Festival okusov
Slovenijo je te dni zajela gurmanska mrzlica. Od torka, 24. septembra, do nedelje, 8. oktobra, namreč poteka Festival okusov. Sodelujejo tudi Gorenjci. Zanimive so ekstravagantne večerje in pestrost ter cenovna ugodnost festivalskih menijev.
Festival okusov v organizaciji Restaurant Cluba odlikuje zanimiv pristop: namesto na eni sami lokaciji letos poteka v številnih restavracijah in drugih gostinskih objektih v Sloveniji in na Hrvaškem. Ko se je festival na Hrvaškem končal, se je začel v Sloveniji.
Tako imate priložnost, da obiščete kakšno restavracijo in si privoščite okuse po festivalsko znižanih cenah. Nabavite si festivalsko vstopnico, če pa ste že lastnik kartice Restaurant Cluba, ta velja kot vstopnica. Na spletnih straneh organizatorja festivala najdete tudi seznam objektov in dogodkov, ki spremljajo festival.
Tudi gorenjske gostilne in restavracije so pripravile menije, katerih festivalske cene se gibljejo od petnajstih, dvajsetih evrov do okoli štiridesetih, vendar za ta denar dobite meni z vsaj šestimi hodi. Vina niso všteta.
Mi smo se odločili, da preverimo dvoje: se na pamet odpravimo v eno sodelujočih gorenjskih restavracij in se udeležimo ekstravagantne večerje v Sloveniji, ki jo je gostil ljubljanski hotel Vander Urbani Resort s francoskim chefom Benjaminom Launayem, ki se ga spominjamo iz televizijsko kuharskih druženj z Anjo Križnik Tomažin. Za nekatere večerje ni besed, kvečjemu poezija bi jih lahko opisala, in to je bila ena takih večerij. Zahtevna in preprosta, okusna in umetniška. Marinirane jadranske sardele s porovo kremo so bile spev, celoten meni petih hodov ob spremljavi izbranih vin pa popolna zadovoljitev okusa in vida. Mojstrsko. Benjaminov prefinjen kuharski okus in preprostost se na krožniku zlijeta v celoto. Tortica z gosjimi jetri ter jesensko zelenjavo je bila že domišljijska. Tudi postrežba je bila na nivoju.
Kosili pa smo v Restavraciji 1906 na Bledu, kjer je včasih svojo kuhalnico vrtel chef Uroš Štefelin, sedaj je njegovo mesto prevzel Andrej Rovan. Najbolj nam je ostal v spominu ajdov krap s kremo gomolja zelene in pečenimi divjimi gobami. Cena je v času festivala primerna, meni ima štiri hode in pozdrav iz kuhinje. Urošev naslednik pa ima zahtevno nalogo, saj mora zadovoljiti borbončice gostov na način kot fantastični razgled na Blejsko jezero, ki jim ga ponuja restavracija.