Tudi pod Triglavom zraste debel paradižnik
Dovje - Zinka Erjavec z Dovjega v svojem zelenjavnem vrtu goji tudi paradižnik, ki je letos kljub suši in visokim temperaturam dobro obrodil. Ne dobro, odlično! Eden od paradižnikov, ki je dozorel in ga je že odtrgala, je tehtal kar osemdeset dekagramov, a med temi, ki še rastejo, bo verjetno kakšen še težji. Tako težkih paradižnikov ni še nikoli pridelala in tudi na nedavnem dnevu paradižnikov v Mošnjah ni videla po teži enakovrednega. Ko Zinko vprašamo, v čem je skrivnost rekordnega pridelka, pove, da vrtnari po biodinamični metodi, da zemljo zamenja na vsaki dve leti, da za gnojenje uporabi tri leta star gnoj in za škropljenje naravne pripravke iz mlade koprive in njivske preslice ter sirotko. »Ni res, kot pravijo nekateri, da na Dovjem nič ne »rata« in da se nič ne splača pridelovati,« pravi Zinka ob pogledu na debeli paradižnik in doda, da ga nekaj potrebuje v domačem gospodinjstvu, drugega pa podari hčerki in sinu ter prijateljem.