V slaščičarski delavnici na Bledu so v šestdesetih letih spekli že 12 milijonov originalnih kremnih rezin. Letos so dodali še nova okusa gozdnih sadežev in čokolade. / Foto: Tina Dokl

Jubilej začinili z novima okusoma

V slaščičarski delavnici na Bledu že šestdeset let pečejo kremne rezine po originalnem receptu iz leta 1953. Ob obletnici pa so dodali še dva nova okusa – gozdnih sadežev in čokolade.

Bled – »Kremšnita ni za potovanje. Najboljša je z razgledom na Blejsko jezero,« je na sobotni prireditvi, s katero so zaznamovali šestdesetletnico originalne krem­ne rezine, poudarila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Kremna rezina ostaja eden najbolj prepoznavnih znakov Bleda, v teh šestdesetih letih pa so jih po originalnem receptu slaščičarskega mojstra Ištvana Lukačevića spekli že 12 milijonov. Ob tem so izračunali, da bi zložene v vrsto druga ob drugo segale od Bleda do Rima, če bi jih položili eno na drugo, pa bi okoli Blejskega jezera nastalo 6,5 metra visoko obzidje.

Kremne rezine oziroma »kremšnite« pripravljajo v številnih slaščičarnah po Sloveniji, po originalnem receptu pa le v slaščičarski delavnici blejskega hotela Park, je poudaril izvršni direktor Sava hotelov Bled Fedja Pobegajlo. Recept za originalno kremno rezino je leta 1953 sestavil takratni vodja slaščičarske delavnice Ištvan Lukačević, ki se je v poznih štiridesetih letih iz Vojvodine z družino preselil na Bled. Uporabil je star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano, rezultat pa je bila izjemno lahka in rahla sladica. Njegov recept, je dejal Pobegajlo, je še danes skrivnost, ki so jo prenašali naprej vodje omenjene slaščičarske delavnice. Doslej, je dejal Pobegajlo, jih je bilo le pet, ta čas je delavnica v rokah Alme Rekić. S pripravo kremnih rezin začnejo že ob 5. uri, saj jih vsak dan pripravljajo sveže. Ob koncu tedna, ko je na Bledu največ obiskovalcev, tudi vsako uro. Na dan tako pripravijo od petsto do tri tisoč kremnih rezin, za kar po besedah slaščičarke Mehire Kovačevič porabijo 140 kilogramov moke, 32 kilogramov sladkorja, dva kilograma vanilijinega sladkorja, osemsto jajc, 625 litrov mleka, 78 litrov smetane in 120 kilogramov masla. Da je prav blejska kremna rezina nekaj posebnega, je skrivnostno pristavila, pa je treba dodati še tamkajšnjo klimo in pogled na jezero.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 15. junij 2022 / 08:15

Pozvali k uporu zoper zlo

Na spominski slovesnosti ob 77. obletnici osvoboditve podružnice koncentracijskega taborišča Mauthausen pod Ljubeljem so govorniki opozorili na razraščanje zla in pozvali k uporu zoper tiste, ki ga ši...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Mi za srečo, sreča za nami

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Kronika / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Kriminal

Prijeli nepopravljivega tatu Škofja Loka - Škofjeloški policisti so prijeli 27-letnika iz Železnikov, ki ga utemeljeno sumijo, da je v zadnjem mesecu...

Slovenija / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Nagradili ljudi odprtih rok

Ljubljana - S podelitvijo priznanj ljudem odprtih rok se je končal letošnji izbor v eni najstarejših dobrodelnih akcij na Slovenskem, ki jo revija Naša žena vodi že od leta 1994....

Gospodarstvo / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Mešetar

Cene klavnih polovic prašičjega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v okviru tržno informacijskega sistema pripravila tržno po...

Gospodarstvo / četrtek, 26. november 2009 / 07:00

Škoda poplačana, rešujejo še pritožbe

Ljubljana - Vlada je na četrtkovi seji sprejela poročilo o izvedbi programa odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi naravnih nesreč v letu 2007. Kot je razvidno iz poročila, j...