Pri gradnji gorenjevaške obvoznice bodo najprej padle tri hiše. / Foto: Gorazd Kavčič

Kmalu gradnja obvoznice

V prihodnjih dneh bo gradbeno dovoljenje za gorenjevaško obvoznico postalo pravnomočno.

Začetek gradnje obvoznice je bil še konec junija odložen v prihodnost, saj se je neizbrani izvajalec (Gorenjska gradbena družba s podjetjem Topos) pritožil na izbor. Postopek revizije je Državna revizijska komisija ustavila na podlagi umika revizijskega zahtevka neizbranega izvajalca.

Gorenja vas – Med najbolj pričakovanimi in želenimi investicijami v občini Gorenja vas - Poljane je gradnja gorenjevaške obvoznice. Sofinancerska pogodba med izvajalci in investitorjema, Direkcijo RS za ceste in občino, je podpisana, manjka le še pravnomočno gradbeno dovoljenje. »Gradnja se bo začela z rušitvijo treh objektov, ki so tik ob krožišču in na bodoči trasi obvoznice,« pravi župan Milan Čadež.

Glavnina investicije odpade na DRSC, ki je za projekt pridobila evropsko pomoč (več milijonov evrov), vloga občine pri tej investiciji pa je večplastna. Prispevala bo skoraj sto tisoč evrov za gradnjo pločnikov in kolesarskih stez, avtobusnih postajališč in podobno), občinska uprava se je dejavno vključila v postopek pridobitve gradbenega dovoljenja z iskanjem rešitev ob zapletih.

»Ključno je bilo leto 2008, ko smo uspeli obvoznico ločiti od trase četrte razvojne osi, saj zanjo še danes ni pripravljen niti državni prostorski program,« pove župan, ki mu je kot poslancu uspelo prepričati takratne kolege, da so projekt uvrstili na listo z EU denarjem podprtih investicij. »To ni bila težava; po eni strani gre tu pomembna povezava med Gorenjsko in Primorsko, hkrati pa je sedaj promet skozi Gorenjo vas ozko grlo povezave, pešci in kolesarji so nenehno v nevarnosti,« razloži Milan Čadež.

O gorenjevaški obvoznici se sicer govori že vsaj štirideset let (oziroma le kako leto manj kot o loški obvoznici), na predvideni trasi druge gradnje niso bile dovoljene, obstoječi prebivalci so prav toliko časa čakali na rešitev, že okoli tri desetletja se je uranska cesta skozi Poljansko dolino končala, kot da za Gorenjo vasjo ni več obljudenega sveta. Čadež poudarja, da so v letu 2008 na občini tudi sprejeli pogoj DRSC in založili denar za nakup zemljišča za krožišče. To pa je bilo pogoj za gradnjo obvoznice, kjer je občina k hitrejši izvedbi pripomogla tudi z izdelavo državnega prostorskega načrta za območje obvoznice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 28. maj 2011 / 07:00

Z razstavo bodo opozorili na krivice

Kranj - Združenje žrtev okupatorjev 1941-1945 iz Kranja znova opozarja, da še vedno ni rešeno vprašanje njihovih odškodnin za škodo in gorje, prestano med drugo svetovno vojno. O...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 1. september 2013 / 12:30

Juhu, šola je tu

Saj vem, da juhu običajno napišemo za počitnice. Nalašč sem ga napisala tudi za šolo. Kajti prepričana sem, da marsikateri starši mislijo tako. Tudi otroke, ki se veselijo šole, bi našli. In če ver...

GG Plus / nedelja, 1. september 2013 / 12:06

Ker imajo radi Jesenice

Ahmed Pašić, dr. znanosti. Niko Kešina, nekdanji železar. Robert Sušanj, direktor na policiji. Trije Jeseničani, trije člani civilne iniciative Ejga za lepše Jesenice, iniciative, ki jo na Facebooku p...

Šport / nedelja, 1. september 2013 / 12:02

Željan je novih dokazovanj

V začetku tedna se Anže Kopitar vrača v Ameriko, kot pravi, pa si z ekipo Los Angeles Kings znova želi finala in boja za Stanleyjev pokal.

Domžale / nedelja, 1. september 2013 / 12:00

V Domžalah gradijo vrtce

V Krtini se je začela gradnja že tretjega vrtca v letošnjem letu, še pred rokom pa so dokončali tudi Vrtec Palček na Viru. Čakalnih vrst za predšolsko vzgojo naj prihodnje leto tako ne bi bilo več.

Gorenja vas-Poljane / nedelja, 1. september 2013 / 11:57

Kmalu gradnja obvoznice

V prihodnjih dneh bo gradbeno dovoljenje za gorenjevaško obvoznico postalo pravnomočno.