Dvakrat žgana gorenjska presojnica
Ko pripravljam kosilo v jagodnem stilu z malo okusa po morju in dišečem koromaču, se muzam, čeprav kuha ni smešna. Moj pogled uhaja k steklenički, ki stoji na kuhinjskem pultu. Elegantna steklenička, ki spominja na obelisk, na njej bel, s fino čipko obrobljen predpasniček, na katerem se blešči z rdečo prejico uvezena 50-ka. Za prijateljico je pripravljeno skupno darilo iz unikatnega stekla, ki mu je treba dodati kakšen poprček za smeh. S čim napolniti steklenico? Z dobro žganico, z viljamovko s turistične kmetije, z domačim teranovim likerjem? Pa se domislim, da bi bilo darilo v stilu gesla generacije nula nula. Zavrem pijačo in ohladim. Napolnim stekleničko. Zataknem za zamašek dvoje rdečih puhastih marabujevih pereščkov, napišem z zlatim flomastrom na trikotnik, izrezan iz rdeče zlate novoletne čestitke kar se da kaligrafsko: dvakrat žgana gorenjska presojnica, zavežem predpasniček ... Uvodi v praznovanje abrahamov so tako in tako burni. Seveda skoraj prisilimo slavljenko, da pokusi najnovejši stil gorenjskih pijač. Slavljenka odpre stekleničko, duha, duha, a nič ne priduha, nagne, srkne, spije in se zasmeje na ves glas: voooodaaa! ... Hec mora bit'!
Solata s koromačem
Za 4 osebe potrebujemo: 1 koromač (300 g) z zelenjem, 800 g krompirja, 200 ml juhe, 1 rdečo papriko, 1 rdečo čebulo, olje in malinov kis po okusu, sol, poper, 4 liste bazilike.
Krompir skuhamo in olupimo, ga narežemo na ploščke in prelijemo z 200 ml vroče juhe. Čebulo narežemo na tanke lističe, prav tako papriko. Koromačevo zelenje odrežemo in ga damo v hladno vodo. Koromač razlistamo in narežemo na tanke trakove. Iz kisa, olja, soli in popra naredimo preliv. Sestavine za solato zmešamo, nastrižemo koromačevo zelenje in baziliko in postrežemo z ocvrtim ali pečenim osličem.
Solata z jagodami
Za 4 osebe potrebujemo: pol glavice ledenke, 100 g rukvice, 200 g jagod, 2 šalotki, 1 žličko gorčice, 3 – 4 žlice olja, 3 žlice limonovega soka, sol, poper.
Očistimo in operemo solato ter rukvico. Solato raztrgamo na majhne listične, rukvico na 3 cm dolge kosce. Šalotko sesekljamo. Jagode zrežemo na četrtinke; če so večje, jih zrežemo na ne pretenke lističe. Iz gorčice, olja, limonovega soka, popra in soli naredimo vinegretko. Solato previdno zmešano. Imenitno tekne k vsemu, kar spečemo na žaru.
Jagodna krema
Za 4 osebe potrebujemo: 4 lističe želatine, 4 žlice sladkorja, 4 cl pomarančnega likerja ali 4 cl soka, 500 g jagod, 150 ml sladke smetane, nekaj lističev bazilike.
Želatino namočimo. Jagode operemo, odcedimo, jih zložimo na papirnato brisačo, da se osušijo. Potem jih narežemo na lističe. Jagode piriramo s sladkorjem in likerjem oziroma sokom. 6 žlic pireja prihranimo. Želatino raztopimo najprej v 4 žlicah pireja, nato primešamo še ostanek in damo za 10 minut na hladno. Stepemo sladko smetano. Ko pire začne želirati, ga premešamo in dodamo smetano. Kremo damo v skodelice in postavimo na hladno za eno uro. Serviramo z jagodnim pirejem in potresemo s tankimi trakci bazilike.