V spomin: Cvetko Kobal - Florjan (1921-2010)

Na dan slovenskega kulturnega praznika smo se v Škofji Loki poslovili od aktivista NOB, taboriščnika in partizana Cvetka Kobala - Florjana.

Rojen je bil 15. decembra 1921 v Škofji Loki in obiskoval gimnazijo v Ljubljani. Takoj ob ustanovitvi, spomladi leta 1941, se je vključil v delovanje OF na širšem škofjeloškem območju, sodeloval v poljanski vstaji, že januarja leta 1942 pa je bil aretiran, odveden v Begunje, od tam v Auschwitz, nato v Mauthausen in na prisilno delo v Linz. Spomladi leta 1944 mu je uspelo pobegniti in takoj se je vključil v gorenjske partizanske enote. Leta 1945 je sodeloval v sklepnih bojih 9. korpusa Narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije pri osvobajanju Trsta. Po osvoboditvi je študiral ekonomijo in začel svojo bogato politično in poklicno kariero. Bil je župan občine Škofja Loka, nato podpredsednik okraja Kranj. Leta 1962 je odšel v Beograd kot državni podsekretar in sodeloval pri pripravi gospodarske reforme, kasneje je prevzel mesto sekretarja za gospodarstvo Slovenije. Od leta 1969 je bil poslanec v jugoslovanski skupščini, kasneje je postal prvi guverner Narodne banke Slovenije.

Po ustavnih amandmajih leta 1971 je oblikoval zakonodajo na monetarnem področju in sodeloval pri nastajajočem zakonu o Narodni banki Slovenije, ki je bila simbol samostojne države Republike Slovenije. V tem času je sodeloval tudi pri gradnji Ekonomske fakultete v Ljubljani, na kateri je predaval v podiplomskem študiju, in bil več let predsednik sveta te fakultete. Upokojil se je leta 1990 in aktivno sodeloval pri oblikovanju slovenske ustave ob osamosvojitvi.

V svoji zavezanosti vrednotam NOB se je zavedal, da le zapisano ostane kasnejšim rodovom. Zato je že leta 1944 napisal brošuro o trpljenju taboriščnikov v Mauthausnu. Tako z motivacijo, s posredovanjem podatkov in dokumentov kot z zagotavljanjem sredstev je pomagal pri izidu obsežnih monografij o medvojnih dogajanjih na Gorenjskem - o škofjeloškem, kranjskem in jeseniškem okrožju. Skupaj z Bogdanom Osolnikom sta leta 1998 zbrala dragocene podatke in bogato slikovno gradivo za knjigo Pokrajinska tehnika za Gorenjsko 1944–1945. Zadnja leta si je zelo prizadeval za raziskavo in ovrednotenje poljanske vstaje, ki je na začetku leta 1942 prerasla v legendarni dražgoški boj. Rezultata, to je raziskave, ki je v zaključni fazi, in načrtovane poljudne obravnave teme žal ni dočakal.

Cvetko Kobal je s svojim zgledom, nasveti, pobudami, pripravljenostjo in vsakršno pomočjo, materialno in tisto, ki jo lahko da osebnostno tako močna oseba, kot je bil on, prispeval pomemben delež k delovanju borčevske organizacije v Škofji Loki in širše na Gorenjskem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 29. maj 2013 / 12:44

Obisk iz Pozitivne Slovenije

Predsednica vlade Alenka Bratušek se je skupaj z nekaterimi ministri v ponedeljek v okviru rednih mesečnih obiskov slovenskih regij Pozitivne Slovenije mudila na Gorenjskem.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 18. oktober 2009 / 07:00

Zlato Ploštajner naj bi zamenjal Henrik Gjerkeš

Ljubljana - Predsednik vlade Borut Pahor bo za novega ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko predlagal Henrika Gjerkeša, 44-letnega doktorja strojništva iz Pomurja...

Gospodarstvo / nedelja, 18. oktober 2009 / 07:00

Renta za zgodnjo upokojitev

Kmetijsko ministrstvo je objavilo nov razpis za zgodnje upokojevanje kmetov.

Bohinj / nedelja, 18. oktober 2009 / 07:00

Slovesno v Športnem centru Pokljuka

V torek sta minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in predsednik Zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije Peter Zupan s simboličnim rezanjem traku odprla Športni center Pokljuka na Rudnem polj...

Gospodarstvo / nedelja, 18. oktober 2009 / 07:00

Naj e-projekt, naj e-podjetje

Kranjsko podjetje Logos.si je prejelo priznanji za najuspešnejši projekt na področju informatizacije poslovnih procesov v skupini malih in mikro podjetij.

Kultura / nedelja, 18. oktober 2009 / 07:00

Gimnazijke najboljše v ljudski pesmi

Minuli teden so pevke Dekliškega pevskega zbora nastopile na tekmovanju v italijanski Rivi del Garda, od koder so prinesle zlato medaljo v ljudski pesmi.