Zdravo, preprosto in poceni
Društvo diabetikov Tržič že deset let v sodelovanju s kliničnim dietetikom Jožetom Lavrincem prireja kuharske delavnice o zdravi kuhinji.
Čeprav delavnice Zdrava kuhinja potekajo v organizaciji Društva diabetikov Tržič, pa te niso osredotočene na diete, ampak na zdravo prehrano, zato so namenjene prav vsem, pravi predsednica društva Ana Marija Hafner. Prvo delavnico so pripravili pred desetimi leti, od vsega začetka jih izvaja klinični dietetik Jože Lavrinec. Tudi on poudarja, da je na delavnicah dobrodošel prav vsak in da niso namenjene le sladkornim bolnikom, pri katerih pa je pravilna, zdrava prehrana še toliko bolj pomembna, saj je osnova zdravljenja, ki bolniku pomaga pri normalnem, sorazmerno kakovostnem življenju.
»S prehrano velikokrat delamo kot svinja z mehom; jemo tisto, kar imamo, kar znamo pripraviti in kar si lahko privoščimo. To pa velikokrat ni tisto, kar bi naše telo potrebovalo, da bi funkcioniralo najbolj optimalno,« ugotavlja Lavrinec. Prav zato delavnice Zdrava kuhinja udeležence učijo, kako v čim krajšem času pripraviti čim bolj zdrav obrok: »Bistvo je preprostost, saj sodobna gospodinja lahko pripravi hrane nameni zelo malo časa. Podobno je z upokojenci, ker imajo veliko drugih interesov ali pa nimajo znanja. Pozorni smo tudi, da je manj maščobe oz. da je uporabljena bolj primerna maščoba in da je količina zmanjšana na sprejemljivo mero, pa tudi da je manj soli in veliko večja uporaba začimb. Pri izbiri receptur gledamo tudi na cenovno dostopnost, saj drage sestavine niso dostopne povprečnemu človeku.« Opozarja še, da za zdrave obroke ne bi smeli uporabljati industrijsko predpripravljenih živil, kar se v domačih kuhinjah ob pomanjkanju časa dogaja precej pogosto.
Delavnice potekajo v gospodinjski učilnici OŠ Bistrica. »V prvih letih smo pripravljali tudi po štiri delavnice, zadnja leta pa izvedemo spomladansko in jesensko serijo delavnic. Vsako leto imamo obvezno še delavnico za šolo hujšanja, osredotočeno na manj kalorične jedi, ter delavnico o pravilih in pasteh nakupovanja živil, v sklopu katere se odpravimo tudi v trgovino,« je pojasnila Hafnerejeva. V spomin na zdravnika in diabetologa prof. dr. Ljudevita Merčuna so izdali tudi šest knjižnic receptov, preizkušenih na delavnicah: Zdrave in preproste jedi, Stare jedi na sodoben način, Stročnice, Zdrave jedi za praznične dni in Nakupovanje živil, zadnja knjižica – Kruhi in namazi – pa je luč sveta ugledala ob nedavnem praznovanju desete obletnice delavnic.
Okrogli jubilej so zaznamovali tudi s prireditvijo v dvorani gasilskega doma v Podljubelju. Poleg članov domačega društva se je je udeležilo preko 70 članov gorenjskih društev diabetikov, ki so se pred tem odpravili na pohoda po Podljubelju in na planino Preval. Sestradanim pohodnikom so kajpak postregli z zdravim obrokom – govejim ječmenovim golažem, ki ga je skuhal Štefan Ravbar, na voljo pa so jim bili tudi slastni namazi, ki so jih dan pred tem pripravili v sklopu jesenske kuharske delavnice.