Dvakrat žgana gorenjska presojnica

Ko pripravljam kosilo v jagodnem stilu z malo okusa po morju in dišečem koromaču, se muzam, čeprav kuha ni smešna. Moj pogled uhaja k steklenički, ki stoji na kuhinjskem pultu. Elegantna steklenička, ki spominja na obelisk, na njej bel, s fino čipko obrobljen predpasniček, na katerem se blešči z rdečo prejico uvezena 50-ka. Za prijateljico je pripravljeno skupno darilo iz unikatnega stekla, ki mu je treba dodati kakšen poprček za smeh. S čim napolniti steklenico? Z dobro žganico, z viljamovko s turistične kmetije, z domačim teranovim likerjem? Pa se domislim, da bi bilo darilo v stilu gesla generacije nula nula. Zavrem pijačo in ohladim. Napolnim stekleničko. Zataknem za zamašek dvoje rdečih puhastih marabujevih pereščkov, napišem z zlatim flomastrom na trikotnik, izrezan iz rdeče zlate novoletne čestitke kar se da kaligrafsko: dvakrat žgana gorenjska presojnica, zavežem predpasniček ... Uvodi v praznovanje abrahamov so tako in tako burni. Seveda skoraj prisilimo slavljenko, da pokusi najnovejši stil gorenjskih pijač. Slavljenka odpre stekleničko, duha, duha, a nič ne priduha, nagne, srkne, spije in se zasmeje na ves glas: voooodaaa! ... Hec mora bit'!

Solata s koromačem

Za 4 osebe potrebujemo: 1 koromač (300 g) z zelenjem, 800 g krompirja, 200 ml juhe, 1 rdečo papriko, 1 rdečo čebulo, olje in malinov kis po okusu, sol, poper, 4 liste bazilike.

Krompir skuhamo in olupimo, ga narežemo na ploščke in prelijemo z 200 ml vroče juhe. Čebulo narežemo na tanke lističe, prav tako papriko. Koromačevo zelenje odrežemo in ga damo v hladno vodo. Koromač razlistamo in narežemo na tanke trakove. Iz kisa, olja, soli in popra naredimo preliv. Sestavine za solato zmešamo, nastrižemo koromačevo zelenje in baziliko in postrežemo z ocvrtim ali pečenim osličem.

Solata z jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: pol glavice ledenke, 100 g rukvice, 200 g jagod, 2 šalotki, 1 žličko gorčice, 3 – 4 žlice olja, 3 žlice limonovega soka, sol, poper.

Očistimo in operemo solato ter rukvico. Solato raztrgamo na majhne listične, rukvico na 3 cm dolge kosce. Šalotko sesekljamo. Jagode zrežemo na četrtinke; če so večje, jih zrežemo na ne pretenke lističe. Iz gorčice, olja, limonovega soka, popra in soli naredimo vinegretko. Solato previdno zmešano. Imenitno tekne k vsemu, kar spečemo na žaru.

Jagodna krema

Za 4 osebe potrebujemo: 4 lističe želatine, 4 žlice sladkorja, 4 cl pomarančnega likerja ali 4 cl soka, 500 g jagod, 150 ml sladke smetane, nekaj lističev bazilike.

Želatino namočimo. Jagode operemo, odcedimo, jih zložimo na papirnato brisačo, da se osušijo. Potem jih narežemo na lističe. Jagode piriramo s sladkorjem in likerjem oziroma sokom. 6 žlic pireja prihranimo. Želatino raztopimo najprej v 4 žlicah pireja, nato primešamo še ostanek in damo za 10 minut na hladno. Stepemo sladko smetano. Ko pire začne želirati, ga premešamo in dodamo smetano. Kremo damo v skodelice in postavimo na hladno za eno uro. Serviramo z jagodnim pirejem in potresemo s tankimi trakci bazilike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 3. junij 2021 / 14:07

Lani slabše tudi izvozniki

Gorenjski izvoz je lani padel za skoraj desetino, uvoz še za dve odstotni točki bolj. Število brezposelnih na Gorenjskem v zadnjih mesecih počasi, a stabilno upada.

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 29. maj 2008 / 07:00

Vrhunski profesor mentor mladih glasbenic

V Glasbeni šoli Jesenice so v tem šolskem letu sodelovali z vrhunskim pedagogom Matijo Lorenzom.

Splošno / četrtek, 29. maj 2008 / 07:00

Od vijaka do junaka

Gornjesavski muzej je v sodelovanju s Tehničnim muzejem Slovenije v Kosovi graščini pripravil zanimivo razstavo o delu izumitelja Josefa Ressla pod naslovom Od vijaka do junaka. Na odprtju razsta...

Splošno / četrtek, 29. maj 2008 / 07:00

Srečanje pevskih zborov in malih pevskih skupin

V Gledališču Toneta Čufarja je v nedeljo, 25. maja, potekalo območno srečanje odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin. Organizator je bil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna i...

Splošno / četrtek, 29. maj 2008 / 07:00

Slikarska razstava Toneta Kavčiča

V sodelovanju DPD Svoboda France Mencinger Javornik-Koroška Bela so v razstavnem prostoru Kulturnega doma na Slovenskem Javorniku v četrtek, 8. maja, odprli razstavo likovnih del Toneta Kavčiča i...

Splošno / četrtek, 29. maj 2008 / 07:00

Koncert flavtistke Eve Zupan

Glasbena šola Jesenice je v okviru četrtkovih koncertov pripravila koncert Eve Zupan, flavtistke iz razreda profesorja Fedja Rupla. Ob klavirski spremljavi Blaža Puciharja je Eva izvedla dela The...