Tatjana Hlačer v svoji lončarski delavnici

Dnevi keramike in lončarstva

Na Korenovi domačiji na Perovem so minuli teden potekali prvi Dnevi keramike in lončarstva, ki naj bi postali tradicionalni.

Kamnik – Korenova domačija na Perovem je z glino povezana že dlje časa (že stavba sama je postavljena na skladu gline), še posebej tesno pa zadnja leta, ko na njej živi in ustvarja Tatjana Hlačer. V svoji lončarski delavnici večkrat gosti predvsem mlajše, ki jih zanima ustvarjanje z glino, zadnjih sedem pa je svoja vrata na stežaj odprla kar za ves teden, saj je v sodelovanju z drugimi lončarji in keramiki organizirala prve Dneve keramike in lončarstva.

»To območje je bilo vedno znano po glini in Kamnik je nekdaj že slovel po svojih majolikah, zato menim, da bi na te stvari morali bolj opozarjati. Lončarstvo in keramika v Sloveniji sta problem, saj šol za učenje ni več in si lončarji pomagamo le med sabo. Zakaj torej ne bi v Kamniku uredili nekega učnega centra, kjer bi lončarji ustvarjali, se učili in razstavljali, predvsem pa bi s tem obudili lončarstvo na Kamniškem,« nam je svojo idejo predstavila Tatjana Hlačer, ki priznava, da je v glino zaljubljena in z njo dela na dva načina – kot izdelovalka in kot umetnostna terapevtka.

Na Dnevih keramike in lončarstva, ki so združili vrsto prireditev, tudi kolonijo na temo Skleda, ustvarjalne delavnice, prodajno razstavo …, je sodelovalo 28 lokalnih lončarjev in keramikov, članov Društva keramikov in lončarjev ter drugih keramikov in lončarjev, druženje pa je bilo namenjeno tudi vsem ostalim, ki jih glina zanima. Na ogled so bile predstavitve različnih keramičnih tehnik, prikazali so tudi primitivno žganje keramike, na ogled pa je bila tudi razstava Pisker iz črne kuhinje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 15. junij 2023 / 07:59

Bohinjska torta

V Hotelu Bohinj ob Bohinjskem jezeru so konec tedna zainteresiranim in sladokuscem predstavili posebno sladico iz preteklosti, bohinjsko torto. Torta sedaj v bistvu lepo zaokrožuje poseben...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 17. februar 2016 / 15:54

Pogovor z Marjanom Mančkom

Kranj – V sredo, 17. februarja, ob 19. uri se v dvorani Mestne knjižnice Kranj nadaljuje cikel stripovskih večerov. Zoran Smiljanić bo tokrat gostil klasika slovenskega stripa, ilustracije in anim...

GG Plus / sreda, 17. februar 2016 / 12:47

Knjiga, ob kateri bo tudi mati s kavo morala počakati

Boštjan Gorenc - Pižama je dvakratni Goren'c, po priimku in rojstni pokrajinski pripadnosti. Besničan že nekaj let živi in deluje v Šentožboltu na robu Gorenjske. Kar se tiče humorja, njeg...

Razvedrilo / sreda, 17. februar 2016 / 12:27

Dobra televizijska zabava

Družili smo se z brezglavim jezdecem, Foxovi priljubljeni seriji sta se na male zaslone vrnili predvčerajšnjim, dobili smo zmagovalno pesem Poprocka, izbor za Emo 2016 je vse bliže pa tudi Boštjan Rom...

Gospodarstvo / sreda, 17. februar 2016 / 12:21

V Alpini tudi odpuščanja

Vodstvo Alpine v sklopu prestrukturiranja podjetja zmanjšanje števila zaposlenih vidi kot neizogibno za vstop v nov razvojni cikel, dolgoročno krepitev blagovne znamke in tudi za ohranitev večine delo...

Nasveti / sreda, 17. februar 2016 / 11:35

Moje razmejitve

Nivo mojega lastnega zadovoljstva in predvsem moje lastne sreče je močno odvisen od prevzemanja odgovornosti za svoje življenje ter od razmejitev mene do drugih ljudi in od moje preteklosti. O razm...