Ovce so glavne zvezdnice Ovčarskega bala na Jezerskem. / Foto: Tina Dokl

Ne vem, če sem k'er'ga zgrešil

Je povedal domačin Nace na tradicionalnem Ovčarskem balu na Jezerskem. V vlogi redarja je že kar kakšnih petintrideset let, včasih pa je bil tudi pastir. Enkrat je več, drugič manj obiskovalcev, vedno pa je bal dobro obiskan. Smeje je dodal, da upa, da bo prihodnje leto mogoče tudi sam med obiskovalci.

Jezersko – Turistično druš­tvo Jezersko in Gostišče ob planšarskem jezeru že tradicionalno, vsako leto, drugo nedeljo v avgustu, prirejata najstarejšo slovensko etnografsko prireditev, Ovčarski bal, ki je bil letos že kar petinpetdesetič.

Jezersko je dolina pod Grintavci, ki jo poleg edinstvene lege odlikuje tudi edinstvena narečna govorica, v pisnih virih ohranjena v knjigi, ki jo je uredil Andrej Karničar, Jezerske štorije. Tako so se ohranile zgodbe, pravljice in spomini na resnične dogodke iz vsakdanjega življenja, ki so bili dolga leta le del ustnega izročila. Na Ovčarskem balu ste tako lahko s pomočjo igre, pogovora med gospodarjem in pastirji, prisluhnili narečju. Prikazali so tudi stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino ter dela, povezana s predelavo ovčje volne od striženja, predenja, cvirnanja do pletenja nogavic. Volna avtohtone jezersko-solčavske pasme ovc je namreč zelo kvalitetna in primerna za izdelavo najrazličnejših izdelkov.

V dopoldanskih urah so Ovčarski bal dopolnili jezerski folklorniki in harmonikarji, popoldne pa so za glasbeno razpoloženje večstoglave množice skrbele brhke Vesele Štajerke.

Brbončice ste lahko razvajali z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalni način, na odprtem ognjišču. Masunek s kislim mlekom ter ajdovi žganci z zeljem so na planinah pripravljali tudi pastirji, sveže ocvrti flancati pa še danes poudarjajo prazničnost dogodka. Zanje so na balu porabili osemdeset kilogramov moke. Kuhar Tomaž Rehberger, ki je na balu sodeloval že desetič, je opazil, da je bilo tokrat morda več zanimanja za zelje in klobaso, ga je pa razveselilo, da obiskovalce zanima ljudska kulinarika. Prava kolona pa je nastala pred prostorom, kjer so pekli jagenjčka, ker naj bi to na Ovčarskem balu obvladali; če pa vam ni bilo do hrane, ste se lahko sprehodili med stojnicami, ki so ponujale marsikaj, ali pa se pomerili v kegljanju za ovna: trije evri, trije lučaji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 17. maj 2012 / 07:00

Disciplina pri ločevanju popustila

Ker je Občina Cerklje po odstotku ločeno zbranih odpadkov v zadnjih letih nazadovala, bodo individualne zabojnike vpeljati tudi v visokogorskih vaseh občine.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 26. januar 2009 / 07:00

Kadar se zasliši čisto tiha tišina

Brez suhe klobase na mršav petek v korak z nagajivim soncem proti sedlu Suha (in brez suhih rokavic, ki so ostale pozabljene doma).

Zanimivosti / ponedeljek, 26. januar 2009 / 07:00

Do cerkve po Merkurjevi poti

S Placa do cerkve v Kropi po novem vodi obnovljena pot. Ureditev je predlagal Bine Kordež, finančno pa so jo podprli v Merkurju.

Zanimivosti / ponedeljek, 26. januar 2009 / 07:00

Pevska pot Mance Izmajlove

Študentka odkrije, da njeno pravo ni tisto pravo, odloži juridične učbenike in se odloči za odrske in koncertne deske. Iz rodnih Lesc v London, spet v Lesce, nato v Moskvo in spet v Lesce ...

Šport / ponedeljek, 26. januar 2009 / 07:00

Želje in volje mu ne manjka

Še ne 16-letni Nik Peternel je trenutno eden najbolj obetavnih članov Smučarskega kluba Radovljica

Kultura / ponedeljek, 26. januar 2009 / 07:00

Rad imam besedne igre

V Farnem kulturnem društvu Koroška Bela so pred novim letom premierno uprizorili komedijo Vaje v slogu Raymonda Queneauja. Režiral jo je "prvi sosed" društva, dramski igralec in režiser Gregor Čušin....