Prvenstvo kot priložnost
V začetku tega tedna so naši organizatorji EuroBasketa začeli odštevati zadnjih petdeset dni do enega najpomembnejših športnih dogodkov v Sloveniji. Po eni strani s ponosom, po drugi z nestrpnostjo, ne manjka pa niti skrbi.
Bolj ko je tekmovanje najboljših evropskih košarkarskih ekip blizu, več je pomislekov, kako bo selektorju Božidarju Maljkoviću uspelo sestaviti konkurenčno moštvo, saj je sodelovanje na prvenstvu tik pred začetkom priprav odpovedal še en pomemben član izbrane vrste, Beno Udrih. Toda to je le del skrbi, saj na prvenstvo niti še niso pripravljene vse dvorane, kjer bodo potekale tekme, niti podpisani dogovori.
Seveda bo zato ob vročih poletnih dneh nekaj znoja preteklo tudi v pisarnah in ne le na pripravah na igriščih, prav tako pa so rokave že dobro zavihali naši gostinci. Poleg košarkarjev, njihovih strokovnih štabov in različnih spremljevalcev bo Slovenijo septembra obiskalo veliko gostov, predstavnikov različnih medijev, treba bo poskrbeti za prostovoljce, ki bodo pomagali ob tekmovanju in ne nazadnje tudi za navijače, ki naj bi jih iz tujine prišlo med 25 in 30 tisoč.
Tako je pohvalno, da so se organizatorji odločili, da izkoristijo priložnost ter gostom še posebej dobro predstavijo slovensko kulinariko. »EvroBasket je vseslovenski projekt, ki bo pripomogel h gospodarstvu in turizmu. Želimo, da bi naši gostje uživali v živilih in pijačah slovenskih podjetij, s čimer dajemo našim podjetjem še dodatno veljavo in podporo,« pravi direktor EvroBasketa Aleš Križnar, njegove besede pa je resno vzel tudi poslovni direktor podjetja Jezeršek Jure Jezeršek, ki bo skupaj s strokovnjaki, pa tudi kmeti, trgovci, gostilničarji in vsemi drugimi skrbel, da bo kar največ gostov med prvenstvom užilo slovenske specialitete. »Za nas prvenstvo ni le dober posel, temveč predstavlja veliko priložnosti in izziv, saj bo pri izvedbi sodelovalo 120 kuharjev, natakarjev in transportnih delavcev, uporabili bomo več kot 28 ton živil in pripravili okoli 66 tisoč obrokov. Upamo tudi, da nam bo naziv uradnega cateringa EuroBasketa odprl vrta tudi v evropski prostor in da bomo skupaj z vsemi, ki bodo sodelovali z nami, lažje prebrodili krizna leta,« pravi Jure Jezeršek, ki je le eden tistih Gorenjcev, ki mu EvroBasket ponuja nove možnosti.
Morda pa je tudi kriza pripomogla, da se zavemo sicer že dolgo znanega dejstva, da šport ni zgolj tekmovanje za medalje in da prvenstva ponujajo tudi veliko drugih izzivov in priložnosti. Le zgrabiti jih je treba in ne čakati, ali bodo gostje po odhodu domov Slovenijo za vedno pozabili ali pa se bodo radi vračali.