Mavčarna – tudi modni atelje
Prejšnji petek. Točno 20.30. Pokušino današnjega recepta odnesem tri nadstropja niže k prijateljici Tatjani. Ob 21. uri sem nazaj, ker me čaka še pokušina za jedilnik Na obalah Karibika, ki naj bi bil uprizorjen naslednji dan. Ko grem skozi dnevno sobo, me za hip prizadene mišični krč v levi spodnji okončini in že sta v klinču koleno in opečnata preproga. Doma nikogar drugega. Koleno zateka kot polna luna. Kljub debelemu mrzlemu obkladku. Opolnoči je jasno: edini svetilnik je jeseniška bolnišnica, ki tako sodi med TOP 10 mojih občasnih bivališč. Bliskavica bolečin je širokosrčna. Bolnišnični protokol vzoren. Iskanje sovražnika pod pogačico. Obvezna smer: mavčarna. Menu: longeta od levega gležnja do trupa. Tri mlade sestre ganljivo poskrbe zame in me odrešijo tekstilnih cevi, ki so v napoto. V pogovoru kako, kdaj in zakaj izvedo še recept in glavna svečenica belih oklepov je gotova, jaz pa brez spodnjega dela obleke. A očitno se svečenica belega nadležja ne spozna samo na sadro, ampak mi iz nekakšne zelene tkanine ureže še krilo in pas, nekakšen sarong, preden me spravijo v avto. Ob 2.30, ko vlada spancu R.E.M., uprizorim svojemu Izbranemu na 64 stopnicah navzgor še rahlo monojavkanje ob spremljavi bergel. Da te takole izmozga nekaj metrov višinske razlike. Zastor pade. Jasno je, da me čaka lenarjenje, žal ne na obalah karibskega, ampak kakšnega analginskega otočja.
Mošnjički z velikimi kozicami
(Sacchettini con gamberetti)
Za 6 oseb potrebujemo:
400 g velikih kozic, lahko tudi zamrznjenih, 400 g paradižnika iz konzerve, 400 g polnozrnatih špagetov, 1 čebulo, 1 strok česna, 3 žlice limoninega soka, 1 žlico konjaka, 1 feferon, sladek ali pekoč, 2 majhna pora, 3 vejice peteršilja, 3 vejice bazilike, 1 žličko naribanega ingverja, sol, poper, curry, oljčno olje, papir za peko, lističi z imeni, lističi rukvice
Kozice odtajamo, odcedimo in osušimo. Naribamo ingver, na tenke trakce narežemo feferon, stremo česen in zmešamo z limoninim sokom in žličko curryja. V polovici marinade povaljamo kozice, pol marinade prihranimo. Na srednje ogretem oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo kozice in pražimo še 4 minute, prelijemo s konjakom in počakamo, da izpari. Posodo potegnemo z ognja. V drugi ponvi na malo olja na zob popražimo tenko narezan por (zelene dele prihranimo za vrvice) paradižnik, sesekljan peteršilj in začinimo po okusu. Skuhamo špagete po navodilu, jih odcedimo, primešamo omaki, dodamo kozice in preostalo marinado. Papir za peko narežemo na kvadrate 50 x 50 cm (če je zelo tenak, vzamemo dvojno plast). V sredino naložimo kupčke špagetov, stisnemo papir, da nastanejo mošnjički, in jih prevežemo s pol cm debelimo trakci pora. Papirnati vrh mošnjičkov rahlo navlažimo. Mošnjičke zložimo v primeren pekač in v pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo 15 minut. Na krožnikih pripravimo posteljice iz narezane rukvice, zložimo nanje mošnjičke, vanje pa zabodemo zobotrebce z imeni posameznih jedcev. Če niste ljubitelji kozic, lahko uporabite grobo nasekljane piščančje prsi.
Pa dober tek!