Izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun je na predstavitvi nove pijače izpostavil zavezanost družbe slovenskemu trgu.

Slovenska vodka nastaja v kamniškem Fructalu

Slovenska vodka, ki so jo iz destilata ozimne pšenice in ajde razvili v kamniškem obratu Fructala, je po uspešni predstavitvi na ameriškem trgu zdaj na razpolago tudi slovenskim kupcem. »Slovenska vodka je eden od številnih projektov, s katerimi v Fructalu dokazujemo našo zavezanost slovenskemu trgu,« pa pravijo v vodstvu družbe, ki je v lasti srbskih lastnikov.

Kamnik – V Fructalovem obratu na Duplici, kjer alkoholne pijače proizvajajo že vse od leta 1946, so slovensko vodko (Slovenia vodka) začeli razvijati ob koncu leta 2009, letos spomladi so jo predstavili ameriškemu trgu, v teh dneh pa so jo poslali tudi na police slovenskih trgovin.

»Slovenska vodka je rezultat slovenskega znanja, tehnologije, tradicije in naravnih surovin in prepričani smo, da gre za vrhunski proizvod, ki bo uspel na globalnem tržišču. Resda smo lastniki Fructala danes Srbi, a Fructal je bil, je in, verjemite, tudi v prihodnje bo v svojem bistvu absolutno slovensko podjetje. To je znamka, ki je nastala v Sloveniji in bo v Sloveniji tudi ostala. Skupaj z ameriškim partnerjem, podjetjem Good Voda LLC, ki ga vodi priznani ameriški kuharski mojster Peter X. Kelly, smo pijačo uspešno predstavili že na ameriškem trgu, ki predstavlja kar polovico vsega tržišča vodke v svetu,« je nov proizvod v Fructalovi kleti na Duplici predstavil izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun in dodal, da so v ZDA doslej poslali že 20 tisoč steklenic, do konca leta jih skupno nameravajo 50 tisoč. Pijača je v zadnjih mesecih v tujini že prejela nekaj odmevnih nagrad. »Slovenska vodka je izdelana iz destilata ozimne pšenice, ki mu je dodana ajda. Prav zaradi slednje je Slovenia vodka na trgu žganih pijač posebna. Združuje tri ključne elemente, ki so jih Fructalovi tehnologi uspešno prepletli in združili. To so: ajda kot eno najbolj tipičnih slovenskih živil, voda izpod Kamniško-Savinskih Alp, ki sta le streljaj od našega obrata na Duplici, in dolgoletna tradicija destilacije žganih pijač v Fructalu. Veseli smo, da smo uspeli pripraviti destilat iz ajde. Fructalovi tehnologi so pretežni del razvoja izdelka namenili obdelavi surovin, ki je končnemu izdelku dodala kar se da mehak in nežen okus,« je povedal predsednik uprave družbe Fructal Luka Jejčič. Oče ideje, da bi slovenska vodka vsebovala ajdo, je etnolog Janez Bogataj, ki je povedal, da je ajda pomembno zaznamovala kulinarično in gastronomsko kulturo Slovenije, zato ga veseli, da so v Fructalu prisluhnili njegovemu predlogu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 8. december 2021 / 22:20

Dodatni denar za kmetijstvo

Država bo za petletno obdobje 2023–2027 zagotovila za kmetijstvo dodatnih tristo deset milijonov evrov.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Boj za šefa Gostilne se nadaljuje

Resničnostni šov Gostilna išče šefa stopnjuje svoj tempo. Tekmovalci so razdeljeni v dve skupini, ki se med seboj pod budnim očesom šefa Bineta merita v kulinaričnih sposobnostih, gostilna v Medv...

Prosti čas / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Na šrangi cela vas

Dol pri Medvodah je majhna vas, a so tam letos imeli že drugo poroko. Zadnjo soboto v septembru je 26-letna Tanja Gaber večno ljubezen in zvestobo obljubila 32-letnemu Gašperju Dobnikarju, ki izv...

Gospodarstvo / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Grilčeve buče velikanke

Trata - Na Grilčevi kmetiji, po domače Pr` Tratarju, že več let gojijo buče za krmo živali, predvsem za prašiče. Letos so zelo dobro rasle in se debelile. Najtežja je tehtala 220 kilogramo...

Splošno / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Anketa: Trije so dovolj

Prejšnji teden je bilo tudi uradno znano, da bodo na volitvah za predsednika republike nastopili le trije kandidati, poleg Danila Türka, ki se poteguje za drugi mandat, še Borut Pahor in Milan Zver. Z...

Kranj / torek, 23. oktober 2012 / 07:00

Priznanje tudi Rožiču in Legatu

Kranj - Na nedavnih Dnevih slovenskega turizma v Radencih so podelili tudi priznanja za posebne zasluge na področju turizma in gostinstva v Sloveniji. Med dobitniki sta bila tudi...