Izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun je na predstavitvi nove pijače izpostavil zavezanost družbe slovenskemu trgu.

Slovenska vodka nastaja v kamniškem Fructalu

Slovenska vodka, ki so jo iz destilata ozimne pšenice in ajde razvili v kamniškem obratu Fructala, je po uspešni predstavitvi na ameriškem trgu zdaj na razpolago tudi slovenskim kupcem. »Slovenska vodka je eden od številnih projektov, s katerimi v Fructalu dokazujemo našo zavezanost slovenskemu trgu,« pa pravijo v vodstvu družbe, ki je v lasti srbskih lastnikov.

Kamnik – V Fructalovem obratu na Duplici, kjer alkoholne pijače proizvajajo že vse od leta 1946, so slovensko vodko (Slovenia vodka) začeli razvijati ob koncu leta 2009, letos spomladi so jo predstavili ameriškemu trgu, v teh dneh pa so jo poslali tudi na police slovenskih trgovin.

»Slovenska vodka je rezultat slovenskega znanja, tehnologije, tradicije in naravnih surovin in prepričani smo, da gre za vrhunski proizvod, ki bo uspel na globalnem tržišču. Resda smo lastniki Fructala danes Srbi, a Fructal je bil, je in, verjemite, tudi v prihodnje bo v svojem bistvu absolutno slovensko podjetje. To je znamka, ki je nastala v Sloveniji in bo v Sloveniji tudi ostala. Skupaj z ameriškim partnerjem, podjetjem Good Voda LLC, ki ga vodi priznani ameriški kuharski mojster Peter X. Kelly, smo pijačo uspešno predstavili že na ameriškem trgu, ki predstavlja kar polovico vsega tržišča vodke v svetu,« je nov proizvod v Fructalovi kleti na Duplici predstavil izvršni direktor družbe Fructal Bojan Radun in dodal, da so v ZDA doslej poslali že 20 tisoč steklenic, do konca leta jih skupno nameravajo 50 tisoč. Pijača je v zadnjih mesecih v tujini že prejela nekaj odmevnih nagrad. »Slovenska vodka je izdelana iz destilata ozimne pšenice, ki mu je dodana ajda. Prav zaradi slednje je Slovenia vodka na trgu žganih pijač posebna. Združuje tri ključne elemente, ki so jih Fructalovi tehnologi uspešno prepletli in združili. To so: ajda kot eno najbolj tipičnih slovenskih živil, voda izpod Kamniško-Savinskih Alp, ki sta le streljaj od našega obrata na Duplici, in dolgoletna tradicija destilacije žganih pijač v Fructalu. Veseli smo, da smo uspeli pripraviti destilat iz ajde. Fructalovi tehnologi so pretežni del razvoja izdelka namenili obdelavi surovin, ki je končnemu izdelku dodala kar se da mehak in nežen okus,« je povedal predsednik uprave družbe Fructal Luka Jejčič. Oče ideje, da bi slovenska vodka vsebovala ajdo, je etnolog Janez Bogataj, ki je povedal, da je ajda pomembno zaznamovala kulinarično in gastronomsko kulturo Slovenije, zato ga veseli, da so v Fructalu prisluhnili njegovemu predlogu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 23. maj 2019 / 22:32

Meka gorenjske mobilnosti odprla vrata

Na svečanem odprtju Avtohiše Vrtač na Primskovem pri Kranju je za novo pridobitev direktor Porsche Slovenija Danilo Ferjančič uporabil tudi poimenovanje meka gorenjske mobilnosti. Dodal je...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sreda, 13. december 2023 / 23:25

Arhitekturna nagrada za vrtec

Novi vrtec, ki so ga v Bohinju odprli sredi letošnjega leta, je navdušil tudi stroko, saj je projekt skupine arhitektov na nedavnih Piranskih dnevih arhitekture prejel častno priznanje pirenesi.

GG Plus / sreda, 13. december 2023 / 23:22

Nikoli ni nikomur rekel, naj pobere šila in kopita

Njegova delavnica je pravi atelje. Natančno zloženo orodje, vonj po usnju, čevlji, ki še čakajo na popravilo, pravkar izdelani škornji. »Tile so še čisto sveži,« ponosno pove Gregorij Pustovrh iz Gore...

Kronika / sreda, 13. december 2023 / 17:09

Policisti, ki so v poplavah reševali življenja

Pretekli teden so podelili medalje policije za požrtvovalnost ter plakete ministrstva za izjemno strokovno delo, izjemne zasluge in dosežke pri širjenju varnostne kulture v času uničujočih poplav v Sl...

Kultura / sreda, 13. december 2023 / 17:06

Božična kantata z APZ France Prešeren

Kranj – Prihodnji torek, 19. decembra, ob 19.30 bo v cerkvi sv. Siksta v Predosljah koncert APZ France Prešeren. Zbor bo premierno izvedel novonastalo božično kantato Iter Stellae Natalis – Potovan...

Nasveti / sreda, 13. december 2023 / 17:05

Jabolčna rulada z orehi

Pretekli teden smo zavili orehov nadev v krhko testo in ustvarili piškotne potičke. Tudi danes bomo uporabili orehe. Tokrat v družbi jabolk in biskvitnega testa. Vse skupaj pa bomo obogatili še s č...