Matevž Slokar

Slovenski Okusi brez meja

Prvi teden v oktobru prihaja na Pop TV oddaja Okusi brez meja. V desetih nadaljevanjih bomo lahko spremljali spoznavanje in pripravo lokalnih kulinaričnih posebnosti, prijateljstvo, zabavo; ustvarjanje priložnosti skozi oči dveh prijateljev: Slovenca Matevža Slokarja in Angleža Joeja Graya.

Matevža Slokarja bomo v oddaji Okusi brez meja spoznali kot voditelja in prijatelja. Z dobro voljo, pozitivno energijo in kuharskim znanjem bo pomagal angleškemu mojstru Joeju in skupaj bosta za gledalce Pop TV oktobra začela s čaranjem slovenske kulinarične izkušnje.

Ko so ustvarjalci oddaje obiskali Gorenjsko – Selo pri Bledu – in skupaj s čebelarjem Blažem Ambrožičem spoznavali čebele in med, je z njimi del dneva preživel tudi Gorenjski glas.

Z Joejem raziskujeva Slovenijo

Matevž Slokar je 26-letni podjetnik iz Ajdovščine, ki živi v skladu s svojo filozofijo: prispevaj družbi. Prestavlja pa tudi mejnike socialnega podjetništva v Sloveniji. Ne izogiba se pogovoru o tem, kaj je v družbi dobro, kaj nujno potrebuje izboljšavo, še raje pa ima konkretne projekte, ki pomagajo reševati probleme. Ker sicer živi v Sloveniji, dela pa s tujino, opaža, da Slovenci premalo cenimo kvalitetne produkte, katerih prodaja pa nam tudi ne gre vedno najbolje od rok, in včasih šele, ko nam tujec pove, da smo dobri, verjamemo, da znamo. Ob tem se mu je porodila ideja o oddaji, ki se je Pop TV zdela zanimiva. »Z Joejem raziskujeva Slovenijo, oddaja pa govori o hrani, kuhanje je le njen sestavni del. Krovni del je namenjen kmetu, ljudem, ki živila pridelujejo. Oddaja pokriva vse slovenske regije, produkcija je angleška, na male zaslone pa prihaja 6. oktobra letos.«

Na Gorenjskem sta ekipo najbolj pritegnila kranjska klobasa in med. Na obali so se odločili, da bodo predstavili sol in ribe, v Brdih breskev in sivko, v Ljubljani so bolj raziskovali hrano, ki pritegne mlajše generacije – bolj so se osredotočili na tako imenovani 'street food'. Izbor produktov pa je bil nekako omejen tudi časovno – s terminom snemanja, večinoma pa so izbirali med najboljšimi ponudniki. Na trenutke je bila ekipa presenečena nad odzivom, saj ko so jim ponudili sodelovanje, so nekateri rekli najprej ja, potem pa so si, ko bi se morali za en dan prilagoditi snemanju, sodelovanju z ekipo, premislili.

Niso časi za 'čiči pa čaki'

»Vsa Slovenija se obremenjuje s krizo. Jaz pa menim, da ne smemo čakati, da bo delo našlo nas, temveč je bolje, da sami najdemo, ponudimo stvari tistim, ki jih potrebujejo ali pa jih ne znajo, nimajo časa narediti sami. Sam večinoma delam na ta način, pripravljam projekte.«

Ko Matevž omeni, da je znameniti in sedaj že slavni vrtljivi kozarec Steklarne Hrastnik – nekateri mu pravijo kar 'pijani' kozarec – zrasel kot ideja na njegovem zelniku oziroma S Projekta, pripomnimo, da je ambiciozen fant.

