Izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun je na predstavitvi nove pijače izpostavil zavezanost družbe slovenskemu trgu.

Slovenska vodka nastaja v kamniškem Fructalu

Slovenska vodka, ki so jo iz destilata ozimne pšenice in ajde razvili v kamniškem obratu Fructala, je po uspešni predstavitvi na ameriškem trgu zdaj na razpolago tudi slovenskim kupcem. »Slovenska vodka je eden od številnih projektov, s katerimi v Fructalu dokazujemo našo zavezanost slovenskemu trgu,« pa pravijo v vodstvu družbe, ki je v lasti srbskih lastnikov.

Kamnik – V Fructalovem obratu na Duplici, kjer alkoholne pijače proizvajajo že vse od leta 1946, so slovensko vodko (Slovenia vodka) začeli razvijati ob koncu leta 2009, letos spomladi so jo predstavili ameriškemu trgu, v teh dneh pa so jo poslali tudi na police slovenskih trgovin.

»Slovenska vodka je rezultat slovenskega znanja, tehnologije, tradicije in naravnih surovin in prepričani smo, da gre za vrhunski proizvod, ki bo uspel na globalnem tržišču. Resda smo lastniki Fructala danes Srbi, a Fructal je bil, je in, verjemite, tudi v prihodnje bo v svojem bistvu absolutno slovensko podjetje. To je znamka, ki je nastala v Sloveniji in bo v Sloveniji tudi ostala. Skupaj z ameriškim partnerjem, podjetjem Good Voda LLC, ki ga vodi priznani ameriški kuharski mojster Peter X. Kelly, smo pijačo uspešno predstavili že na ameriškem trgu, ki predstavlja kar polovico vsega tržišča vodke v svetu,« je nov proizvod v Fructalovi kleti na Duplici predstavil izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun in dodal, da so v ZDA doslej poslali že 20 tisoč steklenic, do konca leta jih skupno nameravajo 50 tisoč. Pijača je v zadnjih mesecih v tujini že prejela nekaj odmevnih nagrad. »Slovenska vodka je izdelana iz destilata ozimne pšenice, ki mu je dodana ajda. Prav zaradi slednje je Slovenia vodka na trgu žganih pijač posebna. Združuje tri ključne elemente, ki so jih Fructalovi tehnologi uspešno prepletli in združili. To so: ajda kot eno najbolj tipičnih slovenskih živil, voda izpod Kamniško-Savinskih Alp, ki sta le streljaj od našega obrata na Duplici, in dolgoletna tradicija destilacije žganih pijač v Fructalu. Veseli smo, da smo uspeli pripraviti destilat iz ajde. Fructalovi tehnologi so pretežni del razvoja izdelka namenili obdelavi surovin, ki je končnemu izdelku dodala kar se da mehak in nežen okus,« je povedal predsednik uprave družbe Fructal Luka Jejčič. Oče ideje, da bi slovenska vodka vsebovala ajdo, je etnolog Janez Bogataj, ki je povedal, da je ajda pomembno zaznamovala kulinarično in gastronomsko kulturo Slovenije, zato ga veseli, da so v Fructalu prisluhnili njegovemu predlogu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 23. december 2010 / 07:00

Požari

Zakaj je zagorela lopa? Podnart - V nedeljo popoldne je v Podnartu do tal zgorela lesena lopa, v kateri je bilo poljedelsko orodje, starejši moped in...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 28. november 2022 / 18:36

Družbi Adria Tehnika pomemben certifikat

Zgornji Brnik – Adria Tehnika, podjetje za vzdrževanje in servisiranje letal s sedežem na brniškem letališču, je kot prvo pri nas pridobilo certifikat EN 9110 kot priznanje za uveden sistem vodenja...

Zanimivosti / ponedeljek, 28. november 2022 / 18:33

Gibanje in šport

Gibanje in šport sta pomembna za vse. Dokaz temu je bil minuli konec tedna mednarodni kegljaški turnir, ki ga je že šestnajstič odlično pripravilo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Kranj, ž...

GG Plus / ponedeljek, 28. november 2022 / 15:04

Začeti se moramo povezovati

»Oblikovati je treba racionalno družbo,« pravi psihoterapevtka Ksenja Kos, ki je povezala različne strokovnjake v skupnosti, v kateri živi. Ustanovili so Iniciativo za duševno zdravje Medvode.

Kronika / ponedeljek, 28. november 2022 / 15:02

Peški ni pustil prednosti

Medvode – V torek zvečer se je na Medvoški cesti v Medvodah zgodila prometna nesreča med voznikom osebnega vozila in peško. Povzročil jo je voznik, ki je na prehodu za pešce izsilil prednost peški....

Zanimivosti / ponedeljek, 28. november 2022 / 15:01

Modna revija

Modna revija je običajno prava paša za oči, še zlasti če se po modni stezi sprehajajo lepotice v čudovitih poročnih oblekah. Obiskovalci so jo z zanimanjem spremljali tudi na letošnjem poročnem sej...