Zelena katedrala

Kdor mi pove, da bo dopustoval na jugu Provanse, mu svetujem, naj se odpelje še kakšnih 60 km proti mestu Ales v pokrajini Langdoc-Rousillon in obišče zeleno katedralo. Seveda je ni med kamnitimi znamenitostmi, naziv je prispodoba za največji gozd bambusa in največjo magnolijo v Evropi. Bambuserija Prafrance, kjer so 1953 snemali del znamenitega francoskega filma Plačilo za strah, v katerem je igral glavno vlogo Ives Montand, je resnična paša za oči in simfonija šelestenja, če piha veter. Od vhoda do upravne stavbe vodi 400 m dolg gotsko zašiljen obok bambusov, visokih 12-15 metrov. Nadnje še više segajo mogočne sekvoje, ki so jih zasadili ob nastanku bambuserije, 1856. Prav neverjetno, koliko vrst bambusa lahko občudujemo, kakšni odtenki, tu dobesedno piješ zelenino. Med gibka stebla je postavljena tudi azijska vas z značilnimi hiškami na kolih, prav tako narejena iz bambusa. V parku je tudi vodni vrt v japonskem slogu, poln lokvanjev in lotosov v ribniku z japonskimi krapi koi. Seveda je na koncu štacunca vse iz bambusa. Čeprav mi je bilo najbolj všeč kolo, sem po štirih, nebeško preživetih urah, kupila le dve kitajski posodici za kuhanje v pari. Škržati so že utihnili, ko smo pri prijateljih sedli k večerji. Ribja plošča z omako, za katero zapis seže v leto 1807.

Montpellierska omaka

Za 4 do 5 oseb potrebujemo: 10 g peteršilja, 10 g špinačnih listov, 10 g kreše, 10 g pehtrana, 10 g krebuljice, 10 g drobnjaka, 1 strok česna, 1 neškropljeno limono, 2 žlici deviškega oljčnega olja, 3 sardelne filete, 2 kisli kumarici, 1 žlico kaper, 1 žličko dijonske gorčice, 150 g masla, sol, poper po okusu.

Dišavnice operemo, otresemo in sesekljamo. Sesekljamo tudi sardelne filete, kapre in kumarici. Česen stremo. Limonino lupinico nastrgamo in iztisnemo sok v majhen vrček. V primerni skledi penasto umešamo maslo, dodamo gorčico, sesekljane dišavnice, nastrgano limonino lupinico in preostale sestavine. Počasi prilijemo še olje in solimo ter popramo po okusu. Omaka se najbolje prileže k mesu in ribam, pečenim na žaru. Preden napravimo prvi grižljaj, pečene dobrote pokapljamo z limono.

Bovla z breskvami in grenivko

Za 4 do 6 oseb potrebujemo: pol kg belih breskev, 2 rožnati grenivki, 5 žlic sladkornega sirupa, 1 steklenico suhe penine;Različica za voznike: namesto s penino, zalijemo sadje z ohlajenim biter lemonom ali zelenim čajem. Breskve olupimo in narežemo na kocke. Grenivke filetiramo in prav tako narežemo na majhne delce. V skledo za bovlo ali v velik steklen kozarec damo sadje, sladkorni sirup in campari in za tri ure postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, narahlo premešamo bovlo in jo zalijemo s steklenico zares mrzle penine.

Bovla z malinami in ingverjem

Za 4 do 6 oseb potrebujemo: pol kg zamrznjenih malin, 2 cm ingverja, 3 limete, 5 žlic sladkornega sirupa, 100 ml camparija, 1 steklenico belega pinota, 6 lističev melise.

Ingver naribamo, limete iztisnemo. V posodo za bovlo ali velik steklen kozarec damo zmrznjene maline, ingver, limetin sok, sladkorni sirup, na tenko narezano meliso in campari. Počakamo, da maline odmrznejo, nato zalijemo z mrzlim pinotom in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 19. junij 2008 / 07:00

Najuspešnejši gasilci iz Mavčič in Predoselj

Kranj - Na zadnjem tekmovanju Gasilske zveze Mestne občine Kranj, ki je v soboto potekalo pred Iskratelom v Kranju, so bili najuspešnejši prostovoljni gasilci iz Mavčič in Predos...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 18. april 2015 / 17:00

Petdesetica še tretjič

Moški pevski zbor Alpina Žiri bo zaradi velikega zanimanja še tretjič ponovil zaključni koncert sicer celoletnega praznovanja petdesetletnice delovanja.

Radovljica / sobota, 18. april 2015 / 22:34

Čokoladni konec tedna v Radovljici

Kljub slabemu vremenu so organizatorji četrtega festivala čokolade v Radovljici v prvih dveh dneh prireditve našteli okoli 25 tisoč obiskovalcev. V soboto opoldne razlomili Gorenjkino velikanko, najve...

Jezersko / sobota, 18. april 2015 / 16:44

Še za male čistilne naprave

V občini Jezersko bodo občanom, ki se ne morejo priklopiti na kanalizacijo, subvencionirali nakup in vgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav. O tem so na zadnji seji občinskega sveta sprejeli pravi...

Naklo / sobota, 18. april 2015 / 16:43

Niso vedeli, da imajo podžupane

Naklo – Na aprilski seji občinskega sveta v Naklem je svetnika Marjana Babiča zanimalo, kdaj bo župan uradno predstavil tri podžupane – Staneta Omana, Jureta Renka in Albina Golbo. Da podžupane že...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 18. april 2015 / 16:42

Prihodki za tretjino nižji

Cerklje – Cerkljanski občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli zaključni račun proračuna za leto 2014. Prihodki so znašali šest milijonov evrov, kar je 35 odstotkov manj od načrtovanega, odhodk...