O svojem sodelavcu Valentinu Zaletelu je ob ponovnem odkritju njegovega kipa veliko povedal Ivan Hafner. / Foto: Gorazd Kavčič

Odkrili kip pionirju hladilstva

V parku Medpodjetniškega izobraževalnega centra v Škofji Loki so ponovno odkrili doprsni kip Valentinu Zaletelu, pionirju hladilstva v Škofji Loki. Prvič so ga odkrili leta 1983 ob petdesetletnici hladilstva v Škofji Loki.

Škofja Loka – Valentin Zaletel (1909–1967) se je s hladilstvom srečal leta 1929 v takratni Schneiterjevi tovarni, kjer sta švicarski las­tnik in tehnični vodja Ivan Okorn začela snovati prvi lastni hladilni kompresor in prvo hladilno napravo za izdelovanje in hlajenje sladoleda, je o nekdanjem sodelavcu povedal Ivan Hafner, »LTH-jevec od štipendista do penzionista«. Hafner je namreč skupaj Jankom Jap­ljem pobudnik za prestavitev Zaletelovega spomenika s tovarniškega platoja LTH v park pri šolskem centru.

»Po nacionalizaciji Schne­i­terjeve tovarne so se leta 1947 kadri, orodja, livarski modeli in celotna tehnična dokumentacija preselili v Litostroj v Ljubljano. Tine Zaletel se je leta 1954 vrnil v Škofjo Loko, kjer je bila nekaj let prej ustanovljena tovarna Motor z zelo raznovrstnim proizvodnim programom. V njej so začeli razvijati in proizvajati hladilne kompresorje, toplotne izmenjevalce in hladilno opremo, sprva predvsem hladilne omare,« je ob ponovnem odkritju spomenika dejal Ivan Hafner. Leta 1960 se je podjetje Motor preoblikovalo v Loško tovarno hladilnikov (LTH) in v nasled­njih desetletjih uspelo na domačem in tujih tržiščih. Valentin Zaletel je umrl v prometni nesreči v letu svoje upokojitve. Leta 1983 so mu ob petdesetletnici hladilstva v Škofji Loki posmrtno podelili spominsko plaketo, na tovarniškem platoju pa slovesno odkrili doprsni kip, delo loškega kiparja Toneta Logondra. Pred štirimi leti sta Hafner in Japelj ob pomoči Zaletelove hčerke Metke Hafner in snahe Alenke Zaletel začela z aktivnostmi za prenos in ponovno odkritje spomenika.

To se je zgodilo minuli teden v parku Medpodjetniškega izo­braževalnega centra, kjer sta poleg Hafnerja spregovorila tudi škofjeloški župan Miha Ješe in direktor Šolskega centra Škofja Loka Martin Pivk. Kipu Valentina Zaletela se bo v parku za šolo, ki vzgaja nov rod loške tehnične inteligence, v prihodnje pridružil še kdo, ki je tako kot pionir hladilstva v preteklosti dajal pečat škofjeloškemu gospodarstvu, smo slišali ob odkritju spomenika. Letos je osemdeset­letnica loškega hladilstva in čeprav je podjetje LTH žalos­tno ugasnilo, sedaj tradicijo nadaljujejo manjši podjetniki, del ga ohranja LTH Ulitki. Duh LTH-ja pa živi tudi s Komornim zborom LTH, ki se zbral in zapel ob tej priložnosti. Nastopil je tudi harmonikar Žan Jugovic iz Glasbene šole Škofja Loka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 9. december 2018 / 13:32

Vadba, koledar in bovling

Najprej so povabili na slavnostno odprtje novih prostorov XBody Slovenija v Kranju, potem predstavili poseben kolesarski koledar, pred nekaj dnevi pa so na bovling v Lesce povabili še Koširjevi.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 15:02

Ostali so na svetovnem vrhu

Locarno - Glavni cilj sezone je bilo evropsko prvenstvo, ki so ga Slovenci končali z odliko, z dvema naslovoma najboljših na stari celini, saj je zlato odličje osvojila ekipa, med posamezn...

GG Plus / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 14:51

V ruševinah sta najboljša na svetu

Andrej Žunič iz Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj in njegov pes Haron sta na svetovnem prvenstvu reševalnih psov zmagala v kategoriji iskanja zasutih pod ruševinami. Enaintridesetletnemu veterinarj...

Kronika / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 14:48

Skesanca bodo zasliševali dva dni

Na kranjskem okrožnem sodišču se je v četrtek nadaljevalo sojenje obtoženim za trgovino z mamili, med katerimi je tudi osumljenec za rop sefov SKB banke Dejan Vidmar.

Šport / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 14:41

Ostali so na svetovnem vrhu

Prejšnji konec tedna se je s šestim tekmovanjem svetovnega pokala v skokih na cilj v švicarskem Locarnu končala letošnja padalska sezona, ki je Slovencem vnovič prinesla številne uspehe.

Slovenija / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 14:33

Koroška Slovenka v dunajskem parlamentu

Doktorica pravnih ved Angelika Mlinar, rojena v slovenski družini iz okolice Pliberka, je bila v avstrijski zvezni zbor izvoljena na listi Neos/Das neue Österreich/Nova Avstrija.