»Največja dodana vrednost projekta Itak Job je pomagati razumeti mladim stanje na trgu dela,« pravi Sanja Lukič.

Več možnosti za mlade

Maja je bilo na zavodu za zaposlovanje 27.600 mladih brezposelnih. Kljub vsemu podatki kažejo, da se letos mladi zaposlujejo več kot lani, v prihodnjih mesecih bodo tudi sicer delodajalci več zaposlovali.

Kranj – Zadnji podatki o gibanju števila brezposelnih so tudi na področju zaposlovanja mladih spodbudni. V prvih petih mesecih se je zaposlilo 9.243 mladih, kar je za 6,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani (8.713 v prvih petih mesecih lani, v celem letu 2012 se je zaposlilo 19.567 mladih). »Seveda so ti trendi spodbudni, nikakor pa še ne moremo biti zadovoljni,« pravijo na ministrstvu za delo, kjer želijo zaposlovanje mladih še pospešiti. Zato bodo pripravili ukrep, s katerim bi delodajalce, ki bi za nedoločen čas zaposlili mlade brezposelne, za dve leti oprostili plačila prispevkov. Predvidevajo, da bi tako delo dobilo devet tisoč mladih.

Na ministrstvu bodo v prihodnje še naprej izvajali programe aktivne politike zaposlovanja za mlade, predvsem tiste, ki so predčasno opustili šolanje ali se želijo dodatno izobraziti ali usposobiti. Tudi subvencioniranje zaposlitve ostaja (tudi samozaposlitve), skupno bo na voljo skoraj devet milijonov evrov.

Delo za nadarjene in pogumne

Kako pomembno je zaposlovanje mladih, kažejo tudi projekti uspešnih podjetij, med njimi tudi Telekoma Slovenije in portala MojeDelo.com, ki izvajata projekt Itak Job. Pojasnjujejo, da so se na trgu dela zgodile pomembne spremembe tako glede pričakovanj delodajalcev kot oblik zaposlitev in del, ki so na voljo, drugačne kot nekoč pa so tudi potrebe po znanjih in lastnostih, ki jih kandidati pri iskanju zaposlitev potrebujejo. »Danes dobijo delo tisti kandidati, ki so nadarjeni, fleksibilni, pogumni in ki imajo jasno oblikovane cilje. Vse to še toliko bolj velja za mlade, ki se doslej niso strukturirano in načrtovano ukvarjali s kariero,« pojasnjujejo organizatorji.

K izboljšanju opisanih veščin je mlade usmerjal projekt Itak Job, prek katerega je prek 1300 mladih iz vse Slovenije prejelo napotke, znanja in dodatne veščine pri iskanju zaposlitve. Sedem kandidatov je našlo zaposlitev. Med njimi je tudi Sanja Lukič, ki se je predavanj udeležila v Kranju in je že sprejela zaposlitev v računovodstvu podjetja mimovrste. Največja dodana vrednost projekta je po njenem mnenju ta, da je navkljub recesiji in veliki brezposelnosti mladim pomagal razumeti trenutno stanje na trgu dela ter jih pri iskanju zaposlitve pozitivno motiviral in opremil z ogromno koristnimi nasveti. »Meni je Itak Job spremenil življenje,« pravi Sanja.

Delodajalci optimistično

Po raziskavi podjetja Manpower glede zaposlovanja v tretjem četrtletju kaže, da se optimizem slovenskih delodajalcev povečuje. Od 620 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, jih 15 odstotkov poroča o rasti zaposlitvenih možnosti v svojem podjetju/enoti, medtem ko osem odstotkov vprašanih meni, da bodo v tretjem četrtletju 2013 zmanjševali število zaposlenih. Sicer pa 75 odstotkov delodajalcev, vključenih v raziskavo, ne načrtuje kadrovskih sprememb v obdobju od julija do septembra 2013, kar kaže na stabilnost slovenskega trga delovne sile v prihajajočih treh mesecih.

Zaposlitvene možnosti so pozitivne v sedmih izmed desetih gospodarskih panog – predvsem v panogah gostinstva in hotelirstva, finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo. Podatki raziskave kažejo, da delodajalci v naslednjem četrtletju napovedujejo rast zaposlovanja v vseh štirih regijah. »Po izredno pesimističnemu začetku leta smo priča že drugemu zaporednemu tromesečju, ko delodajalci napovedujejo rast zaposlovanja. Tudi pogled v pretekla leta kaže, da so napovedi za tretje tromesečje vedno najbolj spodbudne, zato lahko z zmernim optimizmom zremo v prihajajoče mesece,« pravi Romana Šercelj, direktorica prodaje v družbi Manpower Slovenija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamničan-ka / petek, 22. julij 2016 / 14:03

Kamničan-ka, št. 13

Kamničan-ka, 22. julij 2016, št. 13

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Trideset let po prvi medalji

Po tridesetih letih je spomine na prvo slovensko medaljo v alpskem smučanju na velikih tekmovanjih obujal danes 52-letni Škofjeločan Boris Strel. "Spomini so še zelo živi, nimam pa kakšne nostalgije p...

GG Plus / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Cepljenje naletelo na dober odziv

Vabilu na prvo v nizu dvanajstih cepljenj proti klopnemu meningoencefalitisu, ki ga je Zavod za zdravstveno varstvo Kranj v sodelovanju z občino pripravil v Žireh, se je odzvalo skoraj tristo občanov.

Šport / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Slovo lokostrelcev od dvoran

Gorenjski lokostrelci so na državnem prvenstvu v Šenčurju dosegli štiri zmage v absolutni konkurenci.

Gospodarstvo / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Pričakujejo jasna navodila

Čebelarji so se sestali z novim ministrom za kmetijstvo in okolje.

Zanimivosti / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Tekli za dober namen

S tekom in hojo okoli Blejskega jezera so minuli konec tedna zbirali sredstva za dve socialno ogroženi družini iz Gorenjske.