Kraji, kjer teče mošt

Turistično zanimiva pokrajina s številnimi gradovi, samostani in naravnimi lepotami v Spodnji Avstriji se imenuje Mostviertel in je res pokrajina mošta. Še posebej oživi jeseni, ko se prešajo velikanske košare jabolk in ­hrušk in se pocedijo prvi curki sladkega mošta. Hruški pravijo kraljica in jo tudi omožijo z moštom. Česa vsega si ne izmislijo! Seveda spremlja vse prireditve tudi kulinarika, ki ponuja stare jedi na nov način. O tem, da dobiš »dirndl« na krožniku – pa drugič!

Ocvrta buča hokaido

Za 6 oseb potrebujemo: 2 srednje veliki buči hokaido, sol in poper, ostro moko, 2 jajci, 100 g grobo zmletih bučnih semen ali 100 g kokosove moke ali 100 g grobo zmletih lešnikov, olje za cvrtje.

Bučo olupimo, jo po dolgem prepolovimo, izdolbemo peške in jo zrežemo na 1 cm široke lunice. Bučne krhlje povaljamo v ostri moki, stepenem jajcu in izbrani panadi. Ocvremo jih na olju in jih zložimo na papirnato brisačo, da odvečna maščoba odteče.

K panadi z bučnimi semeni se prileže ...

Lahka remuladna omaka

Zanjo potrebujemo: 150 g jogurta 1,5 100 g solatne majoneze, 1–2 šalotki, 80 g kislih kumaric, 1 jabolko, 2 žlici limoninega soka, 2–3 žlice sesek­ljanega peteršilja, 1 ščep sladkorja, sol, poper.

Šalotko, peteršilj in kumarice sesekljamo. Jabolko zrežemo na majhne kocke. Zmešamo sestavine. Nazad­nje začinimo s poprom in soljo.

Če za panado uporabimo kokosovo moko, moramo cvreti pri nizki temperaturi, da se kosmiči ne zažgejo. V remulado namesto jabolka in kislih kumaric lahko zamešamo 1 žlico naribanega ingverja, sveže zmlete čilijeve kosmiče, sesekljano meto in pol na drobno narezanega manga.

Pri panadi iz zmletih lešnikov prav tako cvremo pri nizki temperaturi. V remulado pa zamešamo 1 žlico vina in 1 žlico limoninega soka, drobnjak in peteršilj.

Gobova pica brez glutena

Za 4–6 oseb potrebujemo:

za testo: 125 g koruzne moke, 125 g riževe moke, 3 jajca, 120 g masla ali margarine, 2 žlici mleka, 30 g kristalnega sladkorja, 5 g kvasa, 1 ščep soli

za nadev: 400 g jurčkov (ali drugih gob), 250 ml smetane, 125 ml kisle smetane, sol in poper, 2 stroka česna, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1/2 žlice fino sesekljanega rožmarina, 2 žlici olja s črnim tartufom.

Sestavine za testo gnetemo v mešalniku na najnižji hitrosti 10 minut. Testo naj bo elastično in naj se loči od sten posode. Vzamemo ga iz posode, zavijemo v folijo in ga damo čez noč v hladilnik.

Jurčke previdno očistimo s čopičem in papirnato brisačo. Polovico jih zrežemo na majhne kocke, jih s smetano in kislo smetano skuhamo v gosto zmes, solimo, popramo in dodamo strt česen. Drugo polovico gob pa po dolgem narežemo na lističe.

Testo razdelimo na 6 enakih delov, ga na rahlo pomokani površini razvaljamo na kroge, katerih obod naj bo malce debelejši. Velik pekač obložimo s papirjem za peko in položimo nanj testene kroge, jih premažemo z nadevom in posujemo s peteršiljem in rožmarinom. Če rožmarina ne maramo, sesekljamo nekaj lističev timijana. Rezine gob pahljačasto razporedimo po vrhu nadeva in jih pokapamo s tartufovim oljem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C 15–18 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 5. avgust 2016 / 11:17

Duša Rusije in Otrada v Sokolskem domu

Zadnji julijski večer je bil tako kot dan prej v znamenju povezovanja slovenskega in ruskega naroda. V škofjeloškem Sokolskem domu so namreč odprli likovno razstavo Duša Rusije, nastopil pa je tudi ru...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 25. julij 2007 / 07:00

Kmetija je znova oživela

Na pašnikih okoli Suhadolnikove kmetije nad Kokro se pase največja čreda bohinjskih cik na Gorenjskem.

Gospodarstvo / sreda, 25. julij 2007 / 07:00

Kmečki vrtovi treh dežel

Silva Potočnik je edina Gorenjka, ki sodeluje v čezmejnem projektu Kmečki vrtovi treh dežel.

Gospodarstvo / sreda, 25. julij 2007 / 07:00

V Tisk prihaja nov lastnik

Lastniki družbe Primož Trubar naj bi prihodnji torek odločali o prodaji polovice podjetja strateškemu partnerju.

Gospodarstvo / sreda, 25. julij 2007 / 07:00

Pod streho Heliosa odslej tudi Belinka

Domžale - Nadzorna sveta Belinke in Heliosa sta konec prejšnjega tedna potrdila predlagane sklepe uprave o pripojitvi Belinke k Heliosu. Do dokončnega sklepa morajo svoje dodati...

Gospodarstvo / sreda, 25. julij 2007 / 07:00

Mirko Tuš zmagal v kajtanju

Kranj - Mirko Tuš, lastnik Poslovnega sistema Tuš, se je kot ljubitelj adrenalinskih športov minuli vikend udeležil državnega prvenstva v kajtanju v Črni gori in zmaga...