Ribič in vodna vila

Mörbisch, počitniški kraj s številnimi prireditvami vseh vrst. Nežidersko jezero pred desetimi leti. Širok pas bičevja, ki jezero obdaja, šelesti. Okoliški prebivalci in jadralci, znanstvene institucije bijejo plat zvona. Gladina jezera, ki nima pritokov, se je znižala tako močno, da nekatere jadrnice ne morejo več izpluti. Voda ima 27 stopinj kot na morju, a čara morja nima. Če se pripodi nevihta, je lahko zelo nevarno in visoki valovi pogubni. Nežiderski špricer povzroča lakoto. Medtem ko čakava na ribico, brskam po knjižici zgodb z Gradiščanskega in najdem bajko o vili z Nežiderskega jezera. Bajka čisto na kratko … V jezeru so nekoč bivale vodne vile, ki ljudem niso storile nič žalega. Na severnem koncu jezera je živel star ribič, ki je vneto lovil ribe in dobro služil, tako da si je prislužil celo bogastvo. Drugih vodnih bitij ni maral in je postajal vedno bolj pogolten. Ko je nekoč veslal ob obali, je zaslišal mil glas: »Reši me, dobri mož!« Ribič je zaveslal bliže in videl, da se je v eno njegovih mrež ujela lepa vila. »Reši me, prosim, doma žalostno jokajo moji otroci. Že ves teden sem tu, a se sama ne morem rešiti.« Ribič, ves srdit, ker mu je strgala mrežo, je pograbil harpuno in vilo zabodel. A preden je potonila, ga je preklela: »Naj se nikoli več ne vrneš k svojim domov!« Nad jezerom je završal strašen vihar. Razdivjana voda je pogoltnila čoln in ribiča. Še zdaj, ko se nad jezero spustijo presojne meglice, je slišati rahlo plivkanje. To je ribič, ki bi hotel veslati k obali. A čoln se ziblje na mestu.« Ko sva se z Izbranim napotila na večerni sprehod, se je z jezera slišalo plivkanje. Postalo mi je jasno, da naslednji dan ne bom v kopalkah, ampak v kakšni knjigarni.

Fileji smuča iz Nežiderskega jezera na posteljici iz koruze in paradižnika z vinsko omako

Za 4 osebe potrebujemo: 4 fileje smoja (smuča) s kožo po 120 g, 200 g mlade koruze (tudi pločevinka), 4 paradižnike, 150 ml vinske omake, peteršilj, drobnjak, krebuljico, pehtran, sol, poper, muškat, oljčno olje;

za zelišščno polento: 100 g polente, 200 ml vode, 200 ml mleka, 40 g masla, 40 g parmezana, sol, poper, muškat;

za vinsko omako: 30 g šalotke, 1 strok česna, 30 g masla, 150 ml belega vina, 50 ml posnete goveje juhe, 100 ml smetane, sol, poper.

Fileje popopramo in solimo. Segrejemo olje in pečemo fileje približno 10 minut, kožna stran naj bo spodaj.

Zavremo vodo in mleko, dodamo polento in kuhljamo 3–5 minut. Dodamo parmezan, sol, poper, muškat in sesekljana zelišča ter polento postavimo na toplo.

Koruzo popražimo na olju, dodamo na osminke narezan olupljen paradižnik brez peščic, sol, poper in peteršilj. Zmes naj bo gostljata.

Za omako sesekljamo šalotko in česen. V lonec damo 10 g masla, dodamo šalotko s česnom, zalijemo z vinom, počakamo, da prevre, nato dodamo še juho in smetano. Omako ukuhamo na tretjino. Potem omako dobro stepemo in dodamo mrzlo maslo. Na krožnik naložimo popraženo koruzo, nanjo pa 2 žlici polente. Poleg damo smučev file in ga oblijemo z omako.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / / 11:45

Častna članica Ivana Hartman

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske je podelilo stanovska priznanja.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sobota, 23. april 2016 / 21:29

Dan zdravja

Na Jesenicah so se odločili, da bodo odslej vsako leto pripravili dan zdravja za občane.

Razvedrilo / sobota, 23. april 2016 / 21:28

Mladi kuharski mojstri

Projekt KuhnaPaTo, ki mlade kulinarične navdušence vzpodbuja k ohranjanju domače prehranske kulturne dediščine, se je končal z veličastnim sklepnim tekmovanjem v Hotelu Union.

Slovenija / sobota, 23. april 2016 / 21:25

Bošnjak novi sodnik v Strasbourgu

Odvetnika Marka Bošnjaka so za novega slovenskega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu izvolili z veliko večino glasov.

GG Plus / sobota, 23. april 2016 / 21:22

Živali okoli nas

»Branje sledov je starejše od človekove pokončne hoje. Nekoč je bilo pogoj za preživetje v naravi, danes pa ima čisto drugačen namen, čeprav smo tudi dandanašnji nenehno v lovu za nečim: za najbolj...

Nasveti / sobota, 23. april 2016 / 21:11

Odlike belušev

Ravnaj z belušem kot z žensko, je izrek Karl-Heinza Funkeja, nemškega politika in v letih 1998–2001 tudi ministra za prehrano … Nežno ga primemo za glavico in potem občuteno božamo navzdol...