Bageta »longeta«
Če jaz ne morem v svet, naj ga privabim k sebi. Kanadski pisatelj in kolumnist Taras Grescoe je leta 2008 izdal knjigo 'The Devil's Picnic Around the World' (Hudičev piknik – okoli sveta), ki ima podnaslov 'Ekspedicije v carstvo prepovedanih užitkov'. Pa sem si rekla: gremo! Prvo poglavje: 'Hjemmebrent – doma pridelana vikinška žganica' – me ni preveč zanimalo. 'Švicarski absint – En kozarec, pa ste mrtvi' pa precej bolj, saj me je spomnilo na malodušne obraze pivcev absinta na slikah francoskih impresionistov. Absint, ki ga kot kultno pijačo najdemo predvsem v francoski književnosti, so pred 250 leti začeli in ga na črno še zmeraj žgejo Švicarji v dolini Val-de-Travers. Pravzaprav gre za pelinkovec strupeno zelene barve / ki ima lahko tudi do 85 odstotkov alkohola in ki so ga (in ga spet) pridelujejo predvsem v francoski Juri in za katerega strupenost naj bi bila nekoč kriva nadvse slaba kakovost osnove, torej alkohola. Dolga leta je bil kot 'uničevalec človeštva' prepovedan, zdaj pa naj bi bila 'zelena vila', kakor mu pravijo Francozi, v različnih, blažjih inačicah spet dovoljena. Po stari legendi iz Visoke Jure naj bi bilo pitje absinta povezano z omamo, z grozljivim vzdušjem temnih gozdov, ki so se jih bojda Kelti bali. In če so skozi privide možganskih polj najprej veselo vrveli škrati in vilinci, se je popotnik nato znašel ob potoku, kjer je prežala Vouivra, kača z netopirskimi krili. Na breg je odložila prečudovito bleščeče okrasje iz dragih kamnov. Kogar je premagala lakomnost in je segel po zakladu, ga je zgrabila in zvlekla med podvodne korenine, kar se ni zgodilo tako poredkoma. V katerem koli času pa je bil maček po absintu strašen. ... Obisk? Kuhati ne morem, lahko pa zložim kaj mrzlega s simboličnim nazivom.
Bageta z dimljeno postrvjo
Za 4 osebe potrebujemo: 4 bagete, 1 dimljeno postrv (250–300 g), 1 veliko neškropljeno limono, 1 žlico suhega belega vina ali pol žlice aromatičnega kisa, 180 g mladega belega mazljivega sira, 1 strok česna, 4 vejice peteršilja, 4 vejice bazilike, 2 vejici pehtrana, 1 vejico rožmarina, 1 žlico sveže naribanega hrena, sol, poper, 1 vejico bazilike, 16 belih čebulic v kisu, 2 pesti rukvice.
Postrvi odrežemo glavo in rep ter odstranimo kožo. Previdno dvignemo zgornjo polovico, odstranimo glavno kost in morebitne kot las tanke koščice. Limono ostrgamo in iztisnemo sok. Nato ribje meso razlomimo na majhne koščke, pokapljamo z limoninim sokom in predenemo v porcelanasto skledico.
Dišavnice operemo, osušimo in drobno sesekljamo, še bolje pa je, da jih s česnom vred stremo v terilniku. V skledi razmešamo sir, dodamo nastrgano lupinico in preostali limonin sok, vino oziroma kis, dišavnice, hren in na tenke trakce narezano kožo postrvi. Solimo in popramo po okusu. Postavimo na hladno za tri ure. Bagete prerežemo, jih enakomerno namažemo z mešanico dišavnic in sira, v namaz posadimo koščke postrvi in potresemo z vejico nastrižene bazilike. V sredino velikega krožnika postavimo skledico s čebulicami, okrog pa naredimo posteljico iz rukvice, na katero kot cvet zložimo polovice baget.
Pa dober tek!