Pri krotenju požara žage na Križni gori se je en gasilec tudi ranil. / Foto: PGD Stara Loka

Požar uničil žago na Križni gori

V nedeljskem požaru žage na Križni gori je nastalo za okoli 150 tisoč evrov škode. V intervenciji se je poškodoval škofjeloški gasilec.

Križna gora – V nedeljo okoli 12.30 je izbruhnil požar v žagi na Križni gori. Po ugotovitvah policije je ogenj vzniknil zaradi pregretja opreme za razrez lesa, nakar se je hitro razširil po celotnem gospodarskem objektu, velikem 40x7 metrov in dosegel tudi ostrešje. Suma krivde lastnika žage ali tretje osebe niso zaznali, v požaru pa je nastalo za približno 150 tisoč evrov gmotne škode, saj je objekt v celoti pogorel.

»Prva gasilska enota iz Prostovoljnega gasilskega društva Stara Loka se je na kraj požara pripeljala devet minut po prejemu poziva na intervencijo, dve minuti za njo pa tudi prva ekipa iz PGD Škofja Loka. Poveljnika sta prevzela vodenje gašenja vsak na svojem koncu, gasilci so delali usklajeno, tako da so požar razmeroma hitro, v približno petnajstih minutah omejili. Vodja intervencije Anže Rebec je preventivno vpoklical tudi kranjske poklicne gasilce oziroma njihovo gasilsko avtolestev, ki bi prišla še kako prav, če bi ogenj preskočil na sosednje objekte, ki so precej blizu žage. K sreči pa se to ni zgodilo, zato lestve tudi nismo uporabili,« je pojasnil občinski gasilski poveljnik Andrej Štremfelj, sicer član PGD Stara Loka.

Po Štremfljevih besedah so požar hitro ukrotili tudi po zaslugi gasilca PGD Stara Loka, ki je bil na Križni gori ravno ob nastanku požara.

Hitro je namreč reagiral in z bližnjega hidranta takoj napeljal cevi, tako da je deloma že on zadržal napredovanje požara. Pri gašenju so sicer poleg gasilcev iz Stare Loke, Škofje Loke in gasilsko reševalne službe Kranj sodelovali tudi njihovi prostovoljni kolegi iz društev Trata in Virmaše-Sveti Duh. »Angažirani so bili tudi gasilci iz Bukovice, s katerimi je bilo dogovorjeno, da so bili v času intervencije na Križni gori v stanju pripravljenosti za morebitno dodatno intervencijo v Škofji Loki,« je še razložil Štremfelj.

Pri gašenju se je poškodoval gasilec iz PGD Škofja Loka. Njihov poveljnik Jože Arhar je razložil, da je gasilec padel z dveh metrov višine. Sprva so se ustrašili, da si je pri nerodnem padcu poškodoval hrbtenico, a se je na koncu pokazalo, da je bila bojazen odveč. »Prejel pa je manjše opekline na spodnjem delu hrbta, saj je padel na razbeljeno železo. A z njim bo najbrž vse v redu, saj je že v domači oskrbi,« je dodatno pojasnil Arhar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 17. avgust 2021 / 10:44

Drugačnost vabi k dialogu

To je eden od poudarkov iz pridige ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta pri maši na veliki šmaren na Brezjah. Svečano je bilo tudi v drugih slovenskih Marijinih božjepotnih središčih.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 2. julij 2013 / 07:00

Za 2500 let glasbe

Sredi avgusta bo v Radovljici potekal že 31. Festival Radovljica. Letošnji program obsega več kot poltretje tisočletje glasbene zgodovine.

Vodice / torek, 2. julij 2013 / 15:18

Znana rešitev za središče Vodic

V Vodicah so z zaključkom javnega natečaja za ureditev središča še korak bližje k težko pričakovanim novim prostorom za številne javne službe, a občino čaka še veliko dela. Najprej bo treba zagotoviti...

Zanimivosti / torek, 2. julij 2013 / 15:01

Dan pohodništva na Krvavcu

Na Krvavcu je bilo pred kratkim prvo vseslovensko srečanje pohodnikov.

Slovenija / torek, 2. julij 2013 / 14:43

Na Hrvaško zdaj hitreje

Včeraj je naša južna soseda Hrvaška postala osemindvajseta članica EU, tudi v Sloveniji pa se mnogi sprašujemo, kaj bo to prineslo novega v vsakodnevnih stikih s sosedi. To smo tokrat povprašali tudi...

Kronika / torek, 2. julij 2013 / 14:25

Jadralni padalec strmoglavil

Vogel - V kotanji Storeča pri Voglu je v nedeljo strmoglavil jadralni padalec, ki se mu je med letom zaprlo padalo. Posredovali so gorski reševalci iz Bohinja in dežurna ekipa Gorske rešev...