Mont Ventoux in gole kopalke

Mont Ventoux (Vetrovna gora) je bil tudi letos, na 100. Kolesarski dirki Tour de France, eden od etapnih ciljev. 1912 m visok osamljen masiv na jugu Provanse privlači ljudi že od davnine. Za Kelte je bil nekoč sveta gora, 26. aprila 1334 pa se je nanj »prostovoljno« povzpel pesnik Francesco Petrarca s svojim bratom in vzpon v latinščini navdušeno opisal v dolgem pismu prijatelju, zgodnjemu humanistu Dionigiju di Borgo San Sepolcru. Nekateri ga imajo zato za začetnika alpinizma. Mont Ventoux ima očit­no čarobno privlačnost, saj je postal nadvse priljubljen motiv velikega slikarja Paula Cezanna (1839–1906). Boter modernega slikarstva, kakor mu radi pravijo, je večino svojega življenja preživel na posestvu, nedaleč od mesta Aix-en-Provence, kjer so nastala njegova najboljša dela, nenadkriljiva tihožitja, Mont Ventoux v vsakem vremenu in osupljivih niansah, gole kopalke, sijajni portreti in bogastvo provansalske narave. Dolgo je trajalo, da si je veliki impresionist utrdil sloves, danes pa njegove slike dosegajo vrtoglave vsote. Lani naj bi bilo v Katar prodano njegovo platno Kvartopirca za 190 milijonov evrov!!! Cézanne je imel rad domače jedi z veliko zelenjave, enolončnice, skuhane v težkih glinenih loncih in seveda čašo rdečega. A ker si ga tisti za volanom ne smejo privoščiti, osvežujoča limonada s čajem.

Provansalska enolončnica

(Daube en provencal)

Za 4–6 oseb potrebujemo: 1,5 kg govedine za golaž, 200 g slanine, 50 g masla, 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici moke, 2 paradižnika brez peščic, provansalska zelišča, sol, poper, 10 dag črnih razkoščičenih oliv; za marinado zmešamo: 1 steklenico dobrega rdečega vina, 2 žlici olja, 2 žlici vinskega kisa, 2 rdeča korena, 2 čebuli, 1 koreninico peteršilja, 2 olup­ljena stroka česna, 2 klinčka, timijan, lovorov list.

Meso narežemo na 3–4 cm velike koščke. Za marinado zmešamo vino, olje in kis v glineni skledi; korenje zrežemo na kolobarje, čebulo na četrtinke in vanje zabodemo klinčka, dodamo olupljena stroka česna in prelijemo čez meso. Nato dodamo še dišavnice, pokrijemo skledo in damo na hladno vsaj za 8 ur. Naslednji dan meso dobro odcedimo. Zelenjavo iz marinade, razen korenja, drobno zrežemo. Na maslu opečemo na tanko narezano slanino, dodamo meso, povaljano v moki in prepražimo. Dodamo olupljen paradižnik brez soka in peščic in narezano zelenjavo, prelijemo s precejeno marinado, pokrijemo posodo in dušimo na majhnem ognju približno 4 ure. Po potrebi dodamo malo vode ali čiste zelenjavne juhe. Pol ure, preden je kuhano, dodamo kolobarčke korenja, olive, provansalska zelišča, dosolimo in popramo. Postrežemo z bageto ali polnozrnatim kruhom.

Limonada s pomarančo in zelenim čajem

Za 4 velike kozarce potrebujemo: 1 l zelenega čaja, 16 kock ledu, 6 pomaranč, 2 limoni, 3 cm naribanega ingverja.

Pomaranče in limoni iztisnemo v vrč in dolijemo zeleni čaj. Ingver naribamo. V vsak kozarec damo na dno ingver, 4 kocke ledu, prelijemo z limonado in okrasimo z lističem mete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 29. julij 2018 / 13:54

Afriška prašičja kuga vse bližje Sloveniji

Kranj – Afriška prašičja kuga se je že pojavila med rejenimi prašiči v Romuniji ter med divjimi prašiči na Madžarskem, zato je samo še vprašanje časa, kdaj se bo pojavila tudi v Sloveniji. Bolezen...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 26. maj 2015 / 13:53

Svetnik ovadil župana

Kranj – Kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović je sporočil, da je na policijski upravi podal kazansko ovadbo zoper župana Boštjana Trilarja. Ovadba se nanaša na sum storitve kaznivega dejanja zlo...

Gospodarstvo / torek, 26. maj 2015 / 13:46

Šušteršič vodi nadzorni svet Peka

Novi predsednik nadzornega sveta Peka je Andrej Šušteršič, nekdanji član uprave Elektra Gorenjska. Predsednik uprave Slavko Despotovič mora do jutri pripraviti poročilo o poslovanju tržiškega podjetja...

Kamnik / torek, 26. maj 2015 / 13:45

Majhne šole, veliko bogastvo

Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik je skupaj s svojimi štirimi podružnicami minuli konec tedna gostila 15. strokovni posvet učiteljev podružničnih šol Slovenije z naslovom Manjše je lahko tudi večje.

Rekreacija / torek, 26. maj 2015 / 13:43

Jana in Aleš sta bila najhitrejša

Duplje – Blizu trideset tekačic in tekačev se je udeležilo 16. tradicionalnega Rokovnjaškega teka po Udin borštu, ki ga organizira Telesno vzgojno društvo Partizan Duplje. Mlajši so tekli na tri, s...

Zanimivosti / torek, 26. maj 2015 / 12:59

Najboljša stvar v Tržiču

Minuli teden je Mladinski center Tržič praznoval desetletnico delovanja. Pripravili so slovesnost, na kateri so nastopali varovanci centra in pokazali, kaj počno čez teden. Večkrat so deja...