V slaščičarski delavnici na Bledu so v šestdesetih letih spekli že 12 milijonov originalnih kremnih rezin. Letos so dodali še nova okusa gozdnih sadežev in čokolade. / Foto: Tina Dokl

Jubilej začinili z novima okusoma

V slaščičarski delavnici na Bledu že šestdeset let pečejo kremne rezine po originalnem receptu iz leta 1953. Ob obletnici pa so dodali še dva nova okusa – gozdnih sadežev in čokolade.

Bled – »Kremšnita ni za potovanje. Najboljša je z razgledom na Blejsko jezero,« je na sobotni prireditvi, s katero so zaznamovali šestdesetletnico originalne krem­ne rezine, poudarila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Kremna rezina ostaja eden najbolj prepoznavnih znakov Bleda, v teh šestdesetih letih pa so jih po originalnem receptu slaščičarskega mojstra Ištvana Lukačevića spekli že 12 milijonov. Ob tem so izračunali, da bi zložene v vrsto druga ob drugo segale od Bleda do Rima, če bi jih položili eno na drugo, pa bi okoli Blejskega jezera nastalo 6,5 metra visoko obzidje.

Kremne rezine oziroma »kremšnite« pripravljajo v številnih slaščičarnah po Sloveniji, po originalnem receptu pa le v slaščičarski delavnici blejskega hotela Park, je poudaril izvršni direktor Sava hotelov Bled Fedja Pobegajlo. Recept za originalno kremno rezino je leta 1953 sestavil takratni vodja slaščičarske delavnice Ištvan Lukačević, ki se je v poznih štiridesetih letih iz Vojvodine z družino preselil na Bled. Uporabil je star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano, rezultat pa je bila izjemno lahka in rahla sladica. Njegov recept, je dejal Pobegajlo, je še danes skrivnost, ki so jo prenašali naprej vodje omenjene slaščičarske delavnice. Doslej, je dejal Pobegajlo, jih je bilo le pet, ta čas je delavnica v rokah Alme Rekić. S pripravo kremnih rezin začnejo že ob 5. uri, saj jih vsak dan pripravljajo sveže. Ob koncu tedna, ko je na Bledu največ obiskovalcev, tudi vsako uro. Na dan tako pripravijo od petsto do tri tisoč kremnih rezin, za kar po besedah slaščičarke Mehire Kovačevič porabijo 140 kilogramov moke, 32 kilogramov sladkorja, dva kilograma vanilijinega sladkorja, osemsto jajc, 625 litrov mleka, 78 litrov smetane in 120 kilogramov masla. Da je prav blejska kremna rezina nekaj posebnega, je skrivnostno pristavila, pa je treba dodati še tamkajšnjo klimo in pogled na jezero.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / / 17:29

Samostojni in enotni

V petek, 26. decembra, bomo praznovali dan samostojnosti in enotnosti. Naključno izbrane smo vprašali, koliko smo kot država v Evropski uniji še samostojni in suvereni in koliko smo enotni...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Kriza in inovacije

Kranj - Fundacija Vincenca Drakslerja bo danes, 31. marca, pripravila brezplačno delavnico, ki je namenjena vsem predstavnikom gorenjskih nevladnih organizacij, tako zavodom, dru...

Kronika / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Plaz pri Zalem Logu že odstranili

Kranj - Povečane padavine na Gorenjskem do včeraj popoldne niso povzročile večjih težav, če seveda odštejemo nekaj poplavljenih kleti. Največ preglavic je v nedeljo po 17. uri po...

Kronika / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Zadnji dan v policiji

Po skoraj desetih letih se z mesta direktorja policijske uprave Kranj zaradi upokojitve poslavlja Jože Mencin.

Gorenjska / torek, 31. marec 2009 / 07:00

Gorenjske korenine upravitelja Bosne

Dosedanji avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko, ki je pretekli teden kot visoki predstavnik prevzel vodenje Bosne in Hercegovine, ima gorenjske korenine. Njegova mama Marinka je Ziherlov...

Gospodarstvo / torek, 31. marec 2009 / 07:00

V četrtek stavka v LTH

Škofja Loka - Kot smo že poročali, vodstvo škofjeloške družbe Loške tovarne hladilnikov (LTH) do srede ni zagotovilo obljubljene akontacije januarskih plač niti ni bilo ponovnega...