Kopo je prižgal tudi Jef Albrechts iz s Škofjo Loko pobratenega belgijskega mesta Maasmechelen. / Foto: Tina Dokl

Za oglarjenje vse več zanimanja

V sklopu letošnjega Dneva oglarjev na Starem vrhu je potekalo tudi vseslovensko srečanje oglarjev.

Stari Vrh – Na Grebljici pod Starim Vrhom je minulo nedeljo potekal že 42. Dan oglarjev, ki ga prireja Turistično društvo Stari Vrh. Poleg množice obiskovalcev so se ga udeležili tudi številni člani Kluba oglarjev Slovenije, saj je v sklopu kulturno-etnografske prireditve letos prvič potekalo tudi vseslovensko srečanje oglarjev.

Obiskovalcem so tudi letos pokazali pot od bukve do oglja. Najprej so svoje delo opravili drvarji, nato pa se je dogajanje preselilo h kopi. »Naredili smo jo v obliki zvona, ker smo pričakovali, da jo bo prižgal kakšen škof, potem smo pa morali poiskati druge,« se je na račun aktualnih dogodkov pošalil glavni kopar Tone Kokelj. Pripravil je kopo z 20 'kubiki' bukovih drva, prižgali pa so jo predsednik Kluba oglarjev Slovenije Jože Prah, v. d. generalnega direktorja na Direktoratu za gozdarstvo, lovstvo in ribiš­tvo Jošt Jakša in Jef Al­brechts iz s Škofjo Loko pobratenega belgijskega mesta Maasmechelen.

Iz kope bodo po dobrem tednu, predvideva Kokelj, pridobili od 1.500 do 1.700 kilogramov oglja. Zanimanje za kuhanje oglja na tradicionalen način se v Sloveniji povečuje, ugotavlja predsednik Kluba oglarjev Slovenije, ki povezuje okoli sto članov. Letno proizvedejo 400 ton oglja, še enkrat toliko se ga pa uvozi, je pojasnil Jože Prah: »Razlika pa je, da je naše oglje pridelano na tradicionalen način iz oglarskih kop, uvoženo oglje pa v pečeh. Cena našega je višja, ker ima večjo kalorijsko moč in za pripravo terja tri- do štirikrat več časa.« Prepričan je, da bo v prihodnje v Sloveniji gorelo še več kop, saj da se oglarji znajo povezovati, imajo podporo ministrstva, s pomočjo evropskih sredstev pa naj bi v prihodnje dosegali še boljše rezultate. »Cilj mora biti, da bo vse oglje, pridobljeno v Sloveniji, nosilo blagovno znamko 'Slovensko oglje' in da ga bomo lahko kupovali v naših trgovinah namesto avstrijskega oz. hrvaškega oglja,« je poudaril Jošt Jakša.

Kuharica Anica Ramovš je koparjem tudi tokrat skuhala žgance in posrkbela, da niso bili žejni, Franc Bizovičar je predstavil uporabo oglja v kovaštvu, obiskovalci so si lahko ogledali tudi tekmovanje dvojic v 'pajsanju' hloda, razstavo starih strojev in orodja, ki so se včasih uporabljali pri spravilu lesa …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 25. december 2016 / 12:12

Do soljudi so odprtih rok in src

V akciji Ljudje odprtih rok revija Ženska (prej Naša žena) že triindvajset let zapored predstavlja humanitarno delo ljudi na različnih področjih. Vsako leto izberejo dobrotnika leta, darovalca, izjemn...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 07:00

Obiskali domovino dedov

Soričani so minuli konec tedna odkrivali izvorne tirolske korenine in obiskali mesto Innichen. Izjemen podvig je uspel ultramaratoncu Poldetu Thalerju, ki je pretekel 240-kilometrsko razdaljo od Innic...

Zanimivosti / / 07:00

Zahtevno gasilsko tekmovanje

Prostovoljni gasilci so se v nedeljo ob svetovnem dnevu gasilcev pomerili v zahtevni gasilski disciplini, ki je bila doslej rezervirana samo za njihove poklicne kolege.

Nasveti / / 07:00

Travnati razglednik

Veliki Javornik oz. Ženiklovec (1715 m) - Travnati vrh, ki je idealen za turnosmučarsko vijuganje, v poletni sezoni pa je to vrh, ki s svojo planino ob vznožju privablja številne ljubitelje planšarij...

Zanimivosti / / 07:00

Tekmovanje v pripravi postrvi

Snovik - Turistično društvo Tuhinjska dolina je v Termah Snovik pripravilo tradicionalno, že 6. kuharsko tekmovanje v pripravi postrvi, na katerem se je pomerilo osem amaterskih...

Nasveti / / 07:00

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina. Priprava...