Glavni zvezdi degustacijskega večera, kuharja Gašper Kordež in Blaž Derling

Alpska kulinarika

Justinovi so v svojem hotelu v osrčju Kranjske Gore organizirali že četrti kulinarični večer, medtem ko so na drugem koncu Gorenjske – v Cerkljah, predstavili 'večerjo na zajli'.

Ob pogledu na družinski Skipass Hotel za trenutek pomislimo, da je nekdo pripeljal malo švicarskega ali visokega avstrijsko-alpskega designa v Kranjsko Goro. Tokrat so v restavraciji hotela organizirali že četrti degustacijski večer. Začel se je na terasi hotela s 'pozdravom iz kuhinje', kjer kraljuje zelo dobra kombinacija – šef kuhinje Gašper Kordež, ki je bil včasih vodja restavracije v Podvinu, potem pa tudi šef kuhinje v restavraciji najvišjega nebotičnika v slovenski prestolnici in njegov pomočnik Blaž Derlink, ki pa je bil del ekipe znanega gorenjskega chefa Igorja Jagodica, ko je ta še ne tako dolgo nazaj kuhal v Vili Bled.

Kulinarični dogodek so Justinovi organizirali skupaj z družino Gover, ki so v združenju 21 družin – Via dei Sapori, kjer družine predstavljajo najboljše restavracije v regiji Friulli Venezia Gulia; prav tako najboljše vinarje, sirarje, oljarje ... Goverjevi uvažajo ribe svežega dnevnega ulova praktično iz vsega sveta in oskrbujejo restavracije v omenjeni regiji.

Tokrat smo lahko sveže ostrige, školjke, rakovice, škampe, ribe poizkušali ob prijetnem hladu kranjskogorskega večera.

Z degustacijskimi večeri so Justinovi začeli že januarja in ker se je izkazalo, da je stvar zanimiva, jih pripravljajo sedaj vsak mesec. Tokratni degustacijski meni so dopolnila vina kleti Goriških Brd. Najbolj nam je ostal v spominu Aplus Belo, letnik 2008, ki je pridelano le v kakovostno primernih letinah in v njem so zastopane sorte: rebula, pikolit in chardonnay. Ko smo brali jedilni list, so se nam jedi zdele zapletene, vendar nam je chef Gašper razložil, da v osnovi niso. Mineštra, kakor so poimenovali eno toplih predjedi in smo v njej našli kozice, kapesante, čičeriko in zeleno sojo, lahko postane zapletena, če si kuharska ekipa pač tako zamisli.

Gostinski um Tomaža Bolke in Jezerškovih fantov pa je nedavno javnosti predstavil nov produkt: večerjo na zajli. V bistvu gre za lahko bi rekli, kar malce pustolovski način večerje, kjer se s krvavško gondolo popeljete od spodnje do zgornje postaje in nazaj, in vmes vam ob vinu postrežejo predjed in glavno jed, na vrhu pa potem dobite še sladico. Inovativno, še posebej primerno za sveže zaljubljene in predvsem okusno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 18. maj 2007 / 07:00

Ga je slišat`, "kranjski pleh"

V kranjskem pihalnem orkestru veseli tretjega mesta v Italiji, veselo pa bo tudi ob dveh obletnicah prihodnje leto.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 14. december 2017 / 21:16

Dobrodelna Zdravljica

Na spletni strani YouTube je na ogled povsem svež videospot pesmi Dobrodelna Zdravljica, s pomočjo katerega KUD Subart in Slovenska filantropija spodbujata strpnost in medkulturni dialog.

Kultura / četrtek, 14. december 2017 / 21:14

Likovno v arhitekturi

V Galeriji Kosova graščina je na ogled razstava likovnih objektov Petra Marolta z naslovom Arhitekton in nove razsežnosti smeri B.

Kronika / četrtek, 14. december 2017 / 21:13

Tovorno vozilo pred vlak

Škofja Loka – V petek okoli 13. ure sta na prehodu ceste čez železniško progo v Virmašah, ki je označen z Andrejevim križem, trčila potniški vlak, ki je bil na poti v Kranj, in tovorno vozilo s pri...

Kultura / četrtek, 14. december 2017 / 21:11

Beštrove Poeme

Kranj – V Besnici so predstavili novo pesniško zbirko Poeme avtorja Franceta Beštra, ki je izšla ob 110-letnici domačega kulturnega društva. Bešter je uveljavljen in aktiven akademski slikar, prepo...

Škofja Loka / četrtek, 14. december 2017 / 21:10

Izboljšajo socialne veščine

Z literarno-glasbenim večerom Bojevniki na poti in lutkovno igrico Modri med so svojo letošnjo dejavnost sklenili udeleženci projekta Vključujemo in aktiviramo iz terapevtske skupnosti Sopotnica društ...