Festival okusov so medijem predstavili Anja Bohinc Rupret, Matej Rupret in Ivan Almaš. / Foto: AB

Festival okusov

Slovenijo je te dni zajela gurmanska mrzlica. Od torka, 24. septembra, do nedelje, 8. oktobra, namreč poteka Festival okusov. Sodelujejo tudi Gorenjci. Zanimive so ekstravagantne večerje in pestrost ter cenovna ugodnost festivalskih menijev.

Festival okusov v organizaciji Restaurant Cluba odlikuje zanimiv pristop: namesto na eni sami lokaciji letos poteka v številnih restavracijah in drugih gostinskih objektih v Sloveniji in na Hrvaškem. Ko se je festival na Hrvaškem končal, se je začel v Sloveniji.

Tako imate priložnost, da obiščete kakšno restavracijo in si privoščite okuse po festivalsko znižanih cenah. Nabavite si festivalsko vstopnico, če pa ste že lastnik kartice Restaurant Cluba, ta velja kot vstopnica. Na spletnih straneh organizatorja festivala najdete tudi seznam objektov in dogodkov, ki spremljajo festival.

Tudi gorenjske gostilne in restavracije so pripravile menije, katerih festivalske cene se gibljejo od petnajstih, dvajsetih evrov do okoli štiridesetih, vendar za ta denar dobite meni z vsaj šestimi hodi. Vina niso všteta.

Mi smo se odločili, da preverimo dvoje: se na pamet odpravimo v eno sodelujočih gorenjskih restavracij in se udeležimo ekstravagantne večerje v Sloveniji, ki jo je gostil ljubljanski hotel Vander Urbani Resort s francoskim chefom Benjaminom Launayem, ki se ga spominjamo iz televizijsko kuharskih druženj z Anjo Križnik Tomažin. Za nekatere večerje ni besed, kvečjemu poezija bi jih lahko opisala, in to je bila ena takih večerij. Zahtevna in preprosta, okusna in umetniška. Marinirane jadranske sardele s porovo kremo so bile spev, celoten meni petih hodov ob spremljavi izbranih vin pa popolna zadovoljitev okusa in vida. Mojstrsko. Benjaminov prefinjen kuharski okus in preprostost se na krožniku zlijeta v celoto. Tortica z gosjimi jetri ter jesensko zelenjavo je bila že domišljijska. Tudi postrežba je bila na nivoju.

Kosili pa smo v Restavraciji 1906 na Bledu, kjer je včasih svojo kuhalnico vrtel chef Uroš Štefelin, sedaj je njegovo mesto prevzel Andrej Rovan. Najbolj nam je ostal v spominu ajdov krap s kremo gomolja zelene in pečenimi divjimi gobami. Cena je v času festivala primerna, meni ima štiri hode in pozdrav iz kuhinje. Urošev naslednik pa ima zahtevno nalogo, saj mora zadovoljiti borbončice gostov na način kot fantastični razgled na Blejsko jezero, ki jim ga ponuja restavracija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 25. december 2009 / 07:00

Božiček za otroke iz študentskih družin

V okviru projekta Mlade mamice, ki ga Klub študentov Kranj pripravlja že trinajsto leto, bodo tudi letos pomagali študentskim družinam.

Objavljeno na isti dan


Komenda / / 07:00

Kmetje bodo zemljo lahko nasuli

Komenda - »Predlagam, da se odvečna prst na območju Poslovne cone Komenda uporabi za zemljišča, kjer bi jo lahko uporabili za izboljšanje kakovosti kmetijskih površin, p...

Naklo / / 07:00

Bo center v Naklem

Naklo - Ministrstvo za okolje in prostor RS je 19. aprila prosilo vodstvo Občine Naklo, naj se čim prej izjasni glede možnosti izgradnje regijskega centra za ravnanje z...

Komenda / / 07:00

Župan razočaran nad okoljevarstveniki

Komenda - V drugi fazi Poslovne cone Komenda je občini prek lastnega podjetja uspelo prodati že 19 hektarov zemljišč, a lokacijski načrt kljub optimističnim napovedim še...

Kranj / / 07:00

Izšla monografija o kranjskem okrožju

Kranj - Včeraj so v Kranju najprej na konferenci za novinarje, nato pa na širšem srečanju predstavili monografijo Kranjsko okrožje v NOB 1941-1945, ki jo je napisal zgod...

Zanimivosti / / 07:00

Odpirajo kolesarski park

Kranjska Gora - V Kranjski Gori bo jutri, v petek, pričel obratovati Fun Bike park Kranjska Gora. V letošnji sezoni so ga obogatili z dodatnimi objekti in progami, kar b...