Kraji, kjer teče mošt

Turistično zanimiva pokrajina s številnimi gradovi, samostani in naravnimi lepotami v Spodnji Avstriji se imenuje Mostviertel in je res pokrajina mošta. Še posebej oživi jeseni, ko se prešajo velikanske košare jabolk in ­hrušk in se pocedijo prvi curki sladkega mošta. Hruški pravijo kraljica in jo tudi omožijo z moštom. Česa vsega si ne izmislijo! Seveda spremlja vse prireditve tudi kulinarika, ki ponuja stare jedi na nov način. O tem, da dobiš »dirndl« na krožniku – pa drugič!

Ocvrta buča hokaido

Za 6 oseb potrebujemo: 2 srednje veliki buči hokaido, sol in poper, ostro moko, 2 jajci, 100 g grobo zmletih bučnih semen ali 100 g kokosove moke ali 100 g grobo zmletih lešnikov, olje za cvrtje.

Bučo olupimo, jo po dolgem prepolovimo, izdolbemo peške in jo zrežemo na 1 cm široke lunice. Bučne krhlje povaljamo v ostri moki, stepenem jajcu in izbrani panadi. Ocvremo jih na olju in jih zložimo na papirnato brisačo, da odvečna maščoba odteče.

K panadi z bučnimi semeni se prileže ...

Lahka remuladna omaka

Zanjo potrebujemo: 150 g jogurta 1,5 100 g solatne majoneze, 1–2 šalotki, 80 g kislih kumaric, 1 jabolko, 2 žlici limoninega soka, 2–3 žlice sesek­ljanega peteršilja, 1 ščep sladkorja, sol, poper.

Šalotko, peteršilj in kumarice sesekljamo. Jabolko zrežemo na majhne kocke. Zmešamo sestavine. Nazad­nje začinimo s poprom in soljo.

Če za panado uporabimo kokosovo moko, moramo cvreti pri nizki temperaturi, da se kosmiči ne zažgejo. V remulado namesto jabolka in kislih kumaric lahko zamešamo 1 žlico naribanega ingverja, sveže zmlete čilijeve kosmiče, sesekljano meto in pol na drobno narezanega manga.

Pri panadi iz zmletih lešnikov prav tako cvremo pri nizki temperaturi. V remulado pa zamešamo 1 žlico vina in 1 žlico limoninega soka, drobnjak in peteršilj.

Gobova pica brez glutena

Za 4–6 oseb potrebujemo:

za testo: 125 g koruzne moke, 125 g riževe moke, 3 jajca, 120 g masla ali margarine, 2 žlici mleka, 30 g kristalnega sladkorja, 5 g kvasa, 1 ščep soli

za nadev: 400 g jurčkov (ali drugih gob), 250 ml smetane, 125 ml kisle smetane, sol in poper, 2 stroka česna, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1/2 žlice fino sesekljanega rožmarina, 2 žlici olja s črnim tartufom.

Sestavine za testo gnetemo v mešalniku na najnižji hitrosti 10 minut. Testo naj bo elastično in naj se loči od sten posode. Vzamemo ga iz posode, zavijemo v folijo in ga damo čez noč v hladilnik.

Jurčke previdno očistimo s čopičem in papirnato brisačo. Polovico jih zrežemo na majhne kocke, jih s smetano in kislo smetano skuhamo v gosto zmes, solimo, popramo in dodamo strt česen. Drugo polovico gob pa po dolgem narežemo na lističe.

Testo razdelimo na 6 enakih delov, ga na rahlo pomokani površini razvaljamo na kroge, katerih obod naj bo malce debelejši. Velik pekač obložimo s papirjem za peko in položimo nanj testene kroge, jih premažemo z nadevom in posujemo s peteršiljem in rožmarinom. Če rožmarina ne maramo, sesekljamo nekaj lističev timijana. Rezine gob pahljačasto razporedimo po vrhu nadeva in jih pokapamo s tartufovim oljem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C 15–18 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Odprli bodo obnovljeno šolo

Šenčur - Danes ob 16.30 bo pred Osnovno šolo Šenčur slovesno odprtje v celoti obnovljene in dograjene šole. Kot je znano, so lani na mestu stare telovadnice zgradili prizidek, v le...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 6. oktober 2013 / 16:00

Evropski dan opazovanja ptic

Lesce - V Evropi že dvajset let v času selitve ptic poteka Evropski dan opazovanja ptic, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o pticah selivkah, njihovi ogroženosti in načinih varstva. V Sl...

Kronika / nedelja, 6. oktober 2013 / 15:54

Nesreča še nepojasnjena

Bistrica pri Tržiču - Tržiški policisti znova prosijo občane za pomoč pri razjasnitvi prometne nesreče, ki se je v torek, 17. septembra, okoli 16. ure zgodila v Bistrici pri Tržiču. Povzro...

Šport / nedelja, 6. oktober 2013 / 15:54

Žan trenira za olimpijsko zimo

Tržič - Tržiški deskar Žan Košir bo večino jeseni prebil na treningih, njegova baza pa je avstrijski Mölltal, kjer bo brusil formo pred olimpijsko sezono, ki se decembra prične v italijans...

Kultura / nedelja, 6. oktober 2013 / 15:53

Vrhunska zbirka osmič

V Muzeju občine Šenčur je na ogled razstava del 8. mednarodnega simpozija umetniške keramike V-oglje 2013.

Gospodarstvo / nedelja, 6. oktober 2013 / 15:27

Tomaž Repinc na čelu Hita Alpinee

Kranjska Gora - S 1. oktobrom se je od vodenja kranjskogorskega hotelirskega podjetja poslovil Miran Čurin, zamenjal pa ga je Tomaž Repinc, v preteklosti že predsednik nadzornega sveta teg...