Dvakrat žgana gorenjska presojnica

Ko pripravljam kosilo v jagodnem stilu z malo okusa po morju in dišečem koromaču, se muzam, čeprav kuha ni smešna. Moj pogled uhaja k steklenički, ki stoji na kuhinjskem pultu. Elegantna steklenička, ki spominja na obelisk, na njej bel, s fino čipko obrobljen predpasniček, na katerem se blešči z rdečo prejico uvezena 50-ka. Za prijateljico je pripravljeno skupno darilo iz unikatnega stekla, ki mu je treba dodati kakšen poprček za smeh. S čim napolniti steklenico? Z dobro žganico, z viljamovko s turistične kmetije, z domačim teranovim likerjem? Pa se domislim, da bi bilo darilo v stilu gesla generacije nula nula. Zavrem pijačo in ohladim. Napolnim stekleničko. Zataknem za zamašek dvoje rdečih puhastih marabujevih pereščkov, napišem z zlatim flomastrom na trikotnik, izrezan iz rdeče zlate novoletne čestitke kar se da kaligrafsko: dvakrat žgana gorenjska presojnica, zavežem predpasniček ... Uvodi v praznovanje abrahamov so tako in tako burni. Seveda skoraj prisilimo slavljenko, da pokusi najnovejši stil gorenjskih pijač. Slavljenka odpre stekleničko, duha, duha, a nič ne priduha, nagne, srkne, spije in se zasmeje na ves glas: voooodaaa! ... Hec mora bit'!

Solata s koromačem

Za 4 osebe potrebujemo: 1 koromač (300 g) z zelenjem, 800 g krompirja, 200 ml juhe, 1 rdečo papriko, 1 rdečo čebulo, olje in malinov kis po okusu, sol, poper, 4 liste bazilike.

Krompir skuhamo in olupimo, ga narežemo na ploščke in prelijemo z 200 ml vroče juhe. Čebulo narežemo na tanke lističe, prav tako papriko. Koromačevo zelenje odrežemo in ga damo v hladno vodo. Koromač razlistamo in narežemo na tanke trakove. Iz kisa, olja, soli in popra naredimo preliv. Sestavine za solato zmešamo, nastrižemo koromačevo zelenje in baziliko in postrežemo z ocvrtim ali pečenim osličem.

Solata z jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: pol glavice ledenke, 100 g rukvice, 200 g jagod, 2 šalotki, 1 žličko gorčice, 3 – 4 žlice olja, 3 žlice limonovega soka, sol, poper.

Očistimo in operemo solato ter rukvico. Solato raztrgamo na majhne listične, rukvico na 3 cm dolge kosce. Šalotko sesekljamo. Jagode zrežemo na četrtinke; če so večje, jih zrežemo na ne pretenke lističe. Iz gorčice, olja, limonovega soka, popra in soli naredimo vinegretko. Solato previdno zmešano. Imenitno tekne k vsemu, kar spečemo na žaru.

Jagodna krema

Za 4 osebe potrebujemo: 4 lističe želatine, 4 žlice sladkorja, 4 cl pomarančnega likerja ali 4 cl soka, 500 g jagod, 150 ml sladke smetane, nekaj lističev bazilike.

Želatino namočimo. Jagode operemo, odcedimo, jih zložimo na papirnato brisačo, da se osušijo. Potem jih narežemo na lističe. Jagode piriramo s sladkorjem in likerjem oziroma sokom. 6 žlic pireja prihranimo. Želatino raztopimo najprej v 4 žlicah pireja, nato primešamo še ostanek in damo za 10 minut na hladno. Stepemo sladko smetano. Ko pire začne želirati, ga premešamo in dodamo smetano. Kremo damo v skodelice in postavimo na hladno za eno uro. Serviramo z jagodnim pirejem in potresemo s tankimi trakci bazilike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 21. julij 2024 / 11:25

Bomba in granata

Jesenice, Tržič – Ta teden so v Dovžanovi soteski našli starejšo ročno bombo, na Jesenicah pa italijansko topovsko granato iz druge svetovne vojne. Prevzeli in uničili so ju strokovnjaki državne en...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 2. avgust 2014 / 13:37

Radi govorijo slovensko

Tabora slovenskih otrok po svetu, ki v teh dneh poteka v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami, se udeležuje 54 otrok. Mnogi med njimi imajo zelo zanimivo multikulturno ozadje, a v narodnostno pestrih druž...

Zanimivosti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:34

Čestitke za dobro opravljeno delo

Poleti in jeseni dobivamo v uredništvo slike pridelkov nenavadnih ali kako drugače zanimivih oblik, ob katerih domišljija ne pozna meja. Bralec iz Velesovega nam je tako pred dnevi poslal...

Zanimivosti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:32

Zametki koalicije

Naš fotograf Primož se je oni dan odpravil na obisk k svojemu zavetniku sv. Primožu, ki si skupaj s svetniškim prijateljem Felicijanom delita skrb za to prelepo cerkvico nad Jamnikom. Ni s...

Nasveti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:28

Mogočen gospod

Stol (2236 m) - Najvišji vrh Karavank. Nanj vodijo številne privlačne in različno zahtevne poti. Tokrat se ga bomo lotili po najbolj obljudeni in vroči poti.

Nasveti / sobota, 2. avgust 2014 / 13:24

Rostbif še po starem …

Jutro v Cortini d' Ampezzo. Vse zavešeno s sivino. Vremenska napoved za gardsko območje neobetavna. Ne dežja, sonca pa še zdaleč ne. Brez tega si pa park Sigurtá težko predstavljava. Pametnejši odn...