Izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun je na predstavitvi nove pijače izpostavil zavezanost družbe slovenskemu trgu.

Slovenska vodka nastaja v kamniškem Fructalu

Slovenska vodka, ki so jo iz destilata ozimne pšenice in ajde razvili v kamniškem obratu Fructala, je po uspešni predstavitvi na ameriškem trgu zdaj na razpolago tudi slovenskim kupcem. »Slovenska vodka je eden od številnih projektov, s katerimi v Fructalu dokazujemo našo zavezanost slovenskemu trgu,« pa pravijo v vodstvu družbe, ki je v lasti srbskih lastnikov.

Kamnik – V Fructalovem obratu na Duplici, kjer alkoholne pijače proizvajajo že vse od leta 1946, so slovensko vodko (Slovenia vodka) začeli razvijati ob koncu leta 2009, letos spomladi so jo predstavili ameriškemu trgu, v teh dneh pa so jo poslali tudi na police slovenskih trgovin.

»Slovenska vodka je rezultat slovenskega znanja, tehnologije, tradicije in naravnih surovin in prepričani smo, da gre za vrhunski proizvod, ki bo uspel na globalnem tržišču. Resda smo lastniki Fructala danes Srbi, a Fructal je bil, je in, verjemite, tudi v prihodnje bo v svojem bistvu absolutno slovensko podjetje. To je znamka, ki je nastala v Sloveniji in bo v Sloveniji tudi ostala. Skupaj z ameriškim partnerjem, podjetjem Good Voda LLC, ki ga vodi priznani ameriški kuharski mojster Peter X. Kelly, smo pijačo uspešno predstavili že na ameriškem trgu, ki predstavlja kar polovico vsega tržišča vodke v svetu,« je nov proizvod v Fructalovi kleti na Duplici predstavil izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun in dodal, da so v ZDA doslej poslali že 20 tisoč steklenic, do konca leta jih skupno nameravajo 50 tisoč. Pijača je v zadnjih mesecih v tujini že prejela nekaj odmevnih nagrad. »Slovenska vodka je izdelana iz destilata ozimne pšenice, ki mu je dodana ajda. Prav zaradi slednje je Slovenia vodka na trgu žganih pijač posebna. Združuje tri ključne elemente, ki so jih Fructalovi tehnologi uspešno prepletli in združili. To so: ajda kot eno najbolj tipičnih slovenskih živil, voda izpod Kamniško-Savinskih Alp, ki sta le streljaj od našega obrata na Duplici, in dolgoletna tradicija destilacije žganih pijač v Fructalu. Veseli smo, da smo uspeli pripraviti destilat iz ajde. Fructalovi tehnologi so pretežni del razvoja izdelka namenili obdelavi surovin, ki je končnemu izdelku dodala kar se da mehak in nežen okus,« je povedal predsednik uprave družbe Fructal Luka Jejčič. Oče ideje, da bi slovenska vodka vsebovala ajdo, je etnolog Janez Bogataj, ki je povedal, da je ajda pomembno zaznamovala kulinarično in gastronomsko kulturo Slovenije, zato ga veseli, da so v Fructalu prisluhnili njegovemu predlogu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 7. september 2019 / 17:57

Se dobiva v Bohinju

Upam, da ste poletje preživeli čim manj stresno in vas velik naval obiskovalcev, tako stalnih, dnevnih kot tistih najbolj obremenjujočih »tunel turistov«, ki nam ne dajo dihati ob cesti sk...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Izlet v neznano

Koleos je prvi pravi Renaultov športno terenski križanec.

Avtomobilizem / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Pohod hibridne energije

Test: Lexus RX 400h Executive

Avtomobilizem / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Pravilno natovarjanje za varnost

Precej voznikov ne upošteva varnostnih pravil pri polnjenju avtomobilskega prtljažnika.

Mularija / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Ti, jaz, sonce in smeh

Pod tem geslom so se tržiški in škofjeloški otroci družili na poletnem taboru na Srednjem Vrhu nad Gozd Martuljkom.

Mularija / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Moj očka

S podružnične šole Žabnica so nam poslali spise učencev, v katerih opisujejo očke.