Dvakrat žgana gorenjska presojnica

Ko pripravljam kosilo v jagodnem stilu z malo okusa po morju in dišečem koromaču, se muzam, čeprav kuha ni smešna. Moj pogled uhaja k steklenički, ki stoji na kuhinjskem pultu. Elegantna steklenička, ki spominja na obelisk, na njej bel, s fino čipko obrobljen predpasniček, na katerem se blešči z rdečo prejico uvezena 50-ka. Za prijateljico je pripravljeno skupno darilo iz unikatnega stekla, ki mu je treba dodati kakšen poprček za smeh. S čim napolniti steklenico? Z dobro žganico, z viljamovko s turistične kmetije, z domačim teranovim likerjem? Pa se domislim, da bi bilo darilo v stilu gesla generacije nula nula. Zavrem pijačo in ohladim. Napolnim stekleničko. Zataknem za zamašek dvoje rdečih puhastih marabujevih pereščkov, napišem z zlatim flomastrom na trikotnik, izrezan iz rdeče zlate novoletne čestitke kar se da kaligrafsko: dvakrat žgana gorenjska presojnica, zavežem predpasniček ... Uvodi v praznovanje abrahamov so tako in tako burni. Seveda skoraj prisilimo slavljenko, da pokusi najnovejši stil gorenjskih pijač. Slavljenka odpre stekleničko, duha, duha, a nič ne priduha, nagne, srkne, spije in se zasmeje na ves glas: voooodaaa! ... Hec mora bit'!

Solata s koromačem

Za 4 osebe potrebujemo: 1 koromač (300 g) z zelenjem, 800 g krompirja, 200 ml juhe, 1 rdečo papriko, 1 rdečo čebulo, olje in malinov kis po okusu, sol, poper, 4 liste bazilike.

Krompir skuhamo in olupimo, ga narežemo na ploščke in prelijemo z 200 ml vroče juhe. Čebulo narežemo na tanke lističe, prav tako papriko. Koromačevo zelenje odrežemo in ga damo v hladno vodo. Koromač razlistamo in narežemo na tanke trakove. Iz kisa, olja, soli in popra naredimo preliv. Sestavine za solato zmešamo, nastrižemo koromačevo zelenje in baziliko in postrežemo z ocvrtim ali pečenim osličem.

Solata z jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: pol glavice ledenke, 100 g rukvice, 200 g jagod, 2 šalotki, 1 žličko gorčice, 3 – 4 žlice olja, 3 žlice limonovega soka, sol, poper.

Očistimo in operemo solato ter rukvico. Solato raztrgamo na majhne listične, rukvico na 3 cm dolge kosce. Šalotko sesekljamo. Jagode zrežemo na četrtinke; če so večje, jih zrežemo na ne pretenke lističe. Iz gorčice, olja, limonovega soka, popra in soli naredimo vinegretko. Solato previdno zmešano. Imenitno tekne k vsemu, kar spečemo na žaru.

Jagodna krema

Za 4 osebe potrebujemo: 4 lističe želatine, 4 žlice sladkorja, 4 cl pomarančnega likerja ali 4 cl soka, 500 g jagod, 150 ml sladke smetane, nekaj lističev bazilike.

Želatino namočimo. Jagode operemo, odcedimo, jih zložimo na papirnato brisačo, da se osušijo. Potem jih narežemo na lističe. Jagode piriramo s sladkorjem in likerjem oziroma sokom. 6 žlic pireja prihranimo. Želatino raztopimo najprej v 4 žlicah pireja, nato primešamo še ostanek in damo za 10 minut na hladno. Stepemo sladko smetano. Ko pire začne želirati, ga premešamo in dodamo smetano. Kremo damo v skodelice in postavimo na hladno za eno uro. Serviramo z jagodnim pirejem in potresemo s tankimi trakci bazilike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 12. maj 2009 / 07:00

"Sem predator drugačne vrste"

Radijsko in televizijsko voditeljico Veroniko Žajdela po novem lahko spremljamo tudi v vlogi Pamele v nadaljevanki Lepo je biti sosed na Pop tv.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Festival z višino

V osrčju pojočih gora, natančneje na idilični jasi sredi gozdov Soriške planine, je potekal prav poseben VelikoNočni festival.

Zanimivosti / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Slovenščina je super

Na poletni šoli slovenščine v Planici so se znanja željni otroci učili našega jezika. Prihajajo iz različnih delov sveta, imajo pa nekaj skupnega, njihovi predniki izhajajo iz Slovenije. K...

Gospodarstvo / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Slovenski kosci na evropsko prvenstvo

Najboljši slovenski kosci in kosice se odpravljajo na evropsko prvenstvo v ročni košnji, ki bo letos v Španiji, v baskovskem mestu Loiola.

Razvedrilo / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Sprehod skozi okuse

V Kranjski Gori ste že pozimi lahko ob četrtkih doživljali kraj skozi kulinariko, tovrstnega doživetja, ki vas popelje skozi Kranjsko Goro in na njem okusite pet različnih jedi na petih različnih loka...

Razvedrilo / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Orlovo gnezdo

Tokrat smo se izletniki Gorenjskega glasa skupaj s turistično agencijo Kompas odpravili na obisk znamenitega Orlovega gnezda, obiskali rudnik soli in se z ladjico zapeljali po bavarskem Kraljevem jeze...