Sestra Nikolina Rop s svojo kuharsko knjigo. Pravi, da je hrana lahko tudi povezovalni člen družine.

Po hrani mora zadišati

Kuharske knjige sestre Nikoline Rop so prave uspešnice. Pred kratkim je izšla doslej najobsežnejša, v kateri je šeststo preizkušenih receptov.

Malo starejši se gotovo še spominjate kuharskih receptov sester Vendeline Ilc in Felicite Kališnik. Njune knjige so na policah številnih slovenskih domov. Ko je njun čas začel minevati, je na pot slavnih slovenskih kuharskih mojstrov stopila šolska sestra Nikolina Rop, rojena v Lenartu v Slovenskih Goricah. Že v otroš­tvu je kazala velik talent za kuho, zato ji je mama pogosto odstopala prostor za štedilnikom. Ker jo je kuha čisto prevzela, je šla po kuharsko znanje v Šentrupert pri Velikovcu na Koroško, kjer je nekaj let tudi delala. Potem je vstopila v red šolskih sester in leta 1975 začela organizirati kuharske tečaje, najprej v Repnjah pri Vodicah in nato na Brezjah. V začetku devetdesetih let preteklega stoletja je začela pisati tudi recepte za tednik Družina. Ker so bili preprosti in uporabni, je bilo zanimanje zanje vedno večje. Družina jih je najprej izdala v šestih knjigah, leta 2008 pa je 550 receptov združila v zajetnejšo kuharsko knjigo. Ker vsak čas prinaša nekaj novega in to velja tudi za kuhinjo, sta se Družina in ses­tra Nikolina odločili za dopolnjeno izdajo kuharice, v kateri je 600 receptov, med katerimi so tudi napotki za pripravo otroških jedi in še druga koristna navodila. Prenovljena kuharica je vab­ljiva tudi za oko in ne le za želodec.

»Izid kuharice sestre Nikoline je zgodovinski dogodek, saj smo zadnje čase vedno redkeje priča izidu izvirnih slovenskih avtorskih kuharskih knjig z recepti, ki so uporabni. Danes žal kar mrgoli receptov, ki niso uporabni,« je na nedavni predstavitvi kuharice sestre Nikoline pri Jezeršku na Zgornjem Brniku dejal etnolog dr. Janez Bogataj. »Sestra Nikolina tako nadaljuje tradicijo izdajanja slovenskih kuharic, ki se je začela z Valentinom Vodnikom. To je tudi začetek slovenskega neverjetno bogatega kuharskega izrazoslovja. Recepti so preverjeni in praktični, zato so tudi slika prehranskih navad Slovencev. Čas je, da se tudi zaradi zdravja otrok te navade prenesejo v šole,« je predlagal dr. Bogataj.

Sestra Nikolina, ki med udeležence svojih tečajev rada sprejme tudi moške, pogosto skupaj z bodočimi ženami, ima do hrane poseben, spoštljiv odnos. »To, da kuhamo z ljubeznijo, se pozna že nam samim, kuharicam. Pozna se na hrani in pri posredovanju le-te na mizo. Dom mora zadišati po hrani. Tako prihajajo domači domov z veseljem, pričakovanjem, pa morda tudi z vprašanjem: Mami, ali si skuhala kaj dobrega tudi danes?«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 7. september 2015 / 12:34

Feratarski Dolomiti, IV.

Toffana di Mezzo (3244 m) in Toffana di Dentro (3238 m) – Legendarni gori v Dolomitih, ki sta bili v prvi svetovni vojni bojno polje italijanskih alpinov in avstro-ogrske vojske. Mogočna krhkost.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Na Peci jezerski in kapelski smučarji

Železna Kapla, Jezersko - Ljubitelji smučanja z Jezerskega in Železne Kaple so se pred nedavnim znova pomerili na smučišču Peca. Sodelovanje traja že desetletja, na letošnjem vel...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene ovčjega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso, pri katerem kot reprezentativni trg upošt...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Spremembe pri plačilih za hribovska območja

Vlada je spremenila razmerje med nespremenljivim in spremenljivim delom izravnalnega plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost.

Preddvor / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

V dvomih zaradi drage študije

Preddvor - Letošnji prihodki v proračun občine Preddvor bodo 3,9 milijona evrov, odhodkov bo za 4,2 milijona, svetniki pa so ob sprejemanju proračuna podrobno govorili o postavka...

Kultura / ponedeljek, 7. marec 2011 / 07:00

Dnevi etnografskega filma

V ponedeljek, 7. marca, se v Ljubljani začenjajo Dnevi etnografskega filma (DEF), ki bodo v organizaciji Slovenskega etnološkega društva, Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU in Slovenskega etnog...