Dvakrat žgana gorenjska presojnica

Ko pripravljam kosilo v jagodnem stilu z malo okusa po morju in dišečem koromaču, se muzam, čeprav kuha ni smešna. Moj pogled uhaja k steklenički, ki stoji na kuhinjskem pultu. Elegantna steklenička, ki spominja na obelisk, na njej bel, s fino čipko obrobljen predpasniček, na katerem se blešči z rdečo prejico uvezena 50-ka. Za prijateljico je pripravljeno skupno darilo iz unikatnega stekla, ki mu je treba dodati kakšen poprček za smeh. S čim napolniti steklenico? Z dobro žganico, z viljamovko s turistične kmetije, z domačim teranovim likerjem? Pa se domislim, da bi bilo darilo v stilu gesla generacije nula nula. Zavrem pijačo in ohladim. Napolnim stekleničko. Zataknem za zamašek dvoje rdečih puhastih marabujevih pereščkov, napišem z zlatim flomastrom na trikotnik, izrezan iz rdeče zlate novoletne čestitke kar se da kaligrafsko: dvakrat žgana gorenjska presojnica, zavežem predpasniček ... Uvodi v praznovanje abrahamov so tako in tako burni. Seveda skoraj prisilimo slavljenko, da pokusi najnovejši stil gorenjskih pijač. Slavljenka odpre stekleničko, duha, duha, a nič ne priduha, nagne, srkne, spije in se zasmeje na ves glas: voooodaaa! ... Hec mora bit'!

Solata s koromačem

Za 4 osebe potrebujemo: 1 koromač (300 g) z zelenjem, 800 g krompirja, 200 ml juhe, 1 rdečo papriko, 1 rdečo čebulo, olje in malinov kis po okusu, sol, poper, 4 liste bazilike.

Krompir skuhamo in olupimo, ga narežemo na ploščke in prelijemo z 200 ml vroče juhe. Čebulo narežemo na tanke lističe, prav tako papriko. Koromačevo zelenje odrežemo in ga damo v hladno vodo. Koromač razlistamo in narežemo na tanke trakove. Iz kisa, olja, soli in popra naredimo preliv. Sestavine za solato zmešamo, nastrižemo koromačevo zelenje in baziliko in postrežemo z ocvrtim ali pečenim osličem.

Solata z jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: pol glavice ledenke, 100 g rukvice, 200 g jagod, 2 šalotki, 1 žličko gorčice, 3 – 4 žlice olja, 3 žlice limonovega soka, sol, poper.

Očistimo in operemo solato ter rukvico. Solato raztrgamo na majhne listične, rukvico na 3 cm dolge kosce. Šalotko sesekljamo. Jagode zrežemo na četrtinke; če so večje, jih zrežemo na ne pretenke lističe. Iz gorčice, olja, limonovega soka, popra in soli naredimo vinegretko. Solato previdno zmešano. Imenitno tekne k vsemu, kar spečemo na žaru.

Jagodna krema

Za 4 osebe potrebujemo: 4 lističe želatine, 4 žlice sladkorja, 4 cl pomarančnega likerja ali 4 cl soka, 500 g jagod, 150 ml sladke smetane, nekaj lističev bazilike.

Želatino namočimo. Jagode operemo, odcedimo, jih zložimo na papirnato brisačo, da se osušijo. Potem jih narežemo na lističe. Jagode piriramo s sladkorjem in likerjem oziroma sokom. 6 žlic pireja prihranimo. Želatino raztopimo najprej v 4 žlicah pireja, nato primešamo še ostanek in damo za 10 minut na hladno. Stepemo sladko smetano. Ko pire začne želirati, ga premešamo in dodamo smetano. Kremo damo v skodelice in postavimo na hladno za eno uro. Serviramo z jagodnim pirejem in potresemo s tankimi trakci bazilike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 6. november 2012 / 07:00

Slovencev je okoli dva milijona ...

… imamo pa štiri univerze in več višjih šol. Verjetno imamo statistično največ izobraženih ljudi. Letos naj bi bilo okoli tri tisoč nezaposlenih ekonomistov, tudi drugi diplomiranci ostanejo brez...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 29. marec 2014 / 12:24

Komunala išče rešitve

Ker mora Komunala Kranj od začetka marca zaradi zaprtja pretovornega platoja na Zarici odpadke iz Kranja voziti v Suhadole in na Vrhniko, so stroški odvoza močno narasli. Komunala: Govoriti o sprememb...

GG Plus / sobota, 29. marec 2014 / 12:19

Bolno zdravstvo

Že ko začenjam s tem pisanjem, sem v dvomih. Je pametno, da pišem o rečeh, o katerih ne vem prav dosti? Vidim le fasado javnega zdravstva, le malo vem o tem, kaj se dogaja za njo. Poznavalci trdijo...

GG Plus / sobota, 29. marec 2014 / 12:12

Hazard po ledenih svečah

Tržičan Klemen Premrl že več let sodi v vrh svetovnega lednega plezanja, a smeri, ki jih je nedavno preplezal v mogočni poledeneli steni v Kanadi, premikajo meje alpinizma.

Šport / sobota, 29. marec 2014 / 12:08

Minerji zmagovalci gorenjske lige

Kranj – Od lanskega oktobra do finala minulo soboto je potekala Gorenjska bovling liga. V finale, ki je bilo v Planetu Tuš v Kranju, so se uvrstile štiri najboljše ekipe rednega dela: KR Žirafa 1,...

Škofja Loka / sobota, 29. marec 2014 / 12:03

Nepremičninski davek požira likvidna sredstva

Škofja Loka – Ko so ob nedavnem obisku strokovnjakov Mednarodnega denarnega sklada v Škofji Loki gostom predstavljali način financiranja v občini, niso prikrivali, da bodo imeli letos težave z likv...