»Zakaj? Delam, kar mi paše, in uživam pri tem. V Indiji pri dvajsetih letih odpirajo firme in delajo čudeže …«

Gorenjske čebele in med

Gorenjec, 34-letni Blaž Ambrožič, pa je v čebelarstvu, odkar pomni. Pravi, da čebelarstvo z leti postane virus, način življenja. »Pa tudi družine.« Začel je s tremi panji, danes jih ima petdeset. Leta 2011 postavil še čebelnjak s posebnim prostorom, ki na varen način, skozi stekleno šipo, omogoča ogled čebel in dela čebelarja znotraj čebelnjaka. S svojim medovitim vrtom, posebnim čebelnjakom, kvalitetnim medom in v pričakovanju treh čebelic znotraj čebelarskega turizma, ki turizem kot tak predstavlja kot posebnost v svetovnem merilu, je bil za snemanje oddaje idealen kandidat. Angleščina pa mu ravno tako ne dela problemov, o čemer smo se lahko prepričali na svoje oči, saj sta se v času snemanja v okolici znašla dva vedoželjna francoska turista.

Joe Gray je ...

... kuhar, estetik in gurman iz Anglije, ki je Slovenijo obiskal že vsaj desetkrat. Dežela ga je navdušila že ob prvem obisku. Na Gorenjskem seveda pozna Bled, vendar je bil tokraten obisk drugačen. Deželo skozi oddajo spoznava popolnoma drugače. V njej z Matevžem, s katerim sta v vlogi voditeljev, odkriva Slovenijo, njene izdelke in potem skozi svoje oči gledalcu predstavi svoje razmišljanje, vtise in najde navdih za jed, ki jo v oddaji tudi pripravi. Pri tovrstnem projektu sodeluje prvič. Ugotovil je, da je slovenska kuhinja po eni strani zelo podobna angleški, a vseeno precej drugačna. Slovenci imamo namreč precej več pravil. »Oddaja je posvečena malim šampionom med proizvodi; posveča se posameznikom, ki proizvajajo kaj resnično zanimivega in so temu predani. In tega pri Slovencih najdeš veliko, vendar se generalno celo Slovenija tega sploh še ne zaveda toliko.«

Slovakia?

Joe rad je vse, sploh pa z veseljem poizkusi kaj novega. »In slovenski izdelek je za angleški trg dejansko novost.« Smeje pove, da Angleži redko sploh vedo, kje je Slovenija. Včasih namreč koga v Londonu vpraša, če ve, kje je Slovenija, pa največkrat dobi klasično vprašalni odgovor: »Slovakia?« Se zgodi. Kot se je tudi članu angleške ekipe, ki je sicer po rodu Šrilančan, vendar rojen v Londonu, izkušeno ime BBC-ja, 'zgodila' breskev'. Anil Abeykoon je namreč med snemanjem v Brdih prvič v življenju jedel breskev. Med mu tokrat ni predstavljal novega odkritja, a ni skrival, da bi čebelnjak najraje posnel kar iz varne razdalje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 16. junij 2019 / 10:16

Razstavljena blejska kremna rezina

Vrnila se je na Bled. Tokrat nastopa v vlogi vodje kuhinje. Govorimo o nasmejani in vidno zadovoljni Almi Rekić. Širša javnost je zanjo slišala, ko so jo predstavili kot sodnico domačega MasterChefa.

Objavljeno na isti dan


Gorje / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

O delitvi posebna komisija

Župan Gorij Peter Torkar je imenoval komisijo, ki naj bi zbirala predloge, zahteve in mnenja o delitvi premoženja z blejsko občino.

Gospodarstvo / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Domel se postavlja na noge

Doslej ocenjena škoda dosega 9,4 milijona evrov. Kupcev niso izgubili.

Prosti čas / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Umrl je Toše Proeski

Za Makedonijo se je svet ustavil. Toše Proeski, njihov glasbeni ambasador, pop ikona, otrok z angelskim glasom je v sedemindvajsetem letu starosti v torek zjutraj na kraju prometne nesreče umrl. Maked...

Kranj / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

V nedeljo volimo predsednika države

V nedeljo se bodo ob sedmih zjutraj po vsej državi odprla volišča, kjer bomo državljanke in državljani volili predsednika Slovenije.

Splošno / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Planinski dnevnik

Uslužbenci Gornjesavskega muzeja Jesenice so se povzpeli na Triglav.