Pridelovalci že uvajajo nove vrste sadja. Tokrat vam predstavljamo banananas, jabodo in lubrenico. / Fotomontaža: Schwabingen

Vse je domaaaače

Ob odkritju domačega sadja s kmetije Trst & co. smo se odpravili k ponudnikom po Gorenjski.

Neznosna lahkost prodajalcev sadja v zagotavljanju, da gre za domače sadje in zelenjavo slovenskih pridelovalcev, v resnici pa so njihovi sadovnjaki in njive v tržaškem skladišču, kamor so izdelki pripeljani v hladilnikih iz različnih delov sveta, nas je vzpodbudila, da tudi gorenjske prodajalce sadja in zelenjave vprašamo, pri katerem kmetu oni jemljejo …

Prvi prodajalec nam je zagotavljal, da je njegovo sadje izključno slovenskega porekla in je rezultat integrirane pridelave. Vprašamo ga, zakaj hruške izgledajo tako lepo, kot bi jih nekdo narisal, pa nam odgovori, da jih potem, ko jih oberejo z drevesa doma skrbno očistijo in uredijo za prodajo. »V našem sadnem salonu pridelke polepšuje cela družina. Saj veste, otroci imajo počitnice in časa na pretek,« razloži prodajalec. Aja? Branjevka na koncu tržnice ima tepke, besniško voščenko, maline s Kašarije, pa pristen gorjanski ribez. »Imate tistega s Cvetlične ulice v Naklem?« vprašamo, pa nam odvrne, da žal ne več, saj nakelski ribez s priznano kvaliteto poide že takoj zjutraj. Vse pridelano doma, nam potrdi branjevka. Nekoliko sramežljivo se na robu stojnice v eni gajbici skrivajo mango, papaja in marakuja. »Vse domače,« zagotavlja prodajalka: »Mango imamo v dnevni sobi zraven televizije, saj sadež potrebuje toploto, papajo pa kupujemo pri kmetu z zgornjega konca, od Jesenic naprej. Prideluje ga izza stare mlekarne. Marakujo smo letos uvedli poskusno. Pridelali smo jo v teg'lcih, ampak samo šest sadežev. Zato jo tudi malo skrivamo, ker je nimamo dovolj. Bolj, če kdo vpraša. Drugo leto bomo nasadili še kibuje, bukave in meleze. Stranke namreč vse bolj povprašujejo po eksotičnem sadju.«

Ustavimo se še pri prodajalcu ob cesti. Češnje, breskve, marelice, vse s Primorske ..., nam zatrjuje. V eni od gajbic zasledimo zanimive sadeže (glej sliko). »Tole je banananas, ki smo ga razvili v sodelovanju z domačim mojstrom cepljenja sadnih vrst. Tu sta še jaboda in lubrenica. Prva je jagoda z jabolčnimi lastnosti, njeno meso je trše. Lubrenica je hibrid med lubenico in bres­kvo. Prednost so večje peške, ki se ne zatikajo v zobe.« Sosednji trgovec je imel na mizi same iPade in napis, da prodaja jabolka, uvožena iz ZDA. »Naroču sem apple, so mi pa tole poslal,« je dejal. No, pol se pa pejt.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 25. december 2019 / 18:36

Vino, čaj in ustvarjalnost

V soboto je v Medvodah potekalo šesto tekmovanje v kuhanju vina in čaja. Za naziv najboljše se je potegovalo dvanajst ekip. Najboljše kuhano vino je pripravila ekipa Krajevne skupnosti Senica, najbolj...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Vojvoda Edinburški je podelil priznanja

Drugi dan svojega obiska v Sloveniji je britanska kraljica Elizabeta II. preživela v Lipici in v Ljubljani. Vojvoda Edinburški je v Slovenski filharmoniji podelili zlata priznanja Mepi dijakom iz Kran...

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Po zdravje na Primorsko

Jesen je velikodušna gospa, ki ponuja obilo darov, s katerimi obogatimo jesensko in zimsko prehrano ter utrjujemo zdravje.

Zanimivosti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Temeljni kamen za vadbeni poligon

V Zdravilnem gaju Tunjice so s pomočjo nepovratnih sredstev začeli uresničevati projekt Gibanova.

Gospodarstvo / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Pri IEDC odprli Center za inovativno učenje

V petek so odprli vrata tretje stavbe IEDC - Poslovne šole Bled, v kateri bo Center za inovativno učenje menedžmenta.

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Šunkini zvitki s hrenovo smetano Sestavine: Potrebujemo 8 rezin tanko narezane gnjati, 2 dl smetane za stepanje, malo soli, 2 žlici sveže naribanega hrena, 1 žlico...