Mraz prihaja, trnulje oplaja
Kolikor hladneje postaja, toliko okusnejše in kvalitetnejše postajajo divje slive. No, kdor nima potrpljenja in bi rad plodove črnega trna nabral še pred prvo slano, naj poskusi, ampak potem naj jih dene naravnost v zamrzovalnik. Ko jih bo odmrznil, se bodo po okusu domala povsem približali tistim, ki jih je oparila slana.
Če smo zadnjič na veliko razpredali o zdravilski vrednosti plodov črnega trna (Prunus spinosa), danes zavihajmo rokave in se jim povsem posvetimo – s srcem, z glavo in predvsem, z rokami. Trnuljevi pripravki so namreč ključ do zdravja – zimskega in splošnega.
Trnuljev sirup zoper afte in izpuščaje
Trnulje do mehkega skuhamo z malo vode in pretlačimo skozi sito. Sok, ki ga dobimo, vkuhamo z enako količino cvetličnega medu. Shranimo ga v dobro zaprtih steklenicah. Trnuljev sirup uživamo, če se nam v ustih pogosto pojavljajo afte, sor in druge razjede. Zelo učinkovit je tudi pri nečisti in izpuščajasti koži. V ljudskem zdravilstvu pa je najbolj cenjen kot odlično krepčilo za želodec. Uživamo po eno žličko zjutraj, opoldne in zvečer.
Trnuljev gosti sok za hitrejšo prebavo
Pri težavah s prebavo, predvsem pri trdovratnem zaprtju, nam bo koristil trnuljev gosti sok, ki ga pripravimo po sledeči recepturi: kilogram trnulj prelijemo s pol litra vode in segrejemo do vrelišča. Pustimo stati čez noč, nato tekočino odlijemo, trnulje pretlačimo skozi sito in mezgo zmešamo s tekočino. V njej raztopimo 3–4 žlice medu. Sok hranimo v hladilniku, dokler ga ne porabimo.
Trnulje v kisu za narezke
Zrele trnulje očistimo, odstranimo peclje, operemo in damo v kozarce za vlaganje. Zalijemo jih s prevretim jabolčnim kisom, ki smo ga razredčili z vodo po lastnem okusu, mu dodali ščepec sladkorja in nekaj zrn koriandra. Pripravek naj stoji na hladnem vsaj 30 dni. Vložene trnulje uporabimo kot dodatek narezkom namesto oliv, trnuljev kis pa za solate.
Pregrešno trnuljevo žganje
4 pesti zrelih plodov, nabranih po slani, stisnemo, dodamo 25 dag sladkorja in prelijemo z 1 litrom sadjevega žganja ali tropinovca. Pustimo stati 3 tedne, večkrat pretresemo. Nato precedimo in dobimo dober liker. Ampak pozor, že sveta Hildegarda je svarila pred trnuljevo žganico, češ da ustvarja drznost in pregrešnost.
Marmelada, ki bi prebudila še Trnuljčico
Marmelada, okusna, da bi zbudila še Trnuljčico, če bi ji jo dali na usta, je vredna nemalo truda, ampak se jo splača pripraviti. Že žlička poplača ves trud. Naše mame so jo včasih pripravljale nekako takole: 2 kilograma sadežev so čez noč namočile v nekaj vode. Zjutraj so vodo odlile in prelile sadeže z mešanico vina in vode ter skuhale med neprestanim mešanjem, da se trnulje niso prismodile. Ko so bile kuhane, so jih pustile, da se ohladijo, in jih nato pretlačile skozi sito. Dodale so jim še kilogram sladkorja in četrt litra belega vina ter skuhale v gosto marmelado. Danes so tudi mame nekoliko spremenile recept. Marmelado pripravljajo iz svežih zrelih trnulj, ki jih skuhajo z malo vode, odstranijo koščice, pretlačijo in dodajo želirni sladkor ter kuhajo, da postane marmelada. Na kilogram marmelade dodajo pol kilograma medu, dobro premešajo in napolnijo v kozarčke. Marmelado kakopak shranijo na hladnem. Trnuljevo marmelado uporabimo na različne načine, denimo kot sladko–kisel namaz ali kot začimbno prilogo k divjačini in drugim mesnim jedem.