Pšenice so poželi le za vzorec, saj še ni dozorela. / Foto: Ana Šubic

Kako so šle žanjice v žernado ...

Če so žanjice na dnino ali v žernado prišle z zamudo, so znale biti gospodinje zelo hude, so videli obiskovalci tokratnega Praznika žetve na Žirovskem Vrhu. Prireditev so zaznamovali tudi nova komedija in šov talentov.

Žirovski Vrh – Turistično društvo Žirovski Vrh je minuli konec tedna priredilo že 16. Praznik žetve. Rdeča nit dvodnevne prireditve ostaja nedeljska žetev. Tokrat so želi pšenico, a le za vzorec, saj je bila še zelena, ker je bil na Žirovskem Vrhu še maja sneg. Glavna tema tokratne žetve je bila žernada ali dnina. Obiskovalcem so prikazali, kako so bajtarji včasih hodili na celodnevno služenje h kmetom. »Dolgo si hodila. A se ti je možakar na srajco ulegel?« je gospodinja Pavla Burnik na njivi oštela žanjico Heleno Oblak, mlado mamico, ki je v žernado prišla z zamudo, in ji zagrozila, da ji bo 'abcugala' zaslužek. Helena je na njivo prinesla tudi dojenčka Matica, ki so ga položili v koš in ga za senco obložili s snopi pšenice. Kasneje je Pavla razkrila, da gospodinje vendarle niso bile vedno tako stroge do žensk, ki so zamujale v žernado, še zlasti če so doma imele kopico otrok, nekatere so takim dale še kakšen hlebček za povrhu. »Bajtarji so s pomočjo žernade preživeli družine. Ženske so hodile žet in plet, moški pa mlatit, kosit, drvarit. Redko so dobili denar, prej hrano ali pa so jim šli kmetje zorat, pripravit drva …, ker pri bajtarjih ni bilo delovne živine,« je povedala Pavla.

Žetvi je sledilo mlatenje žita s 'cepci'. »Mlatili bomo štirje, lahko jih je pa tudi osem. Treba je ubrati vižo in nato steče. Včasih smo mlatili tudi po dva tedna in hodili pomagat drugim, zdaj pa primanjkuje sloge in pogovora,« je ugotavljala Olga Šubic. Žitno zrnje so najprej na grobo očistili v 'rejti', nato pa so prikazali še fino čiščenje v 'neškah' in 'pajklu'. Slednji je star več kot dvesto let, je še povedala Šubičeva: »Poseben je zato, ker je tako miniaturen, da ga lahko pelješ v prtljažniku avtomobila. Naredil ga je možev praded.«

Praznik žetve se je sicer začel v soboto zvečer, ko so Žirovskarji uprizorili komedijo Polje, kdo bo tebe ljubil avtoric Antonije Oblak in Lucije Kavčič, gre pa za nadaljevanje lanske igre Ljubezen na seniku. Prireditveni šotor je pokal po šivih, pestro je bilo tudi na zabavi z ansamblom Roka Žlindre. V nedeljo sredi dneva zaradi visokih temperatur šotor sicer ni bil nabito poln, a s popuščanjem vročine se je tudi število obiskovalcev začelo povečevati. Po žetvi so se zabavali ob šovu Talent in pol, zvečer so domači igralci ponovili igro, druženje pa se je nadaljevalo ob zvokih ansambla Naveza. »Dobro je bil obiskan tudi Jager bunker, veliko zanimanja je bilo za skulpture iz slame, otroci so bili navdušeni nad otroškim programom. Dopoldne so bili prikazi gozdarske in gradbene opreme, obiskovalci so lahko videli starodobne traktorje in okoli 20 stojnic z različno ponudbo. Vedno se trudimo program popestriti. Sicer pa s prireditvijo živi cel kraj, priprave se začnejo že pol leta prej,« je poudaril predsednik TD Žirovski Vrh Anton Košir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Bole enajsti na svetovnem prvenstvu

Kranj - S cestno dirko članov se je v Avstraliji v nedeljo končalo 77. svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Naslov svetovnega prvaka v najprestižnejši preizkušnji je v ciljnem sprin...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 29. november 2016 / 21:30

Vojskovali so se za Slovenijo

Z Blaznikovim in muzejskim večerom Škofja Loka in Ločani v osamosvojitveni vojni junija 1991 so se v Muzejskem društvu Škofja Loka oddolžili letošnji 25-letnici slovenske države.

Nasveti / torek, 29. november 2016 / 21:27

Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ost...

Zanimivosti / torek, 29. november 2016 / 21:04

Sajasti in rogati v Podkorenu

Po Podkorenu se je v petek zapodilo kar enaindvajset skupin parkeljnov iz Avstrije, Italije in Slovenije. Slikovita popestritev turobnega novembra in bučen uvod v decembrsko praznično dogajanje.

Razvedrilo / torek, 29. november 2016 / 21:01

Bodi moja voda

V kranjskem KluBaru je v soboto navdušil karizmatični reški pevec Damir Urban, tudi decembrski koncertni spored pa v Klubaru zagotavlja pestre glasbene večere.

GG Plus / torek, 29. november 2016 / 20:56

Kaj vse nam čipka pomeni danes?

Snovanja to pot namenjamo bogastvu slovenske klekljane čipke, razpete med obrtjo in umetnostjo. Kar je prišlo letos še posebej do izraza, saj je naša država gostila 17. Svetovni čipkarski kongres (OID...