega likerja, 10 ml sirupa granatnega jabolka (grenadine), zdrobljen led.
Vse sestavine zmešamo in zlijemo v kozarec z zdrobljenim ledom. Okrasimo čarovniško.
Rulada Halloween Halloweenroulade
Za 16 kosov potrebujemo, testo: 300 g olupljene, razpeščičene muškatne buče, 5 jajc, 10 g kristalnega sladkorja, 1 ščep soli, 150 g moke, 1 žličko pecilnega praška; nadev: 6 lističev želatine, 230 g skute (20 odstotkov maščobe), 100 g sira mascarponeja, 100 g sladkorne moke, 1 vanilijin strok, 1 limono, 200 ml sladke smetane, 50 g marelične marmelade, olje ali maslo za tortni model, drobtine, 200 g čokoladne glazure, sesekljana bučna semena.
Olupljeno in izpeščičeno bučo drobno naribamo. Jajca, sladkor, vanilijino sredico in sol penasto umešamo. Moko in pecilni prašek dobro zmešamo in z naribano bučo pridamo jajčni zmesi. Pekač obložimo s peki papirjem in testo na srednji rešetki pečice pečemo približno 15 minut pri 180 °C. Ko je testo pečeno, ga takoj zvrnemo na drug kos papirja za peko. Rulado takoj zvijemo in ohladimo.
Za nadev raztopimo želatino v mrzli vodi. V skledi gladko zmešamo skuto, mascarpone, sladkor v prahu, vanilijo in limonin sok. Želatino izstisnemo in stopimo v vodni kopeli in vmešamo v nadev, ki mu dodamo še trdo stepeno smetano.
Rulado razvijemo, jo najprej namažemo z marelično marmelado, nato še s kremo, s pomočjo papirja zvijemo nazaj in damo za 2 do 3 ure v hladilnik. Nato nad vodno kopeljo stopimo čokoladno glazuro, oblijemo rulado in jo potresemo z grobo sesekljanimi bučnimi semeni ali srebrnimi kroglicami. Lahko si pa izmislimo čarovniško dekoracijo.
Pa dober tek!



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
