Izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun je na predstavitvi nove pijače izpostavil zavezanost družbe slovenskemu trgu.

Slovenska vodka nastaja v kamniškem Fructalu

Slovenska vodka, ki so jo iz destilata ozimne pšenice in ajde razvili v kamniškem obratu Fructala, je po uspešni predstavitvi na ameriškem trgu zdaj na razpolago tudi slovenskim kupcem. »Slovenska vodka je eden od številnih projektov, s katerimi v Fructalu dokazujemo našo zavezanost slovenskemu trgu,« pa pravijo v vodstvu družbe, ki je v lasti srbskih lastnikov.

Kamnik – V Fructalovem obratu na Duplici, kjer alkoholne pijače proizvajajo že vse od leta 1946, so slovensko vodko (Slovenia vodka) začeli razvijati ob koncu leta 2009, letos spomladi so jo predstavili ameriškemu trgu, v teh dneh pa so jo poslali tudi na police slovenskih trgovin.

»Slovenska vodka je rezultat slovenskega znanja, tehnologije, tradicije in naravnih surovin in prepričani smo, da gre za vrhunski proizvod, ki bo uspel na globalnem tržišču. Resda smo lastniki Fructala danes Srbi, a Fructal je bil, je in, verjemite, tudi v prihodnje bo v svojem bistvu absolutno slovensko podjetje. To je znamka, ki je nastala v Sloveniji in bo v Sloveniji tudi ostala. Skupaj z ameriškim partnerjem, podjetjem Good Voda LLC, ki ga vodi priznani ameriški kuharski mojster Peter X. Kelly, smo pijačo uspešno predstavili že na ameriškem trgu, ki predstavlja kar polovico vsega tržišča vodke v svetu,« je nov proizvod v Fructalovi kleti na Duplici predstavil izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun in dodal, da so v ZDA doslej poslali že 20 tisoč steklenic, do konca leta jih skupno nameravajo 50 tisoč. Pijača je v zadnjih mesecih v tujini že prejela nekaj odmevnih nagrad. »Slovenska vodka je izdelana iz destilata ozimne pšenice, ki mu je dodana ajda. Prav zaradi slednje je Slovenia vodka na trgu žganih pijač posebna. Združuje tri ključne elemente, ki so jih Fructalovi tehnologi uspešno prepletli in združili. To so: ajda kot eno najbolj tipičnih slovenskih živil, voda izpod Kamniško-Savinskih Alp, ki sta le streljaj od našega obrata na Duplici, in dolgoletna tradicija destilacije žganih pijač v Fructalu. Veseli smo, da smo uspeli pripraviti destilat iz ajde. Fructalovi tehnologi so pretežni del razvoja izdelka namenili obdelavi surovin, ki je končnemu izdelku dodala kar se da mehak in nežen okus,« je povedal predsednik uprave družbe Fructal Luka Jejčič. Oče ideje, da bi slovenska vodka vsebovala ajdo, je etnolog Janez Bogataj, ki je povedal, da je ajda pomembno zaznamovala kulinarično in gastronomsko kulturo Slovenije, zato ga veseli, da so v Fructalu prisluhnili njegovemu predlogu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 25. november 2020 / 15:52

Velika doza romantike

Glasbeni duet, ki ga sestavljata zakonca Uroš Steklasa in Tjaša Hrovat Steklasa, predstavlja prvi album Doza romantike. Denar za snemanje sta zbrala na spletni platformi za množično financiranje.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 4. avgust 2017 / 18:01

Ujeti v nov vročinski val

Pri Cestnem podjetju Kranj so ob vročinskem valu, ki nas je zajel, prilagodili delovni čas. V Splošni bolnišnici Jesenice imajo kot običajno v vročih dneh nekaj več sprejemov starejših pacientov. Senč...

Razvedrilo / petek, 4. avgust 2017 / 17:58

Poletna noč s skupino Yanu

Godič – Jutri, v soboto, bo od 19. ure v Eko resortu pod Veliko planino potekal poletni družabni večer s koncertom skupine Yanu, ki bo s svojo subtilno melodiko in ritmiko zadovoljila ljubitelje et...

Razvedrilo / petek, 4. avgust 2017 / 17:58

Mitja Šinkovec v Kavarni Kino

Radovljica – Jutri, v soboto, bo v Kavarni Kino od 19. ure naprej nastopal glasbenik Mitja Šinkovec.

Razvedrilo / petek, 4. avgust 2017 / 17:57

Večeri z okusom v KluBaru

Kranj – Jutri, v soboto, bo od 21. ure na terasi KluBara potekal koncertni Večer z okusom. Nastopila bo domača skupina PIA v zasedbi: pevka Pia Stružnik, basist Boštjan Copek, kitarist Matej Sušnik...

Razvedrilo / petek, 4. avgust 2017 / 17:57

Akustični koncert na zelenici Kavarne Bazen

Kranj – Jutri, v soboto, bo ob 19.30 akustični koncert zasedbe Minus 3 Band. Skupina slovi po priredbah znanih zimzelenih skladb domačih in tujih glasbenih zasedb.