Kuhali golaž in iskali zlatnike
Turistično društvo (TD) Smlednik je drugo septembrsko soboto prvič pripravilo prireditev, ki so jo poimenovali Grajski lonec.
Smlednik – »Naš namen je bil predvsem poskrbeti za prijetno druženje naših članov in krajanov, kar smo popestrili s tekmovanjem v kuhanju divjačinskega golaža oziroma 'grajskega lonca',« je pojasnil Marjan Mali, eden od pobudnikov prireditve, ki naj bi v prihodnje postala tradicionalna. V vmesnem času, ko so čakali, da se golaž skuha, pa so pripravili še tekmovanje za družine, pri čemer so se morale izkazati v poznavanju lokalne zgodovine.
Kuhanja »grajskega lonca« so se lotili člani vseh treh turističnih društev s tega območja, in sicer TD Smlednik, Hraše in Dragočajna Moše. »Sestavine za golaž so bile za vse enake, vsako od društev pa je imelo kakšno svojo skrivnost, s katero so izboljšali okus in poskusili prepričati obiskovalce,« je pojasnil Marjan Mali. Za sestavinami, ki sodijo v grajski lonec, so se ozrli v zgodovino, natančneje v čase, iz katerih izvira smledniški grad, to je v 15. in 16. stoletje. »Krompirja takrat še niso poznali, zato smo uporabili zgolj divjačino, zelenjavo in začimbe.« Med obiskovalce so nato razdelili okrog 140 porcij golaža, največ glasov pa si je prislužil golaž, ki so ga skuhali člani TD Hraše. Ti so tako postali ponosni lastniki prehodnega pokala oziroma ogromne lesene kuhalnice. V tekmovanju družin, ki so po pobočju Starega gradu in sosednjih slemen iskale davno izgubljene tri vreče cekinov, ki jih po stari legendi čuva zakleta grajska hči, pa se je najbolj izkazala družina Grabec, ki je za nagrado domov odnesla vrečo cekinov – v zlat papir ovitih čokoladic.