Kraji, kjer teče mošt
Turistično zanimiva pokrajina s številnimi gradovi, samostani in naravnimi lepotami v Spodnji Avstriji se imenuje Mostviertel in je res pokrajina mošta. Še posebej oživi jeseni, ko se prešajo velikanske košare jabolk in hrušk in se pocedijo prvi curki sladkega mošta. Hruški pravijo kraljica in jo tudi omožijo z moštom. Česa vsega si ne izmislijo! Seveda spremlja vse prireditve tudi kulinarika, ki ponuja stare jedi na nov način. O tem, da dobiš »dirndl« na krožniku – pa drugič!
Ocvrta buča hokaido
Za 6 oseb potrebujemo: 2 srednje veliki buči hokaido, sol in poper, ostro moko, 2 jajci, 100 g grobo zmletih bučnih semen ali 100 g kokosove moke ali 100 g grobo zmletih lešnikov, olje za cvrtje.
Bučo olupimo, jo po dolgem prepolovimo, izdolbemo peške in jo zrežemo na 1 cm široke lunice. Bučne krhlje povaljamo v ostri moki, stepenem jajcu in izbrani panadi. Ocvremo jih na olju in jih zložimo na papirnato brisačo, da odvečna maščoba odteče.
K panadi z bučnimi semeni se prileže ...
Lahka remuladna omaka
Zanjo potrebujemo: 150 g jogurta 1,5 100 g solatne majoneze, 1–2 šalotki, 80 g kislih kumaric, 1 jabolko, 2 žlici limoninega soka, 2–3 žlice sesekljanega peteršilja, 1 ščep sladkorja, sol, poper.
Šalotko, peteršilj in kumarice sesekljamo. Jabolko zrežemo na majhne kocke. Zmešamo sestavine. Nazadnje začinimo s poprom in soljo.
Če za panado uporabimo kokosovo moko, moramo cvreti pri nizki temperaturi, da se kosmiči ne zažgejo. V remulado namesto jabolka in kislih kumaric lahko zamešamo 1 žlico naribanega ingverja, sveže zmlete čilijeve kosmiče, sesekljano meto in pol na drobno narezanega manga.
Pri panadi iz zmletih lešnikov prav tako cvremo pri nizki temperaturi. V remulado pa zamešamo 1 žlico vina in 1 žlico limoninega soka, drobnjak in peteršilj.
Gobova pica brez glutena
Za 4–6 oseb potrebujemo:
za testo: 125 g koruzne moke, 125 g riževe moke, 3 jajca, 120 g masla ali margarine, 2 žlici mleka, 30 g kristalnega sladkorja, 5 g kvasa, 1 ščep soli
za nadev: 400 g jurčkov (ali drugih gob), 250 ml smetane, 125 ml kisle smetane, sol in poper, 2 stroka česna, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1/2 žlice fino sesekljanega rožmarina, 2 žlici olja s črnim tartufom.
Sestavine za testo gnetemo v mešalniku na najnižji hitrosti 10 minut. Testo naj bo elastično in naj se loči od sten posode. Vzamemo ga iz posode, zavijemo v folijo in ga damo čez noč v hladilnik.
Jurčke previdno očistimo s čopičem in papirnato brisačo. Polovico jih zrežemo na majhne kocke, jih s smetano in kislo smetano skuhamo v gosto zmes, solimo, popramo in dodamo strt česen. Drugo polovico gob pa po dolgem narežemo na lističe.
Testo razdelimo na 6 enakih delov, ga na rahlo pomokani površini razvaljamo na kroge, katerih obod naj bo malce debelejši. Velik pekač obložimo s papirjem za peko in položimo nanj testene kroge, jih premažemo z nadevom in posujemo s peteršiljem in rožmarinom. Če rožmarina ne maramo, sesekljamo nekaj lističev timijana. Rezine gob pahljačasto razporedimo po vrhu nadeva in jih pokapamo s tartufovim oljem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C 15–18 minut.