Letošnji občinski nagrajenci skupaj z županom Francem Jeričem / Foto: Tina Dokl

Zlato priznanje Avgustu Alešu

Na slavnostni prireditvi ob letošnjem prazniku občine Mengeš je župan Franc Jerič podelil šest občinskih priznanj.

Mengeš – Mengšani svoj občinski praznik praznujejo v spomin na rojstvo slovenskega pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdino, ki se je v Mengšu rodil 29. maja leta 1830. V sredo so praznik zaznamovali s slavnostno prireditvijo v kulturnem domu, katere vrhunec je bila podelitev občinskih priznanj.

Zlato priznanje Občine Mengeš je župan podelil Avgustu Alešu iz Topol, ki je zaslužen za razvoj gasilstva v kraju, saj je v gasilske vrste vstopil že pred šestdesetimi leti. Tudi sicer je v kraju pustil neizbrisen pečat. Sodeloval je pri gradnji prve avtobusne postaje v Topolah, pri gradnji novega gasilskega doma, pri obnovi vodnjaka, postavitvi kapelice sv. Lucije z okolico in trasiranju pešpoti od Topol do mlinčkov pod Strmico v sosednji občini. Aktiven je tudi v Športnem društvu Topole, kot nekdanji član vaškega odbora pa je zaslužen predvsem za uspešno gradnjo komunalne infrastrukture v Topolah. Srebrno priznanje je prejel trener Smučarsko skakalnega kluba Mengeš Aleš Selak za izjemno uspešno delo z mladimi skakalci, bronastega pa Cirila Dermas­tja za aktivno delo v Turističnem društvu Mengeš, Karitas in drugih področjih prostovoljstva. Podeljeni so bili tudi trije znaki Občine Mengeš – prejeli so jih mlada kolesarka Katja Jeretina, vodja mladinskega centra Blanka Tomšič in Anton Skok iz Loke pri Mengšu.

V kulturnem programu so sodelovali člani Mešanega pevskega zbora Svoboda Mengeš in mezzosopranistka Ines Osina, prireditev pa se je nadaljevala s spomladanskim koncertom Mengeške godbe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 20. junij 2012 / 07:00

Dediščina ne sme biti breme

"Dediščina je neprecenljiva. Z njenim izginotjem si sami režemo korenine, zato si tega ne smemo privoščiti," pravi konservatorka Saša Roškar.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 6. november 2013 / 14:00

Protestnikov le peščica

Kranj – Protivladnega protesta v Kranju, ki je tako kot še v petih slovenskih mestih pred tednom dni potekal na obletnico prvega lanskega protesta v Mariboru, se je udeležila le peščica ljudi. Dobr...

Jesenice / sreda, 6. november 2013 / 14:00

Dom za deložirane družine

Na zgornjem Gorenjskem pripravljajo projekt odprtja krizne bivalne enote za deložirane družine. Vse več jih namreč ne zmore plačevati položnic, kopičijo se jim dolgovi za kurjavo, elektriko, najemnino...

Tržič / sreda, 6. november 2013 / 13:57

Vovkova razstava v Tržiču

Tržič – V Jožefovi dvorani župnišča v Tržiču bo še do nedelje, 10. novembra, odprta razstava o življenju in delu ljubljanskega nadškofa Anton Vovka, ki je umrl 7. julija leta 1963, torej pred petde...

Kranj / sreda, 6. november 2013 / 13:57

Imeli bi občinsko blagajno

Pri kranjski občini bodo začeli priprave za delo tako imenovane občinske blagajne, kjer bi občani Kranja lahko plačevali položnice brez provizije.

Medvode / sreda, 6. november 2013 / 13:56

Boljša skrb za kulturno dediščino

V Medvodah so pripravili spremenjen pravilnik o sofinanciranju kulturne dediščine, ki razširja krog upravičencev do javnih sredstev za obnovo objektov kulturne dediščine.