Noč čarovnic
Salzburško v soncu. V Mozartovem mestu so trgovine polne kostumov in pritiklin za noč čarovnic. A mene zanese v knjigarno. Izbrani pravi, da čarovniškega kostuma tako in tako ne potrebujem. Zgodba, ki jo odkrijem med salzburškimi sagami, pa je grozljiva. V 17. stoletju je v Salzburgu živel coprnik, ki so mu pravili Jackl. Nihče ni vedel, kje živi. Pojavil se je zdaj tu, zdaj tam in spet izginil. Pravili so, da se ukvarja s čarovnijami, se druži s coprnicami in hudičem na gori Speiereck, da se oblanci, ki jih lušči od klade, spreminjajo v sive miši. Da se, če se namaže s posebnim mazilom, za 24 ur lahko spremeni v volka. K svojim nemarnim početjem je vabil predvsem mlade pastirčke, med katerimi so ga nekateri oboževali, nekateri pa sprejeli hudičev krst, ki so mu pravili Hirnreiben/zdrgnjenje možganov. In tako naj bi v letu 1678 v Salzburgu ugonobili več kot sto pobov, starih od 11 do 20 let, češ da so njegovi učenci in hudičevi vajenci. Nato pa je Jackl v bližini gradu Moosham (vreden ogleda) naletel na patra kapucina, ki mu je prebudil vest, in Jackl je priznal svoja dejanja. Obsodili so ga na smrt – kot njegove »pobiče« … Z Izbranim sva malce s strahom jedla rulado, saj so bile police polne užitnih pajkov, duhcev, lobanj …, a v njej ni bilo ne pajkov ne črvov ne krastač. Je bil pa gumijast (sladkorni) črv v koktajlu.
»Ledena kri«
Za eno osebo potrebujemo: 50–60 ml brusničnega ali enako količino pesinega soka, 25 ml gina, 25 ml borovničevega likerja, 10 ml sirupa granatnega jabolka (grenadine), zdrobljen led.
Vse sestavine zmešamo in zlijemo v kozarec z zdrobljenim ledom. Okrasimo čarovniško.
Rulada Halloween Halloweenroulade
Za 16 kosov potrebujemo, testo: 300 g olupljene, razpeščičene muškatne buče, 5 jajc, 10 g kristalnega sladkorja, 1 ščep soli, 150 g moke, 1 žličko pecilnega praška; nadev: 6 lističev želatine, 230 g skute (20 odstotkov maščobe), 100 g sira mascarponeja, 100 g sladkorne moke, 1 vanilijin strok, 1 limono, 200 ml sladke smetane, 50 g marelične marmelade, olje ali maslo za tortni model, drobtine, 200 g čokoladne glazure, sesekljana bučna semena.
Olupljeno in izpeščičeno bučo drobno naribamo. Jajca, sladkor, vanilijino sredico in sol penasto umešamo. Moko in pecilni prašek dobro zmešamo in z naribano bučo pridamo jajčni zmesi. Pekač obložimo s peki papirjem in testo na srednji rešetki pečice pečemo približno 15 minut pri 180 °C. Ko je testo pečeno, ga takoj zvrnemo na drug kos papirja za peko. Rulado takoj zvijemo in ohladimo.
Za nadev raztopimo želatino v mrzli vodi. V skledi gladko zmešamo skuto, mascarpone, sladkor v prahu, vanilijo in limonin sok. Želatino izstisnemo in stopimo v vodni kopeli in vmešamo v nadev, ki mu dodamo še trdo stepeno smetano.
Rulado razvijemo, jo najprej namažemo z marelično marmelado, nato še s kremo, s pomočjo papirja zvijemo nazaj in damo za 2 do 3 ure v hladilnik. Nato nad vodno kopeljo stopimo čokoladno glazuro, oblijemo rulado in jo potresemo z grobo sesekljanimi bučnimi semeni ali srebrnimi kroglicami. Lahko si pa izmislimo čarovniško dekoracijo.
Pa dober tek!