Izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun je na predstavitvi nove pijače izpostavil zavezanost družbe slovenskemu trgu.

Slovenska vodka nastaja v kamniškem Fructalu

Slovenska vodka, ki so jo iz destilata ozimne pšenice in ajde razvili v kamniškem obratu Fructala, je po uspešni predstavitvi na ameriškem trgu zdaj na razpolago tudi slovenskim kupcem. »Slovenska vodka je eden od številnih projektov, s katerimi v Fructalu dokazujemo našo zavezanost slovenskemu trgu,« pa pravijo v vodstvu družbe, ki je v lasti srbskih lastnikov.

Kamnik – V Fructalovem obratu na Duplici, kjer alkoholne pijače proizvajajo že vse od leta 1946, so slovensko vodko (Slovenia vodka) začeli razvijati ob koncu leta 2009, letos spomladi so jo predstavili ameriškemu trgu, v teh dneh pa so jo poslali tudi na police slovenskih trgovin.

»Slovenska vodka je rezultat slovenskega znanja, tehnologije, tradicije in naravnih surovin in prepričani smo, da gre za vrhunski proizvod, ki bo uspel na globalnem tržišču. Resda smo lastniki Fructala danes Srbi, a Fructal je bil, je in, verjemite, tudi v prihodnje bo v svojem bistvu absolutno slovensko podjetje. To je znamka, ki je nastala v Sloveniji in bo v Sloveniji tudi ostala. Skupaj z ameriškim partnerjem, podjetjem Good Voda LLC, ki ga vodi priznani ameriški kuharski mojster Peter X. Kelly, smo pijačo uspešno predstavili že na ameriškem trgu, ki predstavlja kar polovico vsega tržišča vodke v svetu,« je nov proizvod v Fructalovi kleti na Duplici predstavil izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun in dodal, da so v ZDA doslej poslali že 20 tisoč steklenic, do konca leta jih skupno nameravajo 50 tisoč. Pijača je v zadnjih mesecih v tujini že prejela nekaj odmevnih nagrad. »Slovenska vodka je izdelana iz destilata ozimne pšenice, ki mu je dodana ajda. Prav zaradi slednje je Slovenia vodka na trgu žganih pijač posebna. Združuje tri ključne elemente, ki so jih Fructalovi tehnologi uspešno prepletli in združili. To so: ajda kot eno najbolj tipičnih slovenskih živil, voda izpod Kamniško-Savinskih Alp, ki sta le streljaj od našega obrata na Duplici, in dolgoletna tradicija destilacije žganih pijač v Fructalu. Veseli smo, da smo uspeli pripraviti destilat iz ajde. Fructalovi tehnologi so pretežni del razvoja izdelka namenili obdelavi surovin, ki je končnemu izdelku dodala kar se da mehak in nežen okus,« je povedal predsednik uprave družbe Fructal Luka Jejčič. Oče ideje, da bi slovenska vodka vsebovala ajdo, je etnolog Janez Bogataj, ki je povedal, da je ajda pomembno zaznamovala kulinarično in gastronomsko kulturo Slovenije, zato ga veseli, da so v Fructalu prisluhnili njegovemu predlogu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 10. december 2021 / 11:41

Jurij, št. 4

Jurij, 10. december 2021, št. 4

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 14. maj 2009 / 07:00

Anketa: Vozniki naj plačajo

Na cestah je še vedno veliko vinjenih voznikov. Minister za zdravje zato predlaga, da bi vinjeni povzročitelji nesreč odškodninsko odgovarjali za vso nastalo škodo, tudi za zdravljenje. Kako pa bi mor...

Slovenija / četrtek, 14. maj 2009 / 07:00

Upokojenci bodo prejeli letni dodatek

Ljubljana – Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je na četrtkovi seji sklenil, da bodo upokojenci skupaj z majskimi pokojninami prejeli tudi letni dodat...

Nasveti / četrtek, 14. maj 2009 / 07:00

Sorbeti

Prihaja čas, ko se nam veliko bolj priležejo osvežilne sadne sladice. Tokratnih receptov se bodo razveselili predvsem ljubitelji sladoleda, ki iščejo enako ali še bolj osvežujočo, vendar manj kaloričn...

Nasveti / četrtek, 14. maj 2009 / 07:00

Slovarček izrazov

Izrazi v računalništvu so navadnim smrtnikom pogosto nerazumljivi, kopica kratic pa dela ta svet še bolj nedostopen in nedojemljiv. Kljub temu da nekatere izraze, ne da bi vedeli, uporabljamo že skora...

Nasveti / četrtek, 14. maj 2009 / 07:00

S srčnico nad krvni tlak

Srčnica je rastlinica precej podobna koprivi s to razliko, da ne peče. Njene zdravilne moči so, kot nakazuje že ime, najbolj učinkovite pri težavah s srcem, zlasti pri povišanem krvnem tlaku in pospeš...