Takole pa je v rokah Antona Aljančiča videti zdrava cvetača, ki zraste na slovenski zemlji. / Foto: Tina Dokl

Zalival, ko se še dan ni naredil

Namakanje polja cvetače je Pr' Markučevih edina rešitev, da vsaj malo ublažijo posledice zadnje suše, a gospodar razmišlja: »Treba bi bilo poenostaviti zakone o vodah in narediti namakalne sisteme tudi na Gorenjskem, kjer je pogostost in ne samo obsežnost suše skoraj tako velika kot drugod.«

Kovor – Družinska kmetija Pr' Markuč v Kovorju je ena najstarejših dobaviteljev zelenjave velikim trgovcem, je povedal gospodar Anton Aljančič. S tem je konec petdesetih let prejšnjega stoletja začel njegov oče, sin pa je kmetijo prevzel ob očetovi upokojitvi. »Za veleprodajo trgovcem imamo cvetačo, radič in krompir. Cvetače je največ, do tri hektare je imamo, več pa nimamo razpoložljivih površin,« je povedal Anton Aljančič.

Letošnja suša, ki traja že skoraj mesec dni, kaže posledice. Slabo letino. »Imamo sicer namakalni sistem, ampak s tem samo vzdržujemo kondicijo obstoječega stanja rastlin. Približno 20 tisoč litrov vode potrebujemo za zalivanje enega odseka njive vsak dan, pa je teh odsekov šest. Zalivamo od jutra do večera. Treba bi bilo poenostaviti zakone o vodah in narediti namakalne sisteme tudi na Gorenjskem, kjer je pogostost in ne samo obsežnost suše skoraj tako velika kot drugod,« meni sogovornik, ki je v najbolj vročih zadnjih dneh njivo prišel zalivat že malo po četrti zjutraj. »Kaže, da bodo sušo razglasili za naravno nesrečo, vendar imam s te vrste državne pomoči slabe izkušnje. V preteklosti sem že vlagal zahtevke, pa je vedno ostalo samo pri obljubah,« s priokusom pelina pove Aljančič.

Ciljno tržišče kmetije Pr' Markuč je slovensko, a kadar imajo v hladilnici viške, slovenski odjemalci pa za nakup nimajo interesa, pridelek prodajo čez mejo, kdaj žal tudi zavržejo. Anton Aljančič je še povedal, da cvetače skoraj nihče ne prideluje, ker je preveč izpostavljena kar tridesetim različnim škodljivcem. Tako se je Aljančič pred nekaj dnevi poleg suše ubadal še z zatiranjem bolhača, integrirana pridelava pa ga zavezuje, da pri zatiranju škodljivcev upošteva sodobne metode biološkega kmetovanja. »Vendar pa smo pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev preveč omejeni, tudi kadar to ne bi bilo potrebno,« še meni sogovornik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 10. maj 2008 / 07:00

Koronarno društvo tudi v Radovljici

Koronarno društvo Gorenjske bo z aktivnostmi že kmalu začelo tudi v Radovljici, najprej bodo organizirali strokovno vodeno skupinsko telovadbo.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 5. oktober 2016 / 12:29

Kdo je naučil ptičice pet

Cerklje – V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika bo v četrtek, 6. oktobra, ob 18. uri koncert v spomin na 80. obletnico rojstva skladatelja Janeza Močnika in 120. obletnico smrti skladatelja Leopolda...

Kultura / sreda, 5. oktober 2016 / 12:29

Razstava del Petra Gučka

Tržič – V Galeriji Atrij Občine Tržič bo v četrtek, 6. oktobra, ob 18. uri odprtje razstave rezbarskih del Petra Gučka z naslovom Pesem dlet. Ljubiteljski ustvarjalec iz Tržiča, ki večino svojega p...

Razvedrilo / sreda, 5. oktober 2016 / 12:20

Let 3 za veliki finale

Jubilejno, deseto edicijo Down Town Festivala je sklenila nenadkriljiva reška zasedba Let 3.

Razvedrilo / sreda, 5. oktober 2016 / 12:19

V kinematografe prihaja Nika

Kranj – V četrtek, 6. oktobra, v kinematografe prihaja nov slovenski celovečerni film Nika. Film režiserja Slobodana Maksimovića je atraktivna zgodba o dirkanju s šestnajstletno junakinjo v glavni...

Nasveti / sreda, 5. oktober 2016 / 12:19

Gratinirane testenine s tuno in grahom

Če omenim bratu, da bodo za kosilo testenine, se mu takoj zasvetijo oči. Ko pa dodam, da bodo s tuno, pogleda na koledar, ali je slučajno praznik.