Glavni zvezdi degustacijskega večera, kuharja Gašper Kordež in Blaž Derling

Alpska kulinarika

Justinovi so v svojem hotelu v osrčju Kranjske Gore organizirali že četrti kulinarični večer, medtem ko so na drugem koncu Gorenjske – v Cerkljah, predstavili 'večerjo na zajli'.

Ob pogledu na družinski Skipass Hotel za trenutek pomislimo, da je nekdo pripeljal malo švicarskega ali visokega avstrijsko-alpskega designa v Kranjsko Goro. Tokrat so v restavraciji hotela organizirali že četrti degustacijski večer. Začel se je na terasi hotela s 'pozdravom iz kuhinje', kjer kraljuje zelo dobra kombinacija – šef kuhinje Gašper Kordež, ki je bil včasih vodja restavracije v Podvinu, potem pa tudi šef kuhinje v restavraciji najvišjega nebotičnika v slovenski prestolnici in njegov pomočnik Blaž Derlink, ki pa je bil del ekipe znanega gorenjskega chefa Igorja Jagodica, ko je ta še ne tako dolgo nazaj kuhal v Vili Bled.

Kulinarični dogodek so Justinovi organizirali skupaj z družino Gover, ki so v združenju 21 družin – Via dei Sapori, kjer družine predstavljajo najboljše restavracije v regiji Friulli Venezia Gulia; prav tako najboljše vinarje, sirarje, oljarje ... Goverjevi uvažajo ribe svežega dnevnega ulova praktično iz vsega sveta in oskrbujejo restavracije v omenjeni regiji.

Tokrat smo lahko sveže ostrige, školjke, rakovice, škampe, ribe poizkušali ob prijetnem hladu kranjskogorskega večera.

Z degustacijskimi večeri so Justinovi začeli že januarja in ker se je izkazalo, da je stvar zanimiva, jih pripravljajo sedaj vsak mesec. Tokratni degustacijski meni so dopolnila vina kleti Goriških Brd. Najbolj nam je ostal v spominu Aplus Belo, letnik 2008, ki je pridelano le v kakovostno primernih letinah in v njem so zastopane sorte: rebula, pikolit in chardonnay. Ko smo brali jedilni list, so se nam jedi zdele zapletene, vendar nam je chef Gašper razložil, da v osnovi niso. Mineštra, kakor so poimenovali eno toplih predjedi in smo v njej našli kozice, kapesante, čičeriko in zeleno sojo, lahko postane zapletena, če si kuharska ekipa pač tako zamisli.

Gostinski um Tomaža Bolke in Jezerškovih fantov pa je nedavno javnosti predstavil nov produkt: večerjo na zajli. V bistvu gre za lahko bi rekli, kar malce pustolovski način večerje, kjer se s krvavško gondolo popeljete od spodnje do zgornje postaje in nazaj, in vmes vam ob vinu postrežejo predjed in glavno jed, na vrhu pa potem dobite še sladico. Inovativno, še posebej primerno za sveže zaljubljene in predvsem okusno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 18. maj 2010 / 07:00

Gorenjski glas pozival k enotnosti

Bogdan Osolnik je med vojno leta 1944 izdal tri številke Gorenjskega glasa. Časopis je pozival k enotnosti, k mobilizaciji v partizansko vojsko in opozarjal, da bo do konca vojne še veliko hudega.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 13. september 2016 / 13:45

To pa je ljubezen

Kranj – Narava se včasih prav prijetno poigra – ti dve zaljubljeni jabolki sta zrasli na jablani na vrtu Martina Leskovarja s Kokrice.

Nasveti / torek, 13. september 2016 / 13:40

Predolgo zamolčani!

Leta 1945 so umorili zakonca Hribar. Leta 2010 je Drago Jančar napisal knjigo o zadnjih lastnikih gradu Strmol. Leta 2015 se je predsednik države opravičil za to grozodejstvo. Letos so v Gorenjskem...

Razvedrilo / torek, 13. september 2016 / 13:39

Dvojno slavje pri Žlebedrovih

Mama Angela je minulo soboto praznovala stoletnico, edina hčerka Danica in zet Tone pa zlato poroko, zato bi takšno dvojno praznovanje morda sodilo celo v Guinnessovo knjigo rekordov.

Šport / torek, 13. september 2016 / 13:37

Na derbiju poraz Jeseničanov

Na petkovem prijateljskem derbiju med ekipama HDD SIJ Acroni Jesenice in HDD Telemach Olimpija so slavili Ljubljančani.

Kultura / torek, 13. september 2016 / 13:37

Retorte iz bohinjske livarne

V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici so v petek odprli razstavo z naslovom Plavž svete Heme, kot v ustnem izročilu domačinov velja ime za livarno železa, ki je v 17. stoletju delovala pri Nomenj...