Festival okusov so medijem predstavili Anja Bohinc Rupret, Matej Rupret in Ivan Almaš. / Foto: AB

Festival okusov

Slovenijo je te dni zajela gurmanska mrzlica. Od torka, 24. septembra, do nedelje, 8. oktobra, namreč poteka Festival okusov. Sodelujejo tudi Gorenjci. Zanimive so ekstravagantne večerje in pestrost ter cenovna ugodnost festivalskih menijev.

Festival okusov v organizaciji Restaurant Cluba odlikuje zanimiv pristop: namesto na eni sami lokaciji letos poteka v številnih restavracijah in drugih gostinskih objektih v Sloveniji in na Hrvaškem. Ko se je festival na Hrvaškem končal, se je začel v Sloveniji.

Tako imate priložnost, da obiščete kakšno restavracijo in si privoščite okuse po festivalsko znižanih cenah. Nabavite si festivalsko vstopnico, če pa ste že lastnik kartice Restaurant Cluba, ta velja kot vstopnica. Na spletnih straneh organizatorja festivala najdete tudi seznam objektov in dogodkov, ki spremljajo festival.

Tudi gorenjske gostilne in restavracije so pripravile menije, katerih festivalske cene se gibljejo od petnajstih, dvajsetih evrov do okoli štiridesetih, vendar za ta denar dobite meni z vsaj šestimi hodi. Vina niso všteta.

Mi smo se odločili, da preverimo dvoje: se na pamet odpravimo v eno sodelujočih gorenjskih restavracij in se udeležimo ekstravagantne večerje v Sloveniji, ki jo je gostil ljubljanski hotel Vander Urbani Resort s francoskim chefom Benjaminom Launayem, ki se ga spominjamo iz televizijsko kuharskih druženj z Anjo Križnik Tomažin. Za nekatere večerje ni besed, kvečjemu poezija bi jih lahko opisala, in to je bila ena takih večerij. Zahtevna in preprosta, okusna in umetniška. Marinirane jadranske sardele s porovo kremo so bile spev, celoten meni petih hodov ob spremljavi izbranih vin pa popolna zadovoljitev okusa in vida. Mojstrsko. Benjaminov prefinjen kuharski okus in preprostost se na krožniku zlijeta v celoto. Tortica z gosjimi jetri ter jesensko zelenjavo je bila že domišljijska. Tudi postrežba je bila na nivoju.

Kosili pa smo v Restavraciji 1906 na Bledu, kjer je včasih svojo kuhalnico vrtel chef Uroš Štefelin, sedaj je njegovo mesto prevzel Andrej Rovan. Najbolj nam je ostal v spominu ajdov krap s kremo gomolja zelene in pečenimi divjimi gobami. Cena je v času festivala primerna, meni ima štiri hode in pozdrav iz kuhinje. Urošev naslednik pa ima zahtevno nalogo, saj mora zadovoljiti borbončice gostov na način kot fantastični razgled na Blejsko jezero, ki jim ga ponuja restavracija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / torek, 6. september 2022 / 22:27

Septembra naj bi zaključili dela

Preddvor – V Občini Preddvor naj bi do 15. septembra letos zaključili dva projekta: izgradnjo vodovoda in asfaltiranje ceste na Možjanco ter izgradnjo vodovoda in kanalizacije v Mačah, kjer bodo hk...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 8. april 2015 / 16:39

Policisti prosijo za informacije o nesreči

Radovljica – Radovljiški policisti so včeraj popoldne okoli 15.15 na Gradnikovi cesti med trgovskim centrom Spar in Šlandrovim domom v Radovljici obravnavali prometno nesrečo, v kateri sta bila ude...

Zanimivosti / sreda, 8. april 2015 / 14:12

Vladne težave

Naključno izbrane v Kranju smo vprašali, kakšno je njihovo mnenje o zadnjih dogodkih v slovenski politiki - o hitrem odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport zaradi plagiata m...

Kamnik / sreda, 8. april 2015 / 14:11

Stara semena brez imen

Kamnik – V prostorih Matične knjižnice Kamnik je minuli četrtek potekala zdaj že tradicionalna spomladanska izmenjava semen in sadik, ki jo je že četrto leto zapored organizirala mlada kamniška agr...

Gospodarstvo / sreda, 8. april 2015 / 14:10

Elanovi smučki nagrada Red Dot

Begunje – Elanova smučka Amphibio 16 je prejela mednarodno nagrado za najbolje oblikovane izdelke Red Dot Design Award. Nagrado podeljuje Design Zentrum iz Essna v Nemčiji. Poleg smučke Amphibio 16...

Nasveti / sreda, 8. april 2015 / 14:09

Tanja odgovarja

Sem vaša redna bralka. Zelo me zanima, ali mi je usojena selitev in kdaj. Zanima me tudi za otroke. Hvala za odgovor in upanje.