Bageta »longeta«

Če jaz ne morem v svet, naj ga privabim k sebi. Kanadski pisatelj in kolumnist Taras Grescoe je leta 2008 izdal knjigo 'The Devil's Picnic Around the World' (Hudičev piknik – okoli sveta), ki ima podnaslov 'Ekspedicije v carstvo prepovedanih užitkov'. Pa sem si rekla: gremo! Prvo poglavje: 'Hjemmebrent – doma pridelana vikinška žganica' – me ni preveč zanimalo. 'Švicarski absint – En kozarec, pa ste mrtvi' pa precej bolj, saj me je spomnilo na malodušne obraze pivcev absinta na slikah francoskih impresionistov. Absint, ki ga kot kultno pijačo najdemo predvsem v francoski književnosti, so pred 250 leti začeli in ga na črno še zmeraj žgejo Švicarji v dolini Val-de-Travers. Pravzaprav gre za pelinkovec strupeno zelene barve / ki ima lahko tudi do 85 odstotkov alkohola in ki so ga (in ga spet) pridelujejo predvsem v francoski Juri in za katerega strupenost naj bi bila nekoč kriva nadvse slaba kakovost osnove, torej alkohola. Dolga leta je bil kot 'uničevalec človeštva' prepovedan, zdaj pa naj bi bila 'zelena vila', kakor mu pravijo Francozi, v različnih, blažjih inačicah spet dovoljena. Po stari legendi iz Visoke Jure naj bi bilo pitje absinta povezano z omamo, z grozljivim vzdušjem temnih gozdov, ki so se jih bojda Kelti bali. In če so skozi privide možganskih polj najprej veselo vrveli škrati in vilinci, se je popotnik nato znašel ob potoku, kjer je prežala Vouivra, kača z netopirskimi krili. Na breg je odložila prečudovito bleščeče okrasje iz dragih kamnov. Kogar je premagala lakomnost in je segel po zakladu, ga je zgrabila in zvlekla med podvodne korenine, kar se ni zgodilo tako poredkoma. V katerem koli času pa je bil maček po absintu strašen. ... Obisk? Kuhati ne morem, lahko pa zložim kaj mrzlega s simboličnim nazivom.

Bageta z dimljeno postrvjo

Za 4 osebe potrebujemo: 4 bagete, 1 dimljeno postrv (250–300 g), 1 veliko neškrop­ljeno limono, 1 žlico suhega belega vina ali pol žlice aromatičnega kisa, 180 g mladega belega mazljivega sira, 1 strok česna, 4 vejice peteršilja, 4 vejice bazilike, 2 vejici pehtrana, 1 vejico rožmarina, 1 žlico sveže naribanega hrena, sol, poper, 1 vejico bazilike, 16 belih čebulic v kisu, 2 pesti rukvice.

Postrvi odrežemo glavo in rep ter odstranimo kožo. Previdno dvignemo zgornjo polovico, odstranimo glavno kost in morebitne kot las tanke koščice. Limono ostrgamo in iztisnemo sok. Nato ribje meso razlomimo na majhne koščke, pokapljamo z limoninim sokom in predenemo v porcelanasto skledico.

Dišavnice operemo, osušimo in drobno sesekljamo, še bolje pa je, da jih s česnom vred stremo v terilniku. V skledi razmešamo sir, dodamo nastrgano lupinico in preostali limonin sok, vino oziroma kis, dišavnice, hren in na tenke trakce narezano kožo postrvi. Solimo in popramo po okusu. Postavimo na hladno za tri ure. Bagete prerežemo, jih enakomerno namažemo z mešanico dišavnic in sira, v namaz posadimo koščke postrvi in potresemo z vejico nastrižene bazilike. V sredino velikega krožnika postavimo skledico s čebulicami, okrog pa naredimo posteljico iz rukvice, na katero kot cvet zložimo polovice baget.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 6. november 2021 / 16:18

Prestižna nagrada poti Juliana Trail

Kranjska Gora – Britansko združenje turističnih novinarjev (BGTW) je konec oktobra na vsakoletni gala večerji podelilo nagrade zmagovalcem mednarodnih nagrad za turizem v letu 2020. Pohodniška pot...

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 7. september 2023 / 13:48

S peko burgerjev pomagali poplavljenim

Železniki – Na tržnem prostoru na Češnjici v Železnikih je nedavno zadišalo po burgerjih, ki so jih domačini Mirsad Babača, Urban Dolenc in Gašper Tolar pekli za pomoč žrtvam nedavnih poplav. Vsi t...

Slovenija / četrtek, 7. september 2023 / 13:43

Ves trud zaman

Poletje 2023 se bo brez dvoma z debelimi črkami zapisalo v spomine, kronike, v statistična in druga poročila. Potem ko so po Sloveniji divjala neurja s točo in močnim vetrom, je v začetku...

Kultura / četrtek, 7. september 2023 / 13:30

Oblikovalka in slikar

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj se v septembru predstavljata nova člana društva, oblikovalka stekla Maja Zaplotnik in slikar Aleksei Mirek.

Rekreacija / četrtek, 7. september 2023 / 13:27

Kolesarji ponovno osvojili vrh Vršiča

V soboto je kar 259 kolesarjev sodelovalo na že 44. izvedbi Juriša na Vršič. Skupna zmagovalka v ženski kategoriji je postala Laura Šimenc, v moški pa je slavil Avstrijec Hans-Jörg Leopold.

Gospodarstvo / četrtek, 7. september 2023 / 13:26

Sodišče zavrnilo tožbo KŽK-ja

Okrajno sodišče v Kranju je zavrnilo tožbo KŽK-ja, da mu je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov nezakonito odpovedal zakupno pogodbo za 630 hektarjev državnih kmetijskih zemljišč.