Sončki z marcipanom

No, če že ne smem v vodo, lahko vsaj gledam nanjo. Na lepo modro Donavo, ki je zares modra, če imaš modro obarvana sončna očala in če po njej ploveš vzdolž obrežij rečne doline Wachau, dolge 36 km, kjer se z meandrskega rečnega brega položno vzpenjajo vinogradi, gozdovi, travniki, z visokih pečin pa silijo proti nebu ruševine ali delno obnovljeni gradovi. Reka je obljudena, trije dnevi pa so ravno prav za ponovno odkrivanje že znanih krajev, reke in marelic. Lepih, sočnih, pripravljenih na vse mogoče načine. »Wachauer Marille« – wachauska marelica je tudi zaščitena; od srede julija do srede avgusta, ko jo obirajo, pa kjerkoli bog roko ven moli, diši po cmokih. Marelico so poznali Kitajci že pred tri tisoč leti, Rimljani so jo na svojih pohodih zanesli po Evropi. V Wachauski dolini je bilo ime »marille« zapisano že 1509. Rečno dolino Wachau pa je dokončno osvojila po 1890, ko je trtna uš dobesedno požrla bogate vinograde. Opustošeni predeli so se spremenili v marelične nasade in začela se je zgodba o uspehu. Uspeh so bili tudi cmoki, ki sem jih pripravila po wachauskem receptu. Malo zamudno, ampak okusno!

Wachauski marelični cmoki, Marillenknödel aus der Wachau

Za 4 osebe potrebujemo:

3 rumenjake, 3 beljake, 120 g masla, 150 g belega zdroba durum, 150 g moke, 500 g skute, 20% maščobe, sol, 4 cl mareličnega žganja ali ruma, 2 žlici kristalnega sladkorja, 1 žlico amaretta; za nadev: 12 majhnih marelic, 12 mandljev, 100 g marcipana; za oblogo: 100 g masla, 60 g kristalnega sladkorja, 20 vanilijinega sladkorja, 150 g drobtin, cimet po želji, sladkor v prahu

Najprej penasto vmešamo maslo, dodajamo rumenjake, zdrob in nato drugega za drugim beljake, vanilijo in ščep soli. Nazadnje dodajamo izmenično še moko in skuto, da dobimo gladko testo. Zgnetemo ga v valj, zavijemo v folijo in na obeh konceh zavežemo kot bonbonček ter damo za 3 ure v hladilnik.

Marelice očistimo, jih ne prerežemo na dve polovici, marveč peško iztisnemo, v vdolbinico pa damo mandelj, obdan z marcipanom, ki smo ga pregnetli z žlico amaretta.

Testo razrežemo na 12 delov in ga z vlažnimi rokami sploščimo na podlagi ter naredimo cmoke. Sproti jih narahlo povaljamo v moki.

V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo, dodamo sladkor in žganje ter cmoke, zmanjšamo ogenj in jih kuhljamo približno 20 minut. Potem jih odcedimo.

V ponvici segrejmo maslo in sladkor ter dodamo drobtine, po želji tudi cimet. Cmoke narahlo povaljamo v maslenih drobtinah in jih – za najbolj sladkosnede – potresemo še s sladkorno moko.

Marelično skutina krema – Marillentopfencreme

Za 4 osebe potrebujemo:

750 g marelic (uspe tudi z mareličnim kompotom iz pločevinke), 3 žlice kristalnega sladkorja, 250 g nemastne skute, 150 ml sladke smetane, drobtine bele čokolade

Marelice očistimo, zrežemo na koščke in jih damo v lonec ter dodamo približno 125 ml vode. Potresemo s sladkorjem in marelice skuhamo do mehkega ter zmiksamo. Popolnoma ohladimo. Smetano stepemo in previdno zmešamo s skuto in ohlajeno marelično kašo. Kremo nadevamo v kozarce, posujemo z belimi čokoladnimi drobtinami in okrasimo z lističi melise.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / četrtek, 7. november 2013 / 13:34

Stekla dela na čistilni napravi

Gradbena dela pri rekonstrukciji čistilne naprave v Železnikih so v polnem teku.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 22. april 2023 / 19:20

Nasilen do partnerice

Tržič – Tržiški policisti so v torek obravnavali nasilje med partnerjema. V postopku so 26-letnemu moškemu zaradi nasilnih dejanj, ki jih je izvajal nad partnerko, izrekli prepoved približevanja. O...

Slovenija / sobota, 22. april 2023 / 19:18

Neločljiva povezanost človeka in narave

Svetovni dan Zemlje, ki ga vsako leto zaznamujemo 22. aprila, bo poseben dan tudi za vsa štiri biosferna območja v Sloveniji, ki so sočasno naravovarstvena območja. Ponekod pripravljajo posebno dogaja...

Preddvor / sobota, 22. april 2023 / 17:13

Delavnica o pomenu trajnostne proizvodnje in zdrave prehrane

Zgornja Bela – Partnerji v okviru projekta Trajnostni ribogojski center v ponedeljek, 24. aprila, vabijo na delavnico o pomenu in značilnostih trajnostnega ribogojstva za trajnostno prehransko (sam...

Zanimivosti / sobota, 22. april 2023 / 17:12

Nov dom je v gorenjskih gozdovih našel tudi ris Lukaš

Lovci Lovske družine Nomenj Gorjuše so sredi tedna v gozdove Jelovice kot zadnjega na novo naseljenega risa na območju slovenskih Alp izpustili risa Lukaša, naslednika Zoisa, za katerim se je že pred...

Nasveti / sobota, 22. april 2023 / 17:05

Bivoli

Z dijaki smo bili v Rimu. V Rimu človek opazuje bogastvo antike, baročne vodnjake, stavbe, mogočnost cerkva in bazilik, Vatikan in njegove muzeje, Vezuv, Pompeje. Na vsaki splošni ekskurziji mi dod...