Mija Cof

Dobrote slovenskih kmetij

Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij se letos posebej predstavlja Gorenjska. Med mlečnimi izdelki, ki so prejeli najvišjo možno oceno, jih je tudi dvanajst z gorenjskih kmetij.

Kmetije, ki so letos za enak izdelek tri leta zapored dobile zlato priznanje, bodo prejele znak kakovosti. Z Gorenjskega ga bodo dobili Franc Gogala iz Dvorske vasi za domačo slivovo marmelado, Miha Primožič iz Čabrač za domači blisky, Greta Zlate iz Praš za pirin kruh in Mija Cof iz Dorfarjev za skuto.

Kranj – Včeraj so v Minoritskem samostanu na Ptuju odprli 24. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij, na kateri se 750 kmetij iz Slovenije in iz zamejstva predstavlja s skupno s 1.173 dobrotami. Z različnimi prehranskimi dobrotami se predstavljajo tudi številne gorenjske kmetije. Vsako leto se z značilnimi izdelki in s ponudbo s podeželja še posebej predstavlja ena od regij, letos je na vrsti Gorenjska, v okviru njene predstavitve bosta nastopili tudi folklorna skupina Turističnega društva Sovodenj in pevska skupina Blegoš. Jutri, v soboto, bodo podelili priznanja za mlečne in mesne izdelke, vino, suho sadje, sokove, olja, kis, sadjevec, marmelade, konzervirano zelenjavo, kompote in žganja, v nedeljo pa še za krušne izdelke.

Najvišja ocena za dvanajst gorenjskih mlečnih izdelkov

Zdaj so znani že tudi rezultati ocenjevanja mlečnih in krušnih izdelkov. Med 49 mlečnimi izdelki, ki so prejeli najvišjo možno število točk (dvajset) in kajpak tudi zlato priznanje, jih je dvanajst z gorenjskih kmetij. Valerija Kos s Krtine pri Dobu je dobila »dvajsetico« za čvrst jogurt in skuto, Tilka Bogataj iz Gorenje vasi za kislo kravje mleko in za sir Pretovč, Mija Cof iz Dorfarjev za surovo maslo, skuto s sadjem ter za sirni namaz s česnom in peteršiljem, Anka Vodnik iz Gorenje Žetine za albuminsko skuto, Anamarija in Tomaž Mis iz Zavrha pod Šmarno goro za sir za žar, Gregor Ovsenik iz Predoselj pa za skuto, navadni jogurt in sadni jogurt. Zlato priznanje bodo prejeli še Mija Cof za navadni in probiotični jogurt, kislo smetano, skuto in sir Toplar, Roman Bogataj z Gorenjega Brda za sir Tinček, Valerija Kos za tekoči jogurt, Monika Ravnik z Broda pri Bohinjski Bistrici za poltrdi sir Gabrčk in za sir Prangarčk, Ana Arh iz Mač pri Preddvoru za mehki sir z drobnjakom in Frančiška Porovne iz Poženika za skuto. Poglejmo še prejemnike srebrnih priznanj! Dobili jih bodo Mija Cof za sir za žar in za mladi sir s papriko, Anamarija in Tomaž Mis za navadni jogurt, Tilka Bogataj za jogurt, Andreja Bizant iz Žlebov pri Medvodah za navadno skuto, Franci Podjed z Olševka za tekoči jogurt ter Frančiška Porovne za skuto in za sadni jogurt. Bronasto priznanje bodo prejeli Anka Vodnik za surovo maslo in za sir Žetinc, Roman Bogataj za surovo maslo, Katarina Zupan iz Radovne za poltrdi sir Klemen in Slavka Šinkovec z Zgornjega Jezerskega za domačo skuto.

Priznanja za krušne izdelke

Poglejmo še prejemnike priznanj za krušne izdelke! Zlato priznanje bodo prejeli Greta Zlate iz Praš za pirin kruh ter še za pšenični črni kruh, Urška Šranc z Belce za Lešnkov kruh, Majda Hladnik iz Kladja za ocvirkovco, Bernarda Hribar iz Kališa za buhteljne in ovsene kekse, Ivanka Brodar iz Radomelj za potico iz bezgovega cvetja, Danica Aljančič iz Kovorja za orehovo potico in Mateja Perko iz Kokre prav tako za orehovo potico. Srebrno priznanje bodo dobili Marica Benedičič iz Martinj Vrha za Mojčin kruh, Rozalija Gaberšek iz Češenika pri Dobu za orehovo potico in Danica Aljančič za strojno izdelane piškote, bronasto priznanje pa Valerija Kos iz Krtine pri Dobu za ajdov kruh z orehi, Marija Hribar iz Kališa za koruzni mešani kruh, Bernarda Hribar iz Kališa za pirin kruh, Poldka Okorn iz Spodnje Sorice za beli kruh, Olga Tičar z Zgornjega Jezerskega za orehove rogljičke, Ivanka Brodar za krofe, Bernarda in Anton Skok z Loke pri Mengšu za mengeške krhke flancate in Matej Štrajhar s Tučne pri Kamniku za pšenični kruh iz krušne peči.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 21. junij 2019 / 08:23

Tridnevna gasilska veselica in odprtje prizidka

Olševek – Ta konec tedna PGD Olševek organizira tridnevno veselico pod velikim šotorom. Drevi ob 21. uri bo nastopila skupina Mambo Kings, jutri, v soboto, 22. junija, ob isti uri skupina Pop Desig...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 16. september 2019 / 20:56

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar

Kranj – Kranjski policisti so danes popoldan v okolici Kranja obravnavali smrtno nesrečo pri podiranju drevesa na zasebnem zemljišču. »Okoliščine kažejo, da se je pri žaganju višje drevo prelomilo...

Slovenija / ponedeljek, 16. september 2019 / 20:43

V delovni gozdarski nesreči umrl alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar

V nesreči je danes umrl 56-letni slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar Davor Karničar, ki je leta 2000 kot prvi Zemljan smučal z vrha Mount Everesta, so potrdili na Planinski zvezi Slovenije....

GG Plus / ponedeljek, 16. september 2019 / 16:40

Domotožje ostaja

Pred časom so na Voglu organizirali brazilski večer. Gostila ga je restavracija Panorama – Viharnik, glavna tema večera pa je bila kulinarika. Za hrano je tokrat poskrbela Rosangele Rodrigues oziroma...

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 16. september 2019 / 16:39

V dveh letih poplavno varnejši

Predstavniki Občine Gorenja vas - Poljane, republiške direkcije za vode in izbranega izvajalca, Gorenjske gradbene družbe, so v sredo v Poljanah podpisali pogodbo za izvedbo ukrepov za povečanje popla...

Zanimivosti / ponedeljek, 16. september 2019 / 16:38

Zgodba kranjske sivke

V čebelarskem domu v Brodeh so ob izteku projekta Med-o-vita odprli čebelarsko zbirko, dislocirano enoto Loškega muzeja.