Iz trnulj lahko pripravimo trnuljevo vino, trnuljevec, liker, gin ali žganje.

Mraz prihaja, trnulje oplaja

Kolikor hladneje postaja, toliko okusnejše in kvalitetnejše postajajo divje slive. No, kdor nima potrpljenja in bi rad plodove črnega trna nabral še pred prvo slano, naj poskusi, ampak potem naj jih dene naravnost v zamrzovalnik. Ko jih bo odmrznil, se bodo po okusu domala povsem približali tistim, ki jih je oparila slana.

Če smo zadnjič na veliko razpredali o zdravilski vrednosti plodov črnega trna (Prunus spinosa), danes zavihajmo rokave in se jim povsem posvetimo – s srcem, z glavo in predvsem, z rokami. Trnuljevi pripravki so namreč ključ do zdravja – zimskega in splošnega.

Trnuljev sirup zoper afte in izpuščaje

Trnulje do mehkega skuhamo z malo vode in pretlačimo skozi sito. Sok, ki ga dobimo, vkuhamo z enako količino cvetličnega medu. Shranimo ga v dobro zaprtih steklenicah. Trnuljev sirup uživamo, če se nam v ustih pogosto pojavljajo afte, sor in druge razjede. Zelo učinkovit je tudi pri nečisti in izpuščajasti koži. V ljudskem zdravilstvu pa je najbolj cenjen kot odlično krepčilo za želodec. Uživamo po eno žličko zjutraj, opoldne in zvečer.

Trnuljev gosti sok za hitrejšo prebavo

Pri težavah s prebavo, predvsem pri trdovratnem zaprtju, nam bo koristil trnuljev gosti sok, ki ga pripravimo po sledeči recepturi: kilogram trnulj prelijemo s pol litra vode in segrejemo do vrelišča. Pustimo stati čez noč, nato tekočino odlijemo, trnulje pretlačimo skozi sito in mezgo zmešamo s tekočino. V njej raztopimo 3–4 žlice medu. Sok hranimo v hladilniku, dokler ga ne porabimo.

Trnulje v kisu za narezke

Zrele trnulje očistimo, odstranimo peclje, operemo in damo v kozarce za vlaganje. Zalijemo jih s prevretim jabolčnim kisom, ki smo ga razredčili z vodo po lastnem okusu, mu dodali ščepec sladkorja in nekaj zrn koriandra. Pripravek naj stoji na hladnem vsaj 30 dni. Vložene trnulje uporabimo kot dodatek narezkom namesto oliv, trnuljev kis pa za solate.

Pregrešno trnuljevo žganje

4 pesti zrelih plodov, nabranih po slani, stisnemo, dodamo 25 dag sladkorja in prelijemo z 1 litrom sadjevega žganja ali tropinovca. Pustimo stati 3 tedne, večkrat pretresemo. Nato precedimo in dobimo dober liker. Ampak pozor, že sveta Hildegarda je svarila pred trnuljevo žganico, češ da ustvarja drznost in pregrešnost.

Marmelada, ki bi prebudila še Trnuljčico

Marmelada, okusna, da bi zbudila še Trnuljčico, če bi ji jo dali na usta, je vredna nemalo truda, ampak se jo splača pripraviti. Že žlička poplača ves trud. Naše mame so jo včasih pripravljale nekako takole: 2 kilograma sadežev so čez noč namočile v nekaj vode. Zjutraj so vodo odlile in prelile sadeže z mešanico vina in vode ter skuhale med neprestanim mešanjem, da se trnulje niso prismodile. Ko so bile kuhane, so jih pustile, da se ohladijo, in jih nato pretlačile skozi sito. Dodale so jim še kilogram sladkorja in četrt litra belega vina ter skuhale v gosto marmelado. Danes so tudi mame nekoliko spremenile recept. Marmelado pripravljajo iz svežih zrelih trnulj, ki jih skuhajo z malo vode, odstranijo koščice, pretlačijo in dodajo želirni sladkor ter kuhajo, da postane marmelada. Na kilogram marmelade dodajo pol kilograma medu, dobro premešajo in napolnijo v kozarčke. Marmelado kakopak shranijo na hladnem. Trnuljevo marmelado uporabimo na različne načine, denimo kot sladko–kisel namaz ali kot začimbno prilogo k divjačini in drugim mesnim jedem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Pozabljeni slovenski premier

Na Brezjah pri Tržiču so odkrili spominsko ploščo dr. Janku Brejcu, voditelju koroških Slovencev in predsedniku Deželne vlade Slovenije 1919-1920.

Objavljeno na isti dan


Medvode / četrtek, 24. marec 2016 / 14:38

Naznanili konec kalvarije

V petek se je po več kot dveh letih sprostil promet pri mostu v Mednu. Projekt se nadaljuje s sanacijo glavnega premostitvenega objekta. Kot zatrjujejo, bodo dela končana do roka, do 1. junija.

Rekreacija / četrtek, 24. marec 2016 / 14:37

Škofjeločanka zmagala na Kanarskih otokih

Na ultra trail teku na Gran Canarii je bila na štiriinosemdesetkilometrski razdalji najboljša Ajda Radinja, ki jo poznamo tudi kot zmagovalko Triatlona jeklenih v Bohinju. »Še vedno gre za rekreacijo,...

Kronika / četrtek, 24. marec 2016 / 14:35

Nesojeni bombaš toži državo

Po krivem obsojeni Kranjčan Dejan Savić, obtožen bombnega napada na kranjsko policijo, od države zahteva 170 tisoč evrov odškodnine. Podoben zahtevek pripravlja tudi soobtoženi Stanko Radojević.

Razvedrilo / četrtek, 24. marec 2016 / 14:27

An flet'n glasbeni večer v Tržiču

Dvorana tržiških olimpijcev je v soboto gostila dogodek, ki so ga poimenovali An flet'n večer. Na njem smo lahko prisluhnili narodno-zabavnim napevom, občinstvo pa je čakalo predvsem nastop dalmatinsk...

Nasveti / četrtek, 24. marec 2016 / 14:16

Zračna zemlja je rodovitna

Če bo zemlja dobro pripravljena, bodo rastline bolj zdrave, težav na vrtu pa bo bistveno manj, svetuje priljubljena strokovnjakinja Miša Pušenjak